Και ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ένας μήνας με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα, τουλάχιστον από όσο είναι δυνατόν να προβλεφθεί από την πλευρά της αστρολογίας. Όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει, έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι όλα τα ουράνια σώματα, όντας ζώντες οργανισμοί, παράγουν και εκπέμπουν στον χώρο και στο σύμπαν ενέργειες, οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάσουν όποιον άλλον ζωντανό οργανισμό βρεθεί στην ακτίνα δράσης τους.
Ανάλογα με το μέγεθος, την ταχύτητα, την μάζα τους, κλπ. αλλά και το είδος του αστρονομικού ή αστρολογικού γεγονότος που λαμβάνει χώρα (ηλιακές καταιγίδες, πλανητικές διελεύσεις, συνδυασμένες όψεις, εκρήξεις, κλπ) τα βαρυτικά τους κύματα μπορεί να είναι αρκετά έντονα και η δύναμη πρόσκρουσης τους στην γήινη επιφάνεια, αν και δεν είναι ορατή, μπορεί να γεννήσει αστάθειες στην γήινη ατμόσφαιρα, άρα να επηρεάσει τις μετεωρολογικές συνθήκες, ή να αυξήσει την πίεση στον γήινο φλοιό και ως εκ τούτου να προκαλέσει ή να επισπεύσει την γέννηση σεισμών ή την έκρηξη ηφαιστείων.
Μέσα στον μήνα που διανύουμε έχουμε και πάλι μια σειρά αστρολογικών συμβάντων, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν μια σχετική αστάθεια στο κλίμα αλλά και στον φλοιό της γης, όπως είναι:
- Η σύνοδος της Νέας Σελήνης της 30 Μαΐου με τον απλανή αστέρα Aldebaran, με περίοδο επιρροής τρείς μέρες πριν και μετά την όψη, έχει την δυνατότητα να επισπεύσει την εκδήλωση τεκτονικών συμβάντων, αν και μέτριου μεγέθους.
- Μεταξύ 1 και 11 Ιουνίου επηρεάζει σε αισθητό βαθμό τον γήινο φλοιό η όψη τετραγώνου μεταξύ Άρη και Δία και μπορεί να προκαλέσει μια περίοδο έντονων σεισμικών αναταράξεων.
- Μεταξύ 3 και 5 Ιουνίου έχουμε δύο πλανήτες, τους Ερμή και Κρόνο, που βρέθηκαν σε στάση, ο ένας για να γυρίσει ορθόδρομος και ο άλλος για να γυρίσει ανάδρομος. Οι μεγάλοι πλανήτες, όπως είναι ο Κρόνος, γίνονται πολύ επικίνδυνοι για την εκδήλωση τεκτονικών φαινομένων, ειδικά κατά την είσοδο ή την έξοδο τους στην ανάδρομη κίνηση ή κατά την μετάβαση τους από το ένα ζώδιο στο άλλο. Ο Ερμής δεν διαθέτει το εκτόπισμα εκείνο, που θα μπορούσε να γεννήσει σημαντικά τεκτονικά γεγονότα, η συνδυασμένες του ενέργειες όμως με τον γιγαντιαίων διαστάσεων Κρόνο αυξάνουν γεωμετρικά τον κίνδυνο εκδήλωσης σεισμών ή ηφαιστειακών εκρήξεων.
- Η Πανσέληνος της 14ης Ιουνίου είναι ακόμη ένα αστρονομικό και αστρολογικό φαινόμενο που ασκεί πίεση στην γήινη επιφάνεια και έχει επίδραση μεταξύ της 11ης και της 17ης Ιουνίου.
Οι όψεις που δημιουργούν επίσης ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση φαινόμενων μέσα στον Ιούνιο, ειδικά εάν συνδυάζονται με άλλες εκδηλώσεις, είναι:
- Η σύνοδος Αφροδίτης-Ουρανού, με διάρκεια επιρροής μεταξύ 7 και 17 Ιουνίου, και
- Το τετράγωνο Ήλιου-Δία, με χρονική διάρκεια δράσης μεταξύ 21 και 30 του μήνα.
Πέραν όλων αυτών, ας μην ξεχνάμε όχι το μεγαλύτερο διάστημα του Ιουνίου λαμβάνει χώρα ένα σπάνιο αστρονομικό συμβάν, που είναι η ευθυγράμμιση όλων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, η συγκέντρωση τους δηλαδή σε παράταξη σε ένα μικρό χώρο του ουράνιου θόλου. Η παράταξη αυτή ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου και αναμένεται να κορυφωθεί στις 24 του μήνα. Οι πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτης, Άρης, Δίας και Κρόνος) θα είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού, ιδίως στις 24.06, ενώ οι υπόλοιποι εξωτερικοί πλανήτες (Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας) μόνο με τηλεσκόπια. Στην παράταξη αυτή λαμβάνει μέρος και ο δορυφόρος μας, καθώς η Πανσέληνος στις 14.06 θα γίνει ορατή ανάμεσα στους Αφροδίτη και Άρη, για να κινηθεί κατά μήκος της πλανητικής παράταξης όσο προχωράμε προς την κορύφωση της 24ης Ιουνίου.
Η επίδραση των βαρυτικών κυμάτων των συνδυασμένων πλανητικών παλμών θα αυξάνεται όσο προχωράμε προς την κορύφωση του φαινομένου και αναμένεται να συνοδευτεί από σειρά μαγνητικών καταιγίδων λόγω των εκρήξεων στην επιφάνεια του ήλιου, που προβλέπονται μεταξύ 10 και 12 Ιουνίου (με μέγιστη ένταση στις 11.06), 15 και 17 Ιουνίου (με μέγιστη ένταση στις 16.06) και 23 με 25 Ιουνίου (με μέγιστη ένταση στις 24.06!). Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρξει αστάθεια στις μετεωρολογικές συνθήκες, με απότομες και έντονες καιρικές μεταβολές, καθώς και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση πολύ μεγάλης έντασης σεισμών ή ξαφνικές και βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ας σημειωθεί ότι καταλυτικό ρόλο στην εκδήλωση του σεισμού των 6,5 R στα σύνορα μεταξύ Περού και Βραζιλίας της 7 Ιουνίου διαδραμάτισαν σειρά πλανητικών συμβάντων, όπως είναι το τετράγωνο Ήλιου-Σελήνης-Ποσειδώνα, η σύνοδος Άρη-Δία, η σύνοδος Αφροδίτης-Ουρανού, αλλά κυρίως η αντιστροφή του Κρόνου, σε συνδυασμό με αυτήν του Ερμή.
Ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές για την εκδήλωση φαινομένων μεγάλης έντασης είναι οι περιοχές στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, κυρίως τις ακτές της Νοτίου Αμερικής (Χιλή, Περού, Εκουαδόρ), η Καραϊβική και οι χώρες γύρω από τις ακτές της στην Κεντρική Αμερική (Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, κλπ), καθώς και τα νησιωτικά συμπλέγματα του Κεντρικού Ατλαντικού Ωκεανού. Μικρότερες πιθανότητες υπάρχουν να εκδηλωθούν σεισμοί μεγάλης έντασης στις λοιπές ιδιαίτερα σεισμικά ενεργές περιοχές της γης (Ειρηνικός Ωκεανός, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειος, κλπ), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος, ειδικά εάν μια περιοχή παρουσιάζει έξαρση ή θεωρείται ώριμη να εκδηλώσει τεκτονικά φαινόμενα.
Αλίντα Κανάκη
Δημήτρης Μήτρας