Αστρομετεωρολογία – Κοσμική Αστρολογία Καλοκαίρι 2019

Στη μετεωρολογική αστρολογία-  κοσμολογία η πρόγνωση του καιρού για την εποχή καταρτίζεται χρησιμοποιώντας τους χάρτες της διαστημικής αστρονομίας.

Οι ανώμαλες ή ακραίες καιρικές συνθήκες είναι το συχνότερο θέμα συζήτησης τα τελευταία χρόνια, λίγο πολύ σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου. Ίσως η αποσταθεροποίηση αυτή των κλιματολογικών συνθηκών να οφείλεται όντως σε ανθρώπινη παρέμβαση, ως αποτέλεσμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, δεν έχουμε ωστόσο καμία ένδειξη ότι δεν είναι μια φυσιολογική ακολουθία γεγονότων, που οφείλεται με περιοδικά φαινόμενα, τα οποία εντάσσονται σε ένα μεγάλο κύκλο ζωής του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Το ότι όμως συμβαίνει κάτι διαφορετικό από ότι συνηθίσαμε, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και το βιώνουμε στο πετσί μας καθημερινά.

Τόσο η Γη, όσο και οι πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος, είναι ζωντανά αστρικά σώματα σε αέναη κίνηση και άρα μεταβολή, σώματα που πάλλονται, παράγουν ενέργεια και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με τα βαρυτικά κύματα που εκπέμπουν και διαχέουν στο σύμπαν και άρα προσκρούον στις επιφάνειες των ουράνιων σωμάτων που συναντούν στο διάβα τους. Ανάλογα με την γωνία κρούσης ή την ένταση των κυμάτων, των συνδιασμό των ενεργειών μεταξύ περισσότερων αστρικών σωμάτων, κλπ, το αποτέλεσμα μπορεί να διαφοροποιηθεί. Η παρατήρηση και στατιστική καταγραφή σε βάθος αιώνων έχει καταδείξει, ότι κάποιες πλανητικές διελεύσεις ή πλανητικές όψεις μπορούν να προκαλέσουν ή να επιτείνουν κλιματολογικές μεταβολές στην επιφάνεια της Γης.

Μια από τις μεγάλες και πολύ σημαντικές από αστρολογικής άποψης μεταβολές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια, είναι το πέρασμα του Ουρανού στο ζώδιο του Ταύρου το 2018, όπου θα παραμείνει μέχρι το 2026. Στην κοσμική αστρολογία ο Ουρανός στον Ταύρο φέρνει σύμφωνα με στατιστικές καταγραφές και παρατηρήσεις καιρικές ανωμαλίες και την μετατόπιση των καιρικών συνθηκών του έτους. Και όταν αναφερόμαστε σε μετατόπιση των καιρικών συνθηκών, εννοούμε ουσιαστικά για τις απότομες και ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές, που μοιάζουν με εισβολή μιας εποχής του έτους σε μια άλλη!

Οι κλιματολογικές συνθήκες στην επιφάνεια του πλανήτη μας καθορίζονται κυρίως από την κίνηση των αέριων μαζών, και η παραμικρή διαταραχή στην ομαλή κίνηση των ρευμάτων αέρα μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις κλιματικές συνθήκες, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και η διαταραχή αυτή φαίνεται να προκλήθηκε από την μετακίνηση του Ουρανού σε άλλο σημείο του ουράνιου στερεώματος!

Κυρίαρχης σημασίας για το κλίμα μας είναι η ομαλή κυκλοφορία του αέρα των πολικών ατμοσφαιρικών στροβίλων. Πρόκειται για τις αέριες μάζες που κινούνται στην στρατόσφαιρα και την τροπόσφαιρα, σε μεγάλα δηλαδή ύψη από την επιφάνεια της γης, και με μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (συνήθως στο 40ο με 50ο γεωγραφικό πλάτος εάν μιλάμε για το βόρειο ημισφαίριο). Είναι δίνες αέρα που δραστηριοποιούνται καθ όλη τη διάρκεια του έτους, παρουσιάζουν όμως μεγαλύτερη ένταση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ο αέρας μέσα στην πολική δίνη είναι ψυχρότερος.

Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ότι οι πολικοί στρόβιλοι διπλασιάζονται σε μέγεθος, απλώνονται σε έκταση, με συνέπεια να εξασθενεί η ισχύς τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντλήσουν την ποσότητα του ψυχρού αέρα που απαιτείται για να παραμείνουν σε σταθερή κίνηση, με συνεπακόλουθο να επεκτείνονται ακανόνιστα προς το νότο, να μετατοπίζουν ή να εμποδίζουν τα θερμά και υγρά ρεύματα αέρα και να προκαλούν πρωτόγνωρες και ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Πρόκειται για το ακραίο ψύχος που καταγράφηκε κατά τον χειμώνα του 2018, αλλά κυρίως στους πρώτους μήνες του 2019, που το πολικό ψύχος έφτασε σε υποτροπικές κλιματικές ζώνες.

Με την ημερολογιακή έλευση της άνοιξης και την πρόωρη καιρική βελτίωση οι μετεωρολόγοι σταμάτησαν να παρακολουθούν τους πολικούς στροβιλισμούς, καθώς θεώρησαν ότι η περίοδος της βαριάς επίδρασης τους έχει περάσει. Ένα πρόσφατο όμως μοντέλο κίνησης αέριων μαζών δείχνει ότι ο ισχυρός στρόβιλος στο βόρειο ημισφαίριο διασπάστηκε τρείς, που καλύπτουν σχεδόν όλη την επιφάνεια του βόρειου ημισφαιρίου! Στην αποσταθεροποίηση αυτή  οφείλονται οι ψυχρές αέριες εισβολές και οι έντονες και εκτός εποχής χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Η φύση του Ουρανού δίνει ξαφνικά, απρόβλεπτα, ανεξήγητα και με μεγάλη ένταση γεγονότα, είτε αυτά αφορούν τις καιρικές συνθήκες, είτε άλλους τομείς της ζωής μας. Το διάστημα που θα παραμείνει στον Ταύρο, θα φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους, θα λέγαμε ανώμαλα ισχυρούς, ασυνήθιστης ισχύος τυφώνες και απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές ακραίου εύρους. Για τα επόμενα επτά χρόνια οι μετεωρολογικές μεταβολές θα είναι ξαφνικές, με πολύ μεγάλη ένταση φαινομένων, σύντομης διάρκειας αλλά καταστροφικής δύναμης.

Αναφορικά με το καλοκαίρι του 2019, η διέλευση του Ουρανού στον Ταύρο, θα συνδυαστεί με τη διέλευση του  Άρης από το ζώδιο του Λέοντα, από τις 2 Ιουλίου μέχρι τις 16 Αυγούστου. Οι ενδείξεις από τις θέσεις των δύο αυτών πλανητών είναι ότι θα έχουμε ένα μάλλον δροσερό καλοκαίρι, κάτι που δεν είναι κατ ανάγκη κακό! Ας μη βιαστούμε όμως να πανηγυρίσουμε, γιατί ο συνδυασμός των δονήσεων και των βαρυτικών κυμάτων των δύο αυτών πλανητών έχει τη δύναμη να απορρυθμίσει σε τέτοιο βαθμό το κλίμα, ώστε να βιώσουμε μια σύντομη αλλά ισχυρή χειμερινή εισβολή  στην καρδιά του καλοκαιριού, με απότομη πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και σε μονοψήφιους βαθμούς, προκαλώντας ακόμη και χιονοπτώσεις σε κάποιες περιοχές!

Η επόμενη μετά το 15Αύγουστο ενδιαφέρουσα συνάντηση των δύο αυτών ουράνιων σωμάτων, που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι στο διάστημα  από τις 19 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2020, που θα υπάρξει αντίθεση Ουρανού-Άρη! Εξαιτίας του απρόβλεπτου Ουρανού, που κάνει από δύσκολη έως παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη, ιδίως μετεωρολογικής φύσης, μπορούμε να περιμένουμε την περίοδο αυτή ένα μικρό καλοκαιράκι και θερινές θερμοκρασίες στο κατώφλι του χειμώνα ή την απόλυτη παγωνιά! Και ποιός μας λέει όμως ότι δεν μπορούν να υπάρξουν και τα δύο ταυτόχρονα, σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη του ίδιου ημισφαιρίου; Γιατί στα χρόνια που ακολουθούν θα βιώσουμε αρκετές παρόμοιες μετεωρολογικές… ιδιορρυθμίες. Προς το παρόν όμως ας ετοιμάσουμε μαγιό και αντηλιακά, ας έχουμε και κανένα κασκολάκι από κοντά, και οψόμεθα…

Καλό μας καλοκαίρι!

Αλίντα Κανάκη

Δημήτρης Μήτρας

Περισσότερα άρθρα
Load More In Κοσμική Αστρολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Ουρανός ανάδρομος στον Ταύρο (01.09.2024 – 30.01.2025)

Ο Ουρανός θα βρεθεί σε στάση την 1η Σεπτεμβρίου στην 27η μοίρα του Ταύρου για να ξεκινήσει…