Δίας στον Κριό 2022-2023 II Περίοδος ατομικής επέκτασης και συλλογικών συγκρούσεων

Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, αναμένεται να εισέλθει στο ζώδιο του Κριού τα ξημερώματα της 11 Μαΐου, ολοκληρώνοντας προσωρινά την διέλευση του μέσα από το ζώδιο των Ιχθύων. Θα βρεθεί σε στάση στις 28 Ιουλίου για να γυρίσει ανάδρομος, έχοντας καλύψει τις πρώτες οκτώ μοίρες του ζωδίου. Θα επανέλθει στους Ιχθείς στις 28 Οκτωβρίου, όντας ανάδρομος, μέχρι που θα έρθει σε στάση και πάλι στις 23 Νοεμβρίου, για να επιστρέψει στην ορθή του φορά. Θα εγκαταλείψει οριστικά τους Ιχθείς στις 20 Δεκεμβρίου, στους οποίους θα επιστρέψει μετά από 12 χρόνια.

Ο Δίας είναι κυβερνήτης του Τοξότη και παραδοσιακός κυβερνήτης των Ιχθύων, πριν από την ανακάλυψη του Ποσειδώνα, και συμβολίζει την τύχη, την ευημερία και την επέκταση. Είναι συνδεδεμένος με την σοφία αλλά και την φιλοσοφία, με τα ταξίδια, την εξερεύνηση, τους άλλους πολιτισμούς και τις ξένες κουλτούρες, την θρησκευτική μας πίστη και την ανώτατη εκπαίδευση. Στην κοσμική αστρολογία κυβερνά ότι σχετίζεται με την δικαιοσύνη (δικαστές και δικηγόρους), τα εκκλησιαστικά ζητήματα και τον κλήρο. Αποτελεί δείκτη ευημερίας για τους λαούς, απεικονίζει δε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες ανάπτυξης για τους πολίτες των κρατών. Αντιπροσωπεύει τους τραπεζίτες, τους εμπόρους, τους ξένους και τους δασκάλους.

Ο Κριός από την άλλη, το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου, με κυβερνήτη του τον Άρη και στοιχείο του την φωτιά, φημίζεται για τα ενεργειακά του αποθέματα και την διαρκή ετοιμότητα του για δράση. Είναι ο πολεμιστής του ζωδιακού, ατρόμητος μαχητής και υπερασπιστής των πιστεύω του. Πρόκειται για ένα ζώδιο ενθουσιώδες, ειλικρινές, με ανταγωνιστικό πνεύμα, ηγετικές ικανότητες, αρχηγικές τάσεις και καμία διάθεση συμβιβασμού. Η ορμητικότητα του το οδηγεί πολλές φορές σε λανθασμένες επιλογές, απερισκεψίες και απροσεξίες. Είναι ριψοκίνδυνος και δεν σταματά να προσπαθεί, μέχρι να πετύχει τους στόχους του και να στεφτεί νικητής. Είναι όμως και μακράν το πιο εγωκεντρικό ζώδιο του ζωδιακού, αυτό που χρησιμοποιεί περισσότερο από κάθε άλλο την λέξη «εγώ» στην καθημερινότητα του, προκειμένου να πείσει εαυτόν και αλλήλους για την σπουδαιότητα της ύπαρξης του.

Η διέλευση του Δία μέσα από το ζώδιο του Κριού αναμένεται να επιτείνει τόσο τα θετικά χαρακτηριστικά του ζωδίου, όσο και τα αρνητικά του. Μετά από ένα διάστημα παθητική ενατένισης, μιζέριας, γκρίνιας για τα κακώς κείμενα του κόσμου μας και ιδεαλισμού, με την διέλευση αυτή σηκώνουμε τα μανίκια και είμαστε πλέον έτοιμοι για δράση. Ο πολεμιστής μέσα μας ξυπνά και είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για τα ιδεώδη, τα πιστεύω και τις αρχές μας. Δεν εναποθέτουμε πλέον τις τύχες μας στο σύμπαν και τις καλές προθέσεις των γύρω μας, αλλά παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο.

Δυστυχώς όμως με την διέλευση του Δία από τον Κριό χάνουμε πολλές φορές το μέτρο από τον υπέρμετρο ενθουσιασμό και την μεγάλη αυτοπεποίθηση μας. Η εστίαση μας είναι επίσης πολύ στενή, αδυνατώντας έτσι να αντιληφθούμε την συνολική εικόνα, στην προσπάθεια μας να πετύχουμε αυτό που προσδοκούμε. Οι απόψεις των άλλων δεν μας ενδιαφέρουν, δεν μας αγγίζουν ευαισθησίες, γινόμαστε ξεροκέφαλοι και δεν διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος, με αποτέλεσμα να χάνουμε ευκαιρίες και να οδηγούμε πολλές φορές από πείσμα και εγωκεντρισμό τις καταστάσεις στα άκρα. Και με τον Δία να διέρχεται μέσα στο 2022 τον πρώτο δεκανό του ζωδίου, με διπλή επιρροή του Άρη από ζώδιο και δεκανό, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε περισσότερο από δράση, ανταγωνισμούς, έριδες και πάλη μέχρι τελικής πτώσης. Ταν ή επί τας…

Σε προσωπικό επίπεδο θα είναι μια διέλευση που θα μας δώσει ενέργεια, αισιοδοξία και διάθεση για δράση. Θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από την ηττοπάθεια και την αδράνεια των τελευταίων ετών και να αναλάβουμε δράση, που θα μπορούσε να καλυτερέψει τις ζωές μας. Θα ξαναβρούμε την αυτοπεποίθηση μας και θα τολμήσουμε νέα ξεκινήματα, αποζητώντας την ανεξαρτησία μας σε προσωπικό και κοινωνικό-επαγγελματικό επίπεδο.  Δημιουργούμε τις δικές μας ευκαιρίες και μεγαλουργούμε όταν ονειρευόμαστε μεγάλα επιτεύγματα, αναλαμβάνοντας καλά ζυγισμένα ρίσκα. Με τον Δία στον Κριό προσελκύουμε την καλή τύχη και μπορούμε να βγούμε μπροστά, να οδηγήσουμε τις εξελίξεις και να αποτελέσουμε πηγή έμπνευσης για τους γύρω μας. Έχουμε δε την δυνατότητα και την μοναδική ευκαιρία να πρωτοστατήσουμε μέσα από τις καινοτόμες ιδέες μας. Απολαμβάνουμε τον υγιή ανταγωνισμό, γιατί αυτός είναι που μας ωθεί σε υψηλότερα επιτεύγματα. Ο ζήλος ωστόσο αντικαθιστά πολλές φορές το μέτρο και η φιλοδοξία μπορεί να μας τυφλώσει και να μας οδηγήσει σε άμετρη συμπεριφορά και ως εκ τούτου σε κακές, μη παραγωγικές επιλογές.

Λόγω της εγωιστικής μας συμπεριφοράς θα θέσουμε σε κίνδυνο το διάστημα αυτό τις συντροφικές μας σχέσεις, καθώς και τις συνεργασίες ή τους συνεταιρισμούς μας. Θα εκλείψει η διάθεση συμβιβασμούς στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή, δεν θα έχουμε καμία πρόθεση να ακούσουμε τις παραινέσεις των γύρω μας, γιατί απλά εμείς θα ξέρουμε καλύτερα. Υπό την επιρροή του Άρη γινόμαστε παντογνώστες, ξεροκέφαλοι, εριστικοί, ακόμη και βίαιοι, με αποτέλεσμα πολλές φορές αντί να κάνουμε καλή χρήση της εύνοιας που φέρνει ο Δίας, να οδηγούμαστε στην αυτοκαταστροφή. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται αρκετή αυτοσυγκράτηση το διάστημα της διέλευσης του Δία μέσα από το ζώδιο του Κριού, εάν δεν θέλουμε να μετράμε απώλειες στο τέλος της διέλευσης αυτής.

Σε κοσμικό επίπεδο ωστόσο, η διέλευση του πλανήτη της επέκτασης μέσα από τον φλογερό Κριό, μας δίνει μια διαφορετική εικόνα. Αρκεί να ανατρέξουμε στις αμέσως προηγούμενες διελεύσεις του πλανήτη, για να δούμε ότι οι καταστάσεις που δημιουργεί, ούτε ευημερία υπόσχονται, ούτε καν ηρεμία.

Η τελευταία επίσκεψη του πλανήτη στον Κριό ήταν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2010, για να επανέλθει ξανά το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2011. Ήταν η εποχή που εμβάθυνε η οικονομική κρίση και οδήγησε στην συνέχεια πολλές χώρες σε περιοριστικές οικονομικές πολιτικές και στα μνημόνια. Εθνοτικές ταραχές στο Κιργιστάν είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Κίργιων και Ουζμπέκων, ενώ η Αραβική Άνοιξη (γεννήθηκε με τον Δία στους Ιχθείς) εξαπλώνεται να αποσταθεροποιεί πολλές χώρες του αραβικού κόσμου. Και καθώς ο Κριός συνδέεται με βλάβες, παραλείψεις και αστοχίες, βλάβες οδήγησαν σε πτώσεις αεροσκαφών και στον θάνατο εκατοντάδων επιβατών. Δεν θα ξεχάσουμε δε ποτέ την καταστροφή του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Columbia, που εξερράγη λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση του, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση! Δεν έλειψαν επίσης μεγάλης έντασης σεισμοί (Φουκουσίμα, Ιαπωνία!), τσουνάμι και εκρήξεις ηφαιστείων, ούτε και τρομοκρατικές ενέργειες.

Σε προγενέστερους κύκλους, η διέλευση του Δία από τον Κριό έχει να επιδείξει το 1917 την προχώρηση των ΗΠΑ στον συνασπισμό Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας κατά της Γερμανίας που οδήγησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το 1939 έχουμε με την ίδια διέλευση την κήρυξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ωστόσο υπήρξαν στην πρόσφατη ιστορία και διελεύσεις του Δία μέσα από τον Κριό που δεν οδήγησαν στην καταστροφή του κόσμου, καταγράφηκαν ωστόσο εντάσεις, επαναστάσεις και περιφερειακοί πόλεμοι, σεισμοί, τσουνάμι, αεροπορικά ατυχήματα και δολοφονίες επιφανών προσώπων.

Το 1951 έχουμε σε πλήρη εξέλιξη τον πόλεμο της Κορέας, που ξέσπασε με τον Δία στους Ιχθείς, την εισβολή της Κίνας στο Θιβέτ, καθώς και ταραχές στην Αίγυπτο.

Το 1963 βιώσαμε την μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας στην αμερικανική ιστορία για δουλειά και ελευθερία, με τον Martin Luther King Jr. και την θρυλική ομιλία του (I have a dream!) στα συγκεντρωμένα πλήθη στην Ουάσιγκτον. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατασκοπίας στην σύγχρονη Αγγλία συγκλονίζει την χώρα με την υπόθεση Profumo, ξεσπά επανάσταση στην Νότια Υεμένη κατά της Αγγλικής Αποικιοκρατίας και δολοφονείται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ J.F.Kennedy.

Το 1975 συγκλονίζει τις ΗΠΑ το σκάνδαλο Watergate, η επανδρωμένη Ρωσική διαστημική αποστολή Soyuz 18a καταλήγει σε αποτυχία, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες, ξεσπά ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο, που θα διαρκέσει μέχρι το 1990, εισβάλει η Ινδονησία στον Ανατολικό Τιμόρ, ενώ γίνονται δύο επανωτές απόπειρες δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ  Gerald Ford. Έχουμε επίσης την πρώτη εκλογή της Θέτσερ στην Πρωθυπουργία της Βρετανίας, αλλά και την ίδρυση της Microsoft.

Το δε 1999 έχουμε τον πόλεμο στο Κόσοβο, ο οποίος ξεκίνησε με τον Δία και πάλι στους Ιχθείς, αψιμαχίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και ξεσπά ο δεύτερος πόλεμος στην Τσετσενία. Μεγάλης έντασης σεισμοί σημειώνονται στο Ισμίτ (Κωνσταντινούπολη), στην Αθήνα, στην Ταιβάν και στο Βανουάτου του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ η πτώση αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών λίγη ώρα μετά την απογείωση του από την Νέα Υόρκη, οδηγεί στον θάνατο 217 επιβάτες και πλήρωμα. Ο Μιλόσεβιτς καταδικάζεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, ενώ αναλαμβάνει τα ινία της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εξετάζοντας την ακτινογραφία των πεπραγμένων της διέλευσης του Δία μέσα από τον Κριό στον αιώνα που προηγήθηκε, δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για μια ευοίωνη παρούσα διέλευση, λαμβάνοντας υπόψη μας τον κλιμακούμενο πόλεμο στην Ουκρανία (ένας ακόμη πόλεμος που ξεκίνησε με τον Δία στους Ιχθείς!), τις διαρκείς προστριβές στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή και την αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, τις εντάσεις στην Θάλασσα της Κίνας και τις πρόσφατες προστριβές Ιαπωνίας-Ρωσίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Κουρίλλων Νήσων.

Η διέλευση αυτή του Δία, υπό την ισχυρή επιρροή του Άρη, μόνο σε κλιμάκωση των εντάσεων μπορεί να οδηγήσει, καθώς η κάθε πλευρά αναμένεται να σκληρύνει ακόμη περισσότερο την στάση της και να επιδείξει αδιαλλαξία και αποφασιστικότητα για την τελική επικράτηση. Η μάχη μεταξύ Ανατολής και Δύσης τώρα εισέρχεται στην νέα, πολύ πιο επικίνδυνη στάση της, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς θα υπερεκτιμά η κάθε πλευρά τις δυνάμεις της.

Επιπλέον, εισέρχεται ο Άρης στον ζώδιο του στις 24 Μαΐου και συναντά στις 29.05 στις 03ο 20’ του Κριού τον Δία. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου, που η σύνοδος αυτή μπορεί να επηρεάσει τα γεγονότα των ημερών, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι όχι απλά ηλεκτρισμένη, αλλά εκρηκτική. Είναι μια όψη που θα φέρει δυναμισμό, εκρηκτικές αντιδράσεις, καθώς και γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επέκταση σε ατομικό επίπεδο. Η επιρροή όμως της όψης σε κοσμικό επίπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση των συγκρούσεων μέσα από αστραπιαίες δράσεις, καθώς και στην εξάπλωση του πολέμου.

Με τον Δία στον Κριό φουντώνουν επίσης οι ιδεολογικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες μπορεί να κλιμακωθούν και να οδηγήσουν σε βίαια επεισόδια. Με την μαζική δε, πολλές φορές εσκεμμένη, μετακίνηση και εγκατάσταση μουσουλμανικών πληθυσμών στις ευρωπαϊκές χώρες, δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εντάσεις, συγκρούσεις και ρήξεις μεταξύ των γηγενών και των εποίκων με αφορμή τα θρησκευτικά, πολιτιστικά και ιδεολογικά πιστεύω, καθώς η κάθε πλευρά θα προσπαθεί να επιβάλει την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής της στην άλλη. Είναι δε ένα διάστημα που θα πρέπει να περιμένουμε τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς η κάθε σύγχρονη προγενέστερη διέλευση του Δία από τον Κριό συνοδεύτηκε από μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Όπως συνέβη και σε προηγούμενες διελεύσεις, η ενεργειακή κρίση αναμένεται να πάρει νέα διάσταση μέσα στην χρονιά και μέχρι να ολοκληρώσει την διέλευση του ο Δίας μέσα από τον Κριό. Η έλλειψη ενεργειακών πόρων, που προήλθε κυρίως λόγω του εμπάργκο των δυτικών κατά της Ρωσίας, θα οδηγήσει περαιτέρω τις τιμές στα ύψη, μαζί και τον πληθωρισμό σε παγκόσμια κλίμακα και στην εμβάθυνση της κρίσης.

Ο Δίας στον Κριό αναμένεται να φέρει ένα πολύ ζεστό, σχεδόν καυτό καλοκαίρι, με ξηρασία και πιθανή λειψυδρία, ενώ οι εποχικές πυρκαγιές θα είναι πολύ μεγαλύτερης έντασης και έκτασης. Οι σοδιές υπάρχει ο κίνδυνος να είναι φτωχές, γεγονός που εάν συμβεί, θα επιτείνει την υπάρχουσα, τεχνική προς το παρόν, έλλειψη βασικών αγαθών. Θα πρέπει να περιμένουμε επίσης κάποια διαστημικά και αεροπορικά ατυχήματα, μια και αυτό μας διδάσκει η ιστορία, ενώ ο πλανήτης μας, που ήδη βρίσκεται σε μια περίοδο σεισμικής και ηφαιστειακής έξαρσης, αναμένεται, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες πλανητικές διελεύσεις και όψεις της περιόδου, να σειστεί και πάλι από μεγάλης έντασης σεισμούς, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, ας ελπίσουμε ωστόσο χωρίς ανθρώπινες απώλειες.

Στην υψηλότερη ωστόσο δόνηση του, αναζητά ο Δίας την προοπτική και την εστίαση στην συνολική εικόνα, για το προσωπικό και συλλογικό καλό. Μπορούμε στην ιδανική περίπτωση να ξεπεράσουμε με την ευεργετική του επίδραση τις μικροπρέπειες, τις εγκόσμιες ανησυχίες, στις συγκρούσεις και την παράνοια. Ας ευχηθούμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική, έστω και την ύστατη στιγμή, για το καλό όλων μας και να εστιάσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις στην ευημερία που μπορούμε να κατακτήσουμε, και όχι στο πως να καταστρέψουμε όλα όσα με κόπο δημιουργήσαμε.

Αλίντα Κανάκη

Δημήτρης Μήτρας

 

 

Περισσότερα άρθρα
Load More In Αστρολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Αφροδίτη στον Κριό (5 – 29 Απριλίου 2024) : Η δυναμική!

Η Αφροδίτη εγκαταλείπει το συνεσταλμένο και εξαιρετικά συναισθηματικό ζώδιο των Ιχθύων στι…