
Τα τετράγωνα Κρόνου – Ουρανού και ο συνοδικός κύκλος των πλανητών
Η κυρίαρχη αστρολογική όψη της χρονιάς που διανύουμε είναι το επαναλαμβανόμενο τετράγωνο Κρόνου και Ουρανού, που θα διαμορφώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το περίγραμμα των εξελίξεων της χρονιάς, και όχι μόνο. Πρόκειται για μια όψη που είχαμε ήδη στις 14 Φεβρουαρίου 2021, και αναμένεται να επαναληφθεί στις 14 Ιουνίου 2021, με τον Κρόνο σε ανάδρομη κίνηση, και στις 24 Δεκεμβρίου 2021, αυτή τη φορά με τον Ουρανό σε ανάδρομη κίνηση και τον Κρόνο ορθόδρομο. Συνεχίζει όμως να μας ταλαιπωρεί και μέσα στο 2022, με την επανάληψη της στις 5 Ιουνίου και στις 24 Οκτωβρίου, διαστήματα όμως που οι πλανήτες θα αρχίσουν να απομακρύνονται μεταξύ τους και οι όψεις τετραγώνου δεν θα είναι ακριβείας, όπως μέσα στο 2021.
Τα τετράγωνα Κρόνου-Ουρανού φέρνουν αλλαγές που δεν επιθυμούμε και φρενάρουν τις αλλαγές που θα θέλαμε, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι σύμφωνες με το πνεύμα και το γράμμα της εποχής που διανύουμε. Αποβλέπουν στο να μας δείξουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποιοι τομείς της ζωής μας, προσωπικής ή σε επίπεδο κοινωνικών, έπαψαν να λειτουργούν ή λειτουργούν στρεβλά και θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σημαντικές αναπροσαρμογές και αλλαγές. Και καθώς ο Κρόνος βρίσκεται στον Υδροχόο και ο Ουρανός στον Ταύρο, οι αλλαγές που έχουμε μπροστά μας την περίοδο που διανύουμε αφορούν τομείς που κυβερνώνται από τα δύο αυτά ζώδια, είναι δηλαδή κυρίως τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε και οι κοινωνικές δομές όπως έχουν διαμορφωθεί, καθώς και η οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε, από την οικονομική κατάσταση του καθενός μας μέχρι και τον παγκόσμιο οικονομικό πλέγμα στο σύνολο του, όπως επίσης και η χρήση της γης (γεωργία, εξόρυξη, οικολογία, κτηματαγορά, κλπ).
Τόσο ο Κρόνος, όσο και ο Ουρανός είναι κυβερνήτες του Υδροχόου (ο πρώτος παραδοσιακός και ο δεύτερος σύγχρονος) και υπό την έννοια αυτή, είναι και οι δύο μεταρρυθμιστές, με διαφορετικό όμως στιλ. Ο πρώτος πιο παραδοσιακός, προσεκτικός και προσγειωμένος, ο δεύτερος λάτρης της τεχνολογίας, των ψηφιακών μέσων, της επανάστασης και της ταχύτητας. Σε μια όψη τετραγώνου, όπως αυτές που έχουμε το 2021-22, περιμένει κανείς έναν συντονισμό των προσπαθειών των δύο πλανητών ή έναν συμβιβασμό για την κατεύθυνση που θα πάρουν τα γεγονότα. Όπως και να έχει όμως, οι μεταρρυθμίσεις είναι δεδομένες και αναπόφευκτες. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και χρειαζόμαστε βαθιές αλλαγές, αλλά οι μεταρρυθμίσεις δεν έρχονται με την ταχύτητα που θα επιθυμούσαμε. Και ο βασικός παράγοντας είναι, ότι οι πλανήτες είναι αργοί στην κίνηση τους και άρα τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους αργούν να φανούν. Ρόλο διαδραματίζουν όμως και τα ζώδια που τους φιλοξενούν.
Η ατολμία και η απροθυμία που παρατηρείται στο να προταθούν ουσιαστικά μεταρρυθμιστικά βήματα οφείλονται σε ένα βαθμό στα ζώδια που είναι ενεργοποιημένα με την παρουσία των δύο πλανητών. Πρόκειται για τους Υδροχόο και Ταύρο, δύο ζώδια του σταθερού σταυρού, που ανορθώνουν τείχη και εμπόδια στην προοπτική οποιονδήποτε αλλαγών, που θα τους ξεβολέψουν από το γνώριμο και το βολικό. Αυτός είναι ο επιπλέον λόγος που οι αλλαγές που έχουμε μπροστά μας θα θυμίζουν δύσκολη γέννα, καθώς θα διαμορφωθούν βασανιστικά αργά και θα χρειαστούν χρόνο για να γίνουν αισθητά τα όποια αποτελέσματα τους.
Όπως όλοι οι εξωτερικοί πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, έτσι και οι Κρόνος και Ουρανός διαμορφώνουν τις μακροχρόνιες τάσεις στον εξελικτικό κύκλο της ανθρωπότητας. Οι δε μεταξύ τους όψεις υποδηλώνουν τα μεταβατικά στάδια του εξελικτικού κύκλου, στο κομμάτι που κάθε φορά καταπιάνονται να αναμορφώσουν και να προσαρμόσουν στην τρέχουσα πραγματικότητα. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια συνολικότερη αντίληψη των πεπραγμένων, θα ήταν χρήσιμο να εξετάζαμε σε πιο στάδιο του εξελικτικού κύκλου των δύο εν λόγω πλανητών βρισκόμαστε και τι γεγονότα έδωσαν στην μέχρι τώρα πορεία τους στο κύκλο που διανύουμε, ώστε να μπορέσουμε να σκιαγραφήσουμε τις εξελίξεις που έπονται.
Ο συνοδικός κύκλος Κρόνου-Ουρανού
Ένας κύκλος μεταξύ των δύο πλανητών διαρκεί κατά μέσο όρο 45 χρόνια (η ακριβής τους διάρκεια διαφοροποιείται κάθε φορά λόγω των εκλειπτικών τροχιών των δύο πλανητών) και ανοίγει με μια σύνοδο των δύο πλανητών, γι’ αυτό και ονομάζεται συνοδικός. Καθώς ο κύκλος βρίσκεται σε ανοδική πορεία, αυξάνεται δηλαδή η απόσταση των δύο πλανητών μεταξύ τους, έχουμε μια σημαντική πρώτη στάση, με το πρώτο μεταξύ τους τετράγωνο. Στην κορυφή του ανοδικού κύκλου, σχηματίζει μια όψη αντίθεσης, για να ξεκινήσει μετά η πτωτική πορεία, το εκ νέου πλησίασμα των δύο πλανητών, με την τελευταία στάση σε μια νέα όψη τετραγώνου, λίγο πριν την ολοκλήρωση του κύκλου.
Ένας συνοδικός κύκλος Κρόνου-Ουρανού ακολουθεί κάθε φορά συγκεκριμένα βήματα και αποβλέπει στα εξής:
- Προωθείται η γέννηση ενός νέου οράματος σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, που να είναι ρεαλιστικό, πρακτικό (Κρόνος), αλλά ταυτόχρονα και αντισυμβατικό (Ουρανός).
- Δίνει μορφή και περιεχόμενο σε εκκεντρικές, μη συμβατικές ιδέες και οράματα που προέρχονται από τον Ουρανό.
- Για να προωθηθεί και να εγκαθιδρυθεί ωστόσο το νέο όραμα, θα πρέπει να γίνουν αγώνες, που μπορεί να φέρουν συγκρούσεις, ταραχές, ακόμη και επαναστάσεις (Ουρανός).
- Προωθούνται αλλαγές στην οργάνωση και στον τρόπο διαχείρισης του συστήματος, ώστε να γίνει πιο αποδοτικό (Κρόνος).
- Δημιουργούνται κρίσεις, ώστε να γίνουν εμφανείς οι αδυναμίες του τρέχοντος συστήματος και να εντοπιστούν τα στοιχεία εκείνα που είναι ξεπερασμένα και θα πρέπει να αλλάξουν (Κρόνος).
Ο τρέχων συνοδικός κύκλος (1988 – 2032)
Ο παρόντας κύκλος Κρόνου-Ουρανού εγκαινιάστηκε με μια μεταξύ τους σύνοδο το 1988, στην τελευταία μοίρα του Τοξότη, σε σύνοδο με τον Άρη. Η θέση της συνόδου στον Τοξότη δείχνει ότι οι συνιστώσες του συστήματος που θα αλλάξουν σε πρώτη φάση αφορούν τις διεθνείς σχέσεις, την εκπαίδευση, την θρησκεία, την πολιτική, την νομοθεσία και την φιλοσοφία. Η σύνοδος των δύο πλανητών δε με τον Άρη στην αρχή του κύκλου, υποδηλώνει ότι οι αλλαγές που θα προωθηθούν, θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπάρχει η πιθανότητα να είναι βίαιες.
Η σύνοδος συμπίπτει με την τελευταία χρονιά του ψυχρού πολέμου μεταξύ ανατολής και δύσης. Οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Μ. Γκορμπατσόφ στη Σοβιετική Ένωση μεταξύ 1985 και 1989, παρέχοντας μεγαλύτερη ελευθερία στους πολίτες της, πιθανά να επέσπευσαν τα επαναστατικά κινήματα και να έφεραν την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, σχεδόν σε μια νύχτα. Η Σοβιετική Ένωση σαν κρατικό μόρφωμα επιβιώνει ωστόσο για λίγα χρόνια ακόμη, μέχρι που το 1991 διασπάται στα εξ ών συνετέθη.
Είναι όμως και η περίοδος που στην δύση διαμορφώνεται ιδεολογικά μια νεοφιλελεύθερη οικονομική πραγματικότητα και με την συνεργασία Ρήγκαν-Θάτσερ παίρνει σάρκα και οστά, για να διαχυθεί παγκόσμια ως το κυρίαρχο μοντέλο σύγχρονης οικονομικής διαχείρισης. Και σύντομα ακολουθεί η υλοποίηση του οράματος της παγκοσμιοποίησης, η δημιουργία δηλαδή ενός οικονομικού χώρου χωρίς όρια, μιας παγκόσμιας αγοράς χωρίς σύνορα και εμπόδια.
Τα τετράγωνα στον ανοδικό κύκλο, η πρώτη δηλαδή σημαντική δοκιμασία των θεωριών του νέου κύκλου, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Ιουλίου 1999 και του Ιουνίου 2000, με τον Κρόνο από τον Ταύρο και τον Ουρανό στον Υδροχόο, σε διαμετρικά αντίθετη θέση από την τωρινή. Τα τετράγωνα στον ανοδικό κύκλο συνεχίζουν να ευνοούν την επέκταση, αφού εφαρμοστούν οι διορθωτικές κινήσεις που συνιστούν.
Είναι το χρονικό διάστημα που η παγκόσμια οικονομία τρέμει την κατάρρευση των ηλεκτρονικών συστημάτων με το πέρασμα την νέα χιλιετία, κάτι που δεν έρχεται ποτέ, σημειώνονται καταρρεύσεις και πτωχεύσεις σημαντικών εταιριών, είναι όμως και η χρονιά που σηματοδοτεί την εκρηκτική ανάπτυξη των εταιριών νέας τεχνολογίας και την γέννηση κάποιων από τους τεχνολογικούς γίγαντες της εποχής μας, όπως είναι η Google, η Amazon, κλπ. Σε νομισματικό δε επίπεδο, περνάμε στην εποχή του Ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κατάργηση των επιμέρους νομισμάτων των χωρών της ζώνης του Ευρώ.
Και φτάνουμε στην αντίθεση των δύο πλανητών, στην περίοδο 2008-2010, με τον Κρόνο στην Παρθένο και τον Ουρανό στους Ιχθείς. Είναι η περίοδος που ανάγκη της Παρθένου για τάξη και διαφάνεια θα φέρει στην επιφάνεια τα σκάνδαλα διαχείρισης μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τις χρηματιστηριακές φούσκες, και μαζί με αυτά την μεγαλύτερη μέχρι τότε οικονομική κρίση εν καιρώ ειρήνης από την περίοδο του μεσοπολέμου.
Οι jappies των μέσων της δεκαετίας του ΄60, ιδίως της γενιάς 1965-1967 (γνωστοί και ως Generation X), θα περάσουν την μεγαλύτερη τους υπαρξιακή κρίση, θα χάσουν περιουσίες, καριέρες και ζωές και η κοσμοκρατορία τους θα λάβει πρόωρο και άδοξο τέλος. Τα λαμπερά παιδιά της Wallstreet και του City, που εκτινάχθηκαν στην στρατόσφαιρα σε χρόνο ρεκόρ, θα λησμονηθούν ακόμη πιο γρήγορα, σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Μέσα στον χαλασμό και την χλαπαταγή όμως, γεννιούνται επιχειρήσεις όπως το Netflix, το Instagram, το Uber, καθώς και πληθώρα εταιριών, δημιουργών Applications, που απευθύνονται στους χρήστες των smartphones, οι οποίες θριαμβεύουν την τελευταία δεκαετία.
Και φτάνουμε ένα βήμα πριν το κλείσιμο του κύκλου, στα τετράγωνα των ετών 2021-2022, που τώρα πιά δεν συγχωρούν, δεν αφήνουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων, γιατί δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Ότι δεν λειτούργησε πρέπει να αυτοκαταστραφεί, ότι είναι προβληματικό να φύγει. Το τελευταίο στάδιο της προσπάθειας αυτής οφείλει να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς ο κύκλος κλείνει οριστικά στις 28 Ιουνίου 2032, για να παραχωρήσει την θέση του σε έναν καινούργιο, σε μια εντελώς νέα αποστολή, με μια σύνοδο στο ζώδιο των Διδύμων.
Η οικονομική πραγματικότητα των ετών 2021-2032
Τα τετράγωνα Κρόνου-Ουρανού της περιόδου 2021-22, όντας πλέον σε σταθερά ζώδια, υποδηλώνουν ότι οι συνέπειες της κρίσης που βιώνουμε θα είναι μακροχρόνιες, κατ’ αναλογία της κρίσης 1999-2000. Τώρα όμως ο ρόλος του τετραγώνου είναι εντελώς διαφορετικός, καθώς αποσκοπεί στην διάλυση αυτού που θεμελιώθηκε το 1988. Η νεοφιλελεύθερη φάση του καπιταλισμού που μας ταλαιπώρησε τις τελευταίες δεκαετίες, τώρα ήρθε η ώρα να περάσει στην ιστορία, καθώς και η στρεβλή παγκοσμιοποίηση, που ευνόησε τους ελάχιστους με την συγκέντρωση υπερβολικού πλούτου και τεράστιας δύναμης.
Μεταρρυθμιστικές ιδέες ωστόσο που είχαν εφαρμοστεί τις τελευταίες μέρες της περεστρόικα στην Σοβιετική Ένωση και δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμαστούν στο χρόνο, πιθανά να εξεταστούν την περίοδο αυτή, μέχρι το κλείσιμο του κύκλου, κάτω ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τεθούν σε εφαρμογή. Την δεκαετία που έπεται οι οικονομίες αναμένεται να περάσουν μετά τα σοκ των επανωτών κρίσεων σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, έναν συνδυασμό στοιχείων καπιταλισμού και σοσιαλισμού, με αυστηρά ή τουλάχιστον αυστηρότερα από τα σημερινά πλαίσια λειτουργίας, μακριά όμως από την ασφυκτικό εναγκαλισμό του κόμματος και της κομματικής νομενκλατούρας του σοσιαλιστικού παρελθόντος. Στον προσανατολισμό μας προς ένα μεικτό οικονομικό μοντέλο θα συντελέσει σε μεγάλο βαθμό και η αντοχή που επέδειξε η Κινεζική οικονομία στις κρίσεις των τελευταίων ετών.
Για να φτάσουμε όμως στην οικοδόμηση του καινούργιου, πρέπει να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση του παλιού. Στις 23 Μαΐου 2021 ξεκινάει η ανάδρομη πορεία του Κρόνου, και μαζί με αυτήν, η νέα προσέγγιση Κρόνου-Ουρανού, με τον σχηματισμό του δεύτερου τετραγώνου του έτους στις 14 Ιουνίου. Το διάστημα που θα ακολουθήσει αναμένεται να περάσουμε στο επόμενο, πολύ βαθύτερο στάδιο της οικονομικής κρίσης, καθώς θα φανούν σε όλη τους της έκταση οι καταστροφές που έφεραν στη οικονομία οι περιοριστικές πολιτικές με τα lock down λόγω του Covid-19.
Στα μέσα Μαΐου περνάει ο Δίας, ο πλανήτης που έχει την μεγαλύτερη σχέση με την οικονομική πραγματικότητα, στο ζώδιο των Ιχθύων και θα βιώσουμε μια σύντομη αναλαμπή ελπίδας για την απαλλαγή μας από περιορισμούς, καταπιέσεις, μονοπώλια και κυβερνητικές απαγορεύσεις. Στις 21 Ιουνίου ωστόσο που γυρίζει ανάδρομος, αρχίζουν και πάλι οι ασφυκτικοί περιορισμοί. Στις 28 Ιουλίου επιστρέφει στον Υδροχόο, με μια ταυτόχρονη αντίθεση με τον Άρη, κάτι που μας προϊδεάζει, ότι οι περιορισμοί αυτή τη φορά στην οικονομική ζωή δεν θα είναι εφικτό να επιβληθούν χωρίς την άσκηση βίας.
Οι Κρόνος και Δίας επιστρέφουν σε ορθή κίνηση μέσα στον Οκτώβριο, η οικονομική πραγματικότητα όμως θα είναι κάτι περισσότερο από ζοφερή. Στις 24 Δεκεμβρίου 2021 έχουμε το τρίτο και τελευταίο τετράγωνο ακριβείας Κρόνου-Ουρανού, που αναμένεται να δώσει και τα τελευταία του ισχυρά χτυπήματα στις οικονομίες των χωρών και στα ταμεία των επιχειρήσεων.
Στις 29 Δεκεμβρίου εισέρχεται ο Δίας στην 1η μοίρα των Ιχθύων και στις 17 Φεβρουαρίου του 2022 σχηματίζει ένα εξάγωνο με τον Ουρανό, δίνοντας την ευκαιρία στις επιχειρήσεις που κατάφεραν και επιβίωσαν τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα της περιόδου 2020-2021 και τα λουκέτα, να παρουσιάσουν σημάδια ανάκαμψης. Ωστόσο τα τετράγωνα Κρόνου-Ουρανού στις 5 Ιουνίου 2022 και 24 Οκτωβρίου 2022 φροντίζουν να μας υπενθυμίσουν ότι η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη, ασχέτως εάν δεν θα έχει πλέον την ίδια ένταση και έκταση με αυτήν του 2021.
Στις 17 Μαΐου 2023 περνάει ο Δίας στην 1η μοίρα του Ταύρου και σχηματίζει τετράγωνο με τον Πλούτωνα από την 1η μοίρα του Υδροχόου. Το τετράγωνο Δία-Πλούτωνα σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα για την επικράτηση και τον έλεγχο της εξουσίας μεταξύ παλιάς και νέας γενιάς και φιλοσοφικής αντίληψης πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, που αναμένεται, και ευχόμαστε, να λήξει με την επικράτηση του νέου ρεύματος και των νεωτεριστικών τάσεων. Άλλωστε, θα βαδίζουμε σταθερά πλέον στην Εποχή του Υδροχόου και θα διαμορφώνουμε σταδιακά το νέο μας περιβάλλον, βασισμένο σε νέες αξίες και οράματα.
Στις 21 Απριλίου 2024 ο Δίας σχηματίζει σύνοδο με τον Ουρανό στο ζώδιο του Ταύρου, μια όψη που ανοίγει ένα νέο οικονομικό κύκλο αναδιοργάνωσης και ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, πάνω σε νέα θεμέλια. Και καθώς ο νέος αυτός κύκλος ανοίγει σε ένα σταθερό ζώδιο, που έχει άμεση σχέση με την οικονομία, τις τράπεζες και την γη, οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στον παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και την χρήση και εκμετάλλευση της γης, θα διαμορφώσουν το πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας της ανθρωπότητας για πολλές δεκαετίες.
Μέσα στο 2022 θα αρχίσει να σχηματίζεται επίσης ένα εξάγωνο μεταξύ των πλανητών Ποσειδώνα και Πλούτωνα, το οποίο θα είναι ακριβείας στις 24 Ιουνίου 2026. Θα επαναλαμβάνεται δε κατά διαστήματα, καθώς οι πλανήτες θα πλησιάζουν και θα απομακρύνονται, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2032 που θα σχηματίσουν το τελευταίο εξάγωνο, για να σπάσει ο σχηματισμός οριστικά και να συνεχίσουν οι πλανήτες την πορεία τους. Η όψη εξαγώνου Πλούτωνα-Ποσειδώνα συνδέεται αστρολογικά με περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, με πολιτική σταθερότητα και χαμηλή ανεργία. Και κάποιες περίοδοι υφέσεων που παρατηρούνται σε όψεις εξαγώνου των πλανητών αυτών, ποτέ δεν είναι έντονες ή μακράς διάρκειας. Το δε 2032, στο τέλος των επαναλαμβανόμενων εξαγώνων, θα έχουμε τα ευνοϊκότερα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου ανάκαμψης, και η εξαετία 2026-2032 αναμένεται να είναι από τις πιο ευημερούσες του 21ου αιώνα!
Τα έτη από το 2024 μέχρι και τις αρχές του 2032 μπορούμε να περιμένουμε χρονιές σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, αύξηση του βιοτικού επιπέδου, ένα εποικοδομητικό κλίμα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των εθνών και μια σταθερή πλέον χρηματιστηριακή αγορά, με έντονα ανοδικές τάσεις. Το μόνο μελανό σημείο των ετών αυτών αναμένεται να σηματοδοτηθεί με τις συνόδους Ουρανού και Κρόνου στο ζώδιο των Διδύμων (2029-2030), μια όψη που εκ παραδόσεως συνδέεται με την εμπλοκή των Η.Π.Α. σε ένα μεγάλο πόλεμο, όπως η συμμετοχή της στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (1943-1945) και ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος του 1898, που έφερε την επικράτηση των Η.Π.Α στο Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ και τις Φιλιππίνες.
Το διάστημα από το 2032 μέχρι το 2035 θα κυριαρχεί μια όψη ημι-τετραγώνου μεταξύ Ουρανού και Πλούτωνα, η οποία αναμένεται να φέρει πολιτική και οικονομική αστάθεια και μια σύντομη περίοδο ύφεσης. Είναι μια αναγκαία φάση στάσης, αναδιάταξης των δυνάμεων μας και πραγματοποίησης μικρής έκτασης αλλαγών, ώστε να επέλθει ισορροπία, πριν από την επόμενη εφόρμηση μας.
Μέχρι το 2024 όμως και την πολλά υποσχόμενη οικονομική ανάκαμψη, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας και έναν μεγάλο και δύσκολο αγώνα επιβίωσης. Θα έχουμε όμως το μοναδικό προνόμιο και την βαθιά ικανοποίηση να χτίσουμε κάτι εντελώς καινούργιο, μια παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στις γενιές που ακολουθούν. Γενιές που θα μπορέσουν να προκόψουν και να ευημερήσουν στα θεμέλια που θα θέσουμε την περίοδο που διανύουμε. Γιατί οι θυσίες μας θα πιάσουν τόπο και ο κόσμος μας θα γίνει πολύ πιο φωτεινός!
Αλίντα Κανάκη