
Η Πανσέληνος του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στις 14 του μήνα, στις 14:51 τοπική ώρα, στις 23ο 24΄ του Τοξότη. Είναι ακόμη μια υπερπανσέληνος, λόγω της εγγύτητας της προς την γη και κατά τους Ιθαγενείς της Αμερικής, αποκαλείται το «Φεγγάρι της Φράουλας», καθώς συνέπιπτε με την περίοδο συγκομιδής του φρούτου.
Κατά την διάρκεια επιρροής της Σελήνης στον Τοξότη, η οποία διαρκεί δύο βδομάδες, επιτείνεται η ανάγκη μας να αναζητήσουμε κάτι. Μπορεί να είναι η γνώση, ίσως να είναι η περιπέτεια, ενδεχομένως να πρόκειται για περισσότερη πνευματικότητα. Για να αισθανθεί κάποιος ισορροπημένος και ασφαλής το διάστημα αυτό, θα πρέπει να έχει ένα στόχο, μια αποστολή στην ζωή του ή να καθοδηγείται η δράση του από φιλοσοφικές πεποιθήσεις, που να δίνουν νόημα στην ζωή του. Είναι ένα φεγγάρι που φέρνει μια αισιόδοξη προσέγγιση στην ζωή, κάτι που έχουμε απόλυτη ανάγκη τις δύσκολες εποχές που ζούμε, και ενισχύει την πίστη μας, ότι τα πράγματα θα πάρουν τελικά θετική τροπή, ακόμη και αν κάνουμε κάποια λάθη στην πορεία.
Ο Τοξότης κυβερνά τα θρησκευτικά ζητήματα, ως εκ τούτου και τον κλήρο και την εκκλησία, τα μακρινά ταξίδια, άρα και τον τουρισμό, την ανώτατη εκπαίδευση, τις εκδόσεις και την φιλανθρωπία. Έχει ωστόσο υπό την επιρροή του την ατμόσφαιρα, το διάστημα και τον εναέριο χώρο, το μεταναστευτικό και σχετίζεται με τις συνοριακές αλλαγές. Ο Δίας, ο κυβερνήτης του Τοξότη, κυβερνά από την άλλη ότι έχει σχέση με την δικαιοσύνη και τα εκκλησιαστικά ζητήματα, αποτελεί δείκτη ευημερίας ενός λαού, έχει υπό την προστασία του τους τραπεζίτες, τους εμπόρους, τους ξένους και τους δασκάλους. Υποστηρίζει την τάξη και την ειρήνη, φέρνει την επέκταση και την ευημερία, μπορεί ωστόσο κάποιες φορές να μας οδηγήσει στην υπερβολή, κάτι που μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο τρίτος δεκανός του Τοξότη, στον οποίο λαμβάνει χώρα η Πανσέληνος του Ιουνίου, με κυβερνήτη του δεκανού τον Ήλιο, θεωρείται ο δεκανός της επιτυχίας. Με την θετική επιρροή του Ήλιου γινόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι, φιλόδοξοι, αλλά και έντιμοι. Μας εκλύουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, ενώ αναζητούμε νέες εμπειρίες μέσω ταξιδιών.
Ο πρώτος οίκος του χάρτη της Πανσελήνου, ο ωροσκόπος της δηλαδή, βρίσκεται στο ζώδιο του Ζυγού, ένα ζώδιο γνωστό για την αναποφασιστικότητα και την ατολμία του στην λήψη αποφάσεων, ζώδιο ωστόσο που συνδέεται όσο κανένα άλλο με την διπλωματία! Στην κοσμική αστρολογία αντιπροσωπεύει τους άλλους λαούς, την μεταξύ τους συνεργασία, τους ανταγωνισμούς και τις εχθρότητες, κυβερνά τις διεθνείς συνθήκες καθώς και τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές. Κυβερνήτης του Ζυγού είναι η Αφροδίτη (συναίσθημα, αγάπη και πάθη), ο οποίος βρίσκεται στον Ταύρο (υπομονή αλλά και επιμονή!). Εκ πρώτης όψεως, η Πανσέληνος αυτή αναμένεται να εγείρει ζητήματα συνόρων, μετανάστευσης, διακρατικών σχέσεων και συνεργασιών, όπως και διεθνούς εμπορίου ή διεθνών επιβατικών μεταφορών και τουρισμού, παράγοντας γεγονότα ανάλογα με τις κυρίαρχες όψεις που την συνοδεύσουν.
Ο δέκατος οίκος της Πανσελήνου, ο σημαντικότερος οίκος του ωροσκοπίου, βρίσκεται στον Καρκίνο, ένα από τα πιο συναισθηματικά ζώδια του ζωδιακού, καθώς κυβερνάται από την Σελήνη. Είναι το ζώδιο εκείνο που θεωρεί το σπίτι του το απόλυτο καταφύγιο και ησυχαστήριο του και αποστολή της ζωής του να φροντίζει για την ασφάλεια και την ευημερία των δικών του ανθρώπων. Στην κοσμική αστρολογία ο 10ος οίκος αντιπροσωπεύει την κορυφή της κυβέρνησης μιας χώρας, την κορυφή της κοινωνικής και οικονομικής πυραμίδας της, καθώς και τα σημαίνοντα πρόσωπα. Από την τοποθέτηση του 10ου οίκου στον Καρκίνο μπορεί να υποτεθεί, ότι πολλές κυβερνήσεις θα αρχίσουν να θέτουν σαν πρώτη προτεραιότητα πλέον το συμφέρων των χωρών τους και την ευημερία και ασφάλεια των πολιτών τους, πέρα και πάνω από τις συμμαχίες ή τις διεθνείς τους δεσμεύσεις. Και μια και μαστιζόμαστε από μια όλο και βαθύτερη οικονομική κρίση και από μια εντεινόμενη παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια, πιθανόν να κυριαρχήσει το δόγμα του «ο σώζον εαυτόν σωθήτω» στο διάστημα που ακολουθεί.
Οι κυρίαρχες όψεις της Πανσελήνου είναι ένα τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και ένα εξάγωνο με τον Κρόνο, ενώ από πλευράς απλανών αστέρων σχηματίζεται μια σύνοδος της Σελήνης με τον α’ (αλφα) του Οφιούχου, φύσης Κρόνου-Αφροδίτης και άλλη μια με τον υ’ (ύψιλον) του Σκορπιού, φύσης Άρη-Ερμή.
Η Πανσέληνος του Ιουνίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθαρά «Ποσειδώνια», καθώς το τετράγωνο Σελήνης-Ποσειδώνα φέρνει πνευματική σύγχυση και συναισθηματική αστάθεια και ανασφάλεια. Θα αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε για τα πάντα, να αμφιβάλουμε για οτιδήποτε, και το πιο πιθανό είναι αυτό να συμβαίνει, γιατί δεν θα αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις στην ορθή τους διάσταση ή με τον σωστό τρόπο. Ίσως να πλανιόμαστε εμείς οι ίδιοι, μπορεί όμως να μας μπερδεύουν σκόπιμα κάποια άτομα του περιβάλλοντος μας, με σκοπό να μας εκμεταλλευτούν.
Οι μέρες αυτές θα φέρουν εξαιρετική συναισθηματική ευαισθησία, ιδίως για όσους επηρεάζονται από την όψη, με αποτέλεσμα να είμαστε ευάλωτοι συναισθηματικά και να κινδυνεύουμε να πληγωθούμε από τους γύρω μας από το παραμικρό. Είμαστε επίσης εύκολα θύματα χειραγώγησης και εξαπάτησης, κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Στην θετική έκφραση της όψης, ο Ποσειδώνας σε συνδυασμό με την Σελήνη θα μας κάνει πολύ πιο εμπαθείς με τους ανθρώπους γύρω μας με αποτέλεσμα να κατανοούμε με μεγαλύτερη ευκολία και σε ένα βαθύτερο ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο τις δυσκολίες που βιώνουν, και να προσφέρουμε μια χείρα βοηθείας στην προσπάθεια μας να τους απαλλάξουμε έστω και λίγο από τα βάρη που φέρουν. Ας μην χαθούμε όμως στα προβλήματα των άλλων και χάσουμε την ψυχική μας ισορροπία, γιατί δεν θα είμαστε χρήσιμοι σε κανέναν.
Το εξάγωνο Σελήνης-Κρόνου από την άλλη προσπαθεί να ισορροπήσει το τετράγωνο του Ποσειδώνα και την αστάθεια που αυτό φέρνει, με το να μας βοηθάει να κατακτήσουμε μια κάποια σταθερότητα και ασφάλεια στην προσωπική μας ζωή. Θα αισθανθούμε συναισθηματικά ώριμοι να διαχειριστούμε την πνευματική και συναισθηματική σύγχυση που μας προκαλεί ο Ποσειδώνας. Είναι μια όψη που ευνοεί να μοιραστούμε με τους δικούς μας ανθρώπους τα συναισθήματα μας αλλά και τους βαθύς προβληματισμούς μας. Υπό την επιρροή της γινόμαστε πιο υπεύθυνοι, πιστοί στον σύντροφο και την οικογένεια, τους οποίους είμαστε πρόθυμοι να προστατεύσουμε με κάθε κόστος. Το σπίτι, η οικογένεια, ακόμη και η κοινότητα που ζούμε ή η πατρίδα μας είναι το επίκεντρο της ζωής μας και αξίζουν τις θυσίες μας.
Μεταξύ του Κρόνου και του Ποσειδώνα σχηματίζεται και μια όψη ημι–εξαγώνου, η οποία μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε τα φυσικά και πνευματικά ή ψυχικά μας όρια, σε πείσμα της Πανσελήνου και της σύγχυσης που αυτή φέρνει. Η αυξημένη επίγνωση των καταστάσεων που διαμείβονται γύρω μας φέρνει και μια αναπροσαρμογή στους στόχους μας, ακόμη και τους πνευματικούς, ώστε να μπορούν να συμβαδίσουν με την τρέχουσα πραγματικότητα. Η επίγνωση αυτή μας ωθεί πολλές φορές να θυσιάσουμε κάποιους από τους βραχυπρόθεσμους στόχους μας, προκειμένου να πετύχουμε κάτι, που θα έχει μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη ουσία. Με ρεαλισμό, υπευθυνότητα, προσεκτικές κινήσεις και υπομονή μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί την όψη των δύο πλανητών και να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.
Η Σελήνη βρίσκεται επίσης σε σύνοδο με τον απλανή αστέρα Rasalhague ή τον α’ (άλφα) του Οφιούχου, ένα αστέρι στην κεφαλή του θαλάσσιου τέρατος, όπως υποδηλώνει και η αραβική του ονομασία. Είναι φύσης Αφροδίτης, από την οποία ωστόσο δεν δανείζεται κανένα σχεδόν από τα θετικά της χαρακτηριστικά. Η παρουσία του συνδέεται με υπερβολές και διαστροφή, εξαθλίωση, διανοητική φθορά και δυστυχία ή κακοτυχία που προέρχεται από τον ρόλο των γυναικών στην ζωή μας. Είναι επίσης φύσης Κρόνου και καθιστά όσους επηρεάζονται από την παρουσία του επιρρεπείς σε λοιμώξεις, δηλητηριάσεις, τσίμπημα εντόμων, δάγκωμα φιλιών ή λυσσασμένων σκύλων. Πρόκειται συνήθως για άτομα που καταφεύγουν σε παραισθησιογόνες ουσίες, διεγερτικά τρόφιμα ή ποτά ή στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Σε σύνοδο με την Σελήνη εγείρει θρησκευτικά ζητήματα, ενώ κάνει τους πληθυσμούς επιρρεπείς σε επιδημικές λοιμώξεις.
Ο αστερισμός του Οφιούχου είναι φύσης κυρίως Κρόνου και λιγότερο Αφροδίτης και κατά τον Πτολεμαίο δίνει μια παθιασμένη, καλόκαρδη φύση, αλλά φέρνει μαζί με την τύχη και την ευτυχία αόρατους εχθρούς, διαμάχες και συκοφαντίες. Κατά τον Πλίνιο προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα από δηλητηριάσεις, ενώ η εναλλακτική του ονομασία ήταν «Ασκληπιός», γιατί θεωρούσαν ο κυβερνά τα φάρμακα. Η παρουσία του αστερισμού σε ένα γενέθλιο χάρτη υποδηλώνει την σοφία και την σύνεση.
Ο απλανής αστέρας από την άλλη Lesath, ο υ΄(ύψιλον) του Σκορπιού, βρίσκεται στο κεντρί του αστερισμού και η παρουσία του υποδηλώνει τον κίνδυνο, την απόγνωση, την κακία και συνδέεται με δηλητήρια. Είναι φύσης Ερμή και Άρη και δίνει οξύνοια, ευφράδεια, ευρηματικότητα, μηχανική ικανότητα, αναξιοπιστία και αδίστακτη φύση. Εάν η παρουσία του συνδεθεί με ένα αστρικό σώμα με θετική σημειολογία, μπορεί να διοχετεύσει κανείς στις δυνάμεις του προς την σωστή κατεύθυνση και να επιτύχει αξιοσημείωτα επιτεύγματα. Συνδυασμένο με κακές όψεις χαρακτηρίζει άτομα βίαια και θερμοκέφαλα!
Από τις πιο πάνω κύριες όψεις που αναλύθηκαν, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει αρκετά έντονη διπλωματική δράση σε διεθνές επίπεδο το διάστημα που ακολουθεί, καθώς και πολλά διπλωματικά επεισόδια λόγω εντάσεων που θα γιγαντώνονται διαρκώς. Προβλήματα και αναταραχές θα υπάρχουν στους τομείς που κυβερνά ο Τοξότης, όπως είναι η παιδεία, τα ταξίδια και ο τουρισμός, ενώ η εμπλοκή των Rasalhague και Lesath στην Πανσέληνο θα επιτείνουν το μίσος και την κακία που υπάρχει γύρω μας, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν θρησκευτικοί φανατισμοί ή να αποκαλυφθούν σκάνδαλα που θα εμπλέκουν θρησκευτικούς ηγέτες.
Το κυριότερο όμως είναι ότι ο Ποσειδώνας θα θολώσει για μια ακόμη φορά την κρίση μας και δεν θα μας επιτρέψει να δούμε καθαρά, τι ετοιμάζουν για μας οι δυνάστες μας. Περνάμε σε μια νέα φάση εξέλιξης του σχεδίου τους, που αναμένεται να είναι μια νέα φάση περιορισμών, αλλά και μαζικών εμβολιασμών (κίνδυνος από δηλητήρια!). Μπορεί τα τελευταία χρόνια να βιώσαμε και βιώνουμε ακόμη πολλές δυσκολίες, συνυφασμένες με τις δύσκολες όψεις των Κρόνου, Πλούτωνα και Ουρανού, την μεγαλύτερη ζημιά ωστόσο με την ανατροπή της καθημερινότητας μας και των συνθηκών διαβίωσης την προσκάλεσε ο Ποσειδώνας στις τελευταίες μοίρες των Ιχθύων, που δεν μας επέτρεψε να δούμε και να αντιδράσουμε έγκαιρα και δυναμικά στις δόλιες μεθοδεύσεις της ελίτ. Ακόμη και τώρα, με την Πανσέληνο αυτή, θα προσπαθήσει να θολώσει την κρίση μας και θα μας οδηγήσει για μια ακόμη φορά στην υποταγή, να αποδεχτούμε παθητικά όσα σχεδιάζουν οι άλλοι για μας.
Αλίντα Κανάκη
Δημήτρης Μήτρας