Αστρομετεωρολογία – Καλοκαίρι 2021 και καιρικές συνθήκες

Καθώς πλησιάζει και ημερολογιακά το τέλος μιας ομολογουμένως υγρής άνοιξης με έντονες καιρικές συνθήκες, ελπίζουμε ότι το πέρασμα μας στο καλοκαίρι με την ισημερία της 21ης Ιουνίου ο καιρός θα εξομαλυνθεί και θα μπορέσουμε να απολαύσουμε αν μη τι άλλο την θάλασσα και λίγες στιγμές χαλάρωσης, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα μακροχρόνιας πρόβλεψης, το καλοκαίρι που έρχεται αναμένεται να είναι ξηρό και θερμό. Το φαινόμενο La Niña, που επηρέασε την θερμοκρασία του αέρα και ως εκ τούτου τις καιρικές συνθήκες στο Ειρηνικό Ωκεανό, και κατ’ επέκταση σε όλο τον πλανήτη, έχει κλείσει τον κύκλο του για μια ακόμη φορά. Σε αντίθεση με τον El Niño, που ευθύνεται για την παρατεταμένη ξηρασία και την άνοδο της θερμοκρασίας, στο φαινόμενο La Niña αποδίδονται οι ψυχρές θερμοκρασίες και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Είναι ένα φαινόμενο που διαρκεί 8 με 12 μήνες και από μετρήσεις που έχουν γίνει, το φαινόμενο εξασθένησε τον Απρίλιο του 2021, οδηγώντας τις μετεωρολογικές υπηρεσίες στο συμπέρασμα, ότι η ψυχρή και υγρή περίοδος έχει τελειώσει.

Σύμφωνα με τον WMO (Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό) θα επικρατήσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό ουδέτερες καιρικές συνθήκες τους μήνες που ακολουθούν. Για το βόρειο ημισφαίριο, που εισέρχεται στην περίοδο του καλοκαιριού, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν και λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη να επικρατούν για το διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες τιμές της περιόδου. Ξηρασία προβλέπεται επίσης να πλήξει την Βόρεια Αμερική, τις βόρειες ακτές της Μεσογείου, καθώς και την κεντρική και ανατολική Αφρική.  

Εάν προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο με βάση τις πλανητικές διελεύσεις και όψεις, φτάνουμε ωστόσο σε ένα εντελώς διαφορετικό συμπέρασμα, από αυτό που καταλήγουν τα μετεωρολογικά μοντέλα μακροχρόνιας πρόβλεψης καιρικών συνθηκών. Και η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται μεταξύ άλλων στην διέλευση του Δία από το ζώδιο των Ιχθύων, καθώς και στην επιρροή του τετραγώνου Κρόνου-Ουρανού που θα είναι ιδιαίτερα έντονη τους μήνες που ακολουθούν.

Ας δούμε όμως με ποιο τρόπο θα επηρεάσουν οι όψεις και οι πλανητικές διελεύσεις τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού που ξεκινά.

Ο Δίας πέρασε στο ζώδιο των Ιχθύων στις 14 Μαΐου, στις 20 Ιουνίου γυρίζει ανάδρομος και επιστρέφει στον Υδροχόο στις 28 Ιουλίου 2021. Καθώς πρόκειται για ένα γιγαντιαίο για το ηλιακό μας σύστημα αστρικό σώμα, αρκετά κοντά στην γήινη επιφάνεια, οι βαρυτικές δυνάμεις που ασκεί στον πλανήτη μας είναι κάτι περισσότερο από έντονες. Με το πέρασμα του δε σε ένα ζώδιο του νερού, περάσαμε σε μια πιο υγρή και δροσερή από το κανονικό περίοδο, με πολλές περισσότερες βροχοπτώσεις από το συνηθισμένο. Το δεδομένο δε, ότι το διάστημα αυτό βρίσκεται σε στάση για να γυρίσει ανάδρομος, φέρνει έντονα καιρικά φαινόμενα, θύελλες και μπουρίνια, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι να επιστρέψει στον Υδροχόο στα τέλη Ιουλίου. Στην συνέχεια δε, καθώς θα είναι ανάδρομος στον Υδροχόο, θα φέρει θυελλώδεις ανέμους και πολύ μεταβλητές καιρικές συνθήκες, αυξάνοντας το δυναμικό για καταιγίδες.

Ας σημειωθεί ότι στο ζώδιο των Ιχθύων βρίσκεται και ο Ποσειδώνας, ο κυρίαρχος του υδάτινου στοιχείου του πλανήτη μας, που εμπλέκεται με δύσκολες όψεις και στις δύο εκλείψει του καλοκαιριού που μόλις πέρασαν, και εντείνει και η δική του επιρροή τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περιόδου που διανύουμε με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Ο Ποσειδώνας δίνει κατά την αστρομετεωρολογία δροσερό και υγρό καιρό, με έντονα και πολλές φορές απόκοσμα μετεωρολογικά φαινόμενα, προκαλεί καταρρακτώδεις βροχές και συνθήκες πλημμύρας. Η όψη τετραγώνου δε με τον ανάδρομο Ερμή, που επηρεάζει όλο τον Ιούνιο, γεννά καταιγίδες με έντονους ανέμους.

Η τελευταία αλλά καθόλου αμελητέα όψη που αναμένεται να επηρεάσει τις καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, είναι το τετράγωνο ακριβείας της 14ης  Ιουνίου ανάδρομου Κρόνου-Ουρανού από τον Υδροχόο και τον Ταύρο αντίστοιχα. Ο Κρόνος όταν είναι ενεργοποιημένος με όψεις, όπως η παρούσα, δίνει μέσα στο καλοκαίρι ψυχρό και υγρό καιρό λόγω των βαρομετρικών χαμηλών που γεννά, τα οποία έχουν παρατεταμένη διάρκεια. Ο δε Ουρανός, δίνει ψυχρό και στεγνό καιρό, με ξαφνικές θερμοκρασιακές αναστροφές, αστάθεια στην ατμόσφαιρα, πολλές αστραπές και χαλάζι. Καθώς κυβερνά δε τους θυελλώδεις ανέμους, το καλοκαίρι θα πρέπει να περιμένουμε λόγω της όψης αυτής αρκετές ξαφνικές εναλλαγές στην θερμοκρασία, ισχυρούς ανέμους, υγρές καιρικές συνθήκες, αστραπές και αρκετό χαλάζι. Γιατί σύμφωνα με τις αστρολογικές μελέτες που εστιάζουν στην επιρροή των αστρολογικών όψεων στον κλίμα της γης, οι όψεις αργών πλανητών που κινούνται πέρα από τον Δία, όπως είναι αυτή του Κρόνου με τον Δία, μπορούν να επηρεάσουν τις καιρικές συνθήκες ολόκληρων εποχών του έτους.

Όπως γίνεται φανερό, αρκετές είναι οι όψεις και διελεύσεις που συνηγορούν σε ένα υγρό και δροσερό καλοκαίρι, με πολλές και ξαφνικές μπόρες, πλημμυρικά φαινόμενα και απότομες πτώσεις θερμοκρασίας. Και λόγω των συχνών και έντονων βροχοπτώσεων, δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει το γεγονός, εάν υπάρξουν φαινόμενα κατολισθήσεων, που σπάνια παρατηρούνται μέσα στο καλοκαίρι. Από τις συχνές δε χαλαζοπτώσεις θα πληγεί έντονα ο γεωργικός τομέας, που αναμένεται να μετρήσει αρκετές απώλειες το καλοκαίρι που μας έρχεται, με άμεση συνέπεια και στην τσέπη μας.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις μας, για το καλό όλων μας, κάτι που ωστόσο την στιγμή αυτή φαντάζει μάλλον απίθανο… Ας ευχηθούμε παρόλα αυτά σε όλους μας ένα καλό και ήρεμο καλοκαίρι και μακάρι η ευχή μας να επαληθευτεί.

 

Αλίντα Κανάκη

Περισσότερα άρθρα
Load More In Κοσμική Αστρολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Νέα Σελήνη στον Υδροχόο στις 10 Φεβρουαρίου

Η Νέα Σελήνη του Φεβρουαρίου σχηματίζεται στις 10 του μήνα, στις 00:58 τοπική ώρα και λαμβ…