Η οικονομική κατάρρευση και το τετράγωνο Κρόνου-Ουρανού

Έχει γραφτεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, ότι το τετράγωνο Κρόνου-Ουρανού είναι η όψη εκείνη, που θα αφήσει βαρύ το στίγμα του στα γεγονότα της χρονιάς. Μόλις αφήσαμε πίσω μας και το δεύτερο τετράγωνο των δύο πλανητών, από τα συνολικά τρία του 2021, και οι πλανήτες αρχίζουν να απομακρύνονται και ο σχηματισμός να σπάει προσωρινά. Το δε δεύτερο τετράγωνο Κρόνου-Ουρανού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον καλοκαιρινό διάδρομο εκλείψεων, που σημαίνει ότι η επίδραση του είναι πολύμηνη και εξαιρετικά ισχυρή!

Με τον Κρόνο ανάδρομο στον Υδροχόο και τον Ουρανό στον Ταύρο, οι τομείς που αγγίζει ο σχηματισμός αυτός στην παρούσα φάση αφορά τις κοινωνικές δομές αλλά και τα τεχνολογικά επιτεύγματα από τη μια, την οικονομία και την γη από την άλλη (γεωργία, εξόρυξη, οικολογία, κτηματαγορά, σεισμική δραστηριότητα, κλπ.).

Η επαναλαμβανόμενη όψη τετραγώνου των ετών 2021-22 αποτελεί τμήμα των όψεων του συνοδικού κύκλου των δύο πλανητών, ο οποίος ξεκίνησε το 1988 και προβλέπεται να κλείσει το 2032. Με τους συνοδικούς κύκλους των εξωτερικών πλανητών διαμορφώνονται οι μακροχρόνιες εξελικτικές τάσεις του πολιτισμού μας. Όταν βρισκόμαστε στην αρχή του κύκλου, διαμορφώνονται νέες ιδέες και αλλάζει η πορεία των πραγμάτων, ενώ στο τέλος του κύκλου γίνεται ένας αυστηρός απολογισμός των δράσεων μας. Εγχειρήματα που αποδείχτηκαν πετυχημένα θα επιβιώσουν, δράσεις όμως που είναι πλέον ξεπερασμένες ή έχουν αποδειχτεί στην πράξη ατυχείς ή και επιβλαβείς για την πλειοψηφία θα πρέπει να εκλείψουν.

Στην παρούσα φάση, κοντά πλέον στο κλείσιμο του κύκλου, βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο του Σύμπαντος η οικονομική μας δραστηριότητα, ως προς το κατά πόσο ήταν ευεργετική για το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, η σχέση μας με την γη, η κοινωνική μας συνοχή αλλά και η επιστημονική μας ηθική. Εύκολα καταλαβαίνουμε, ότι αυτοί οι ζωτικής σημασίας τομείς της ζωής μας χωλαίνουν αισθητά, για να το θέσουμε ήπια, ιδίως τα τελευταία χρόνια.

Η πολυπόθητη για κάποιους παγκοσμιοποίηση, που πήρε σάρκα και οστά στα πλαίσια του παρόντος συνοδικού κύκλου Κρόνου-Ουρανού, μετέτρεψε χώρες σε αποικίες χρέους, βορά των λίγων και ισχυρών, κατέστρεψε υγιείς επιχειρήσεις, οδήγησε στην φτώχεια και την εργασιακή δουλεία ή την ανεργία εκατομμύρια συμπολιτών μας, και όλα αυτά προς όφελος ισχυρών μονοπωλίων, που ανήκουν σε ελάχιστες οικογένειες του πλανήτη, το όνομα των οποίων δεν τολμά να αναφέρει κανείς. Και σε μια ήδη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα για τις περισσότερες χώρες και τους πολίτες τους, προστίθεται το 2020 η πανδημία του Covid-19 και οι αναίτιοι και τουλάχιστον εγκληματικοί περιορισμοί, που έδωσαν ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στις ανεμικές οικονομίες.

Την παρούσα χρονική περίοδο οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης του πλανήτη προαναγγέλλουν ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο οικονομικό έτος για τις χώρες και κερδοφορία για τις επιχειρήσεις, μόνο που εκφράζουν μάλλον ευσεβείς πόθους, παρά τα δεδομένα της εποχής και τις πραγματικές προοπτικές. Το τετράγωνο Κρόνου-Ουρανού βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και δεν έχει τελειώσει ακόμη το έργο του, που είναι η αποδόμηση του παρόντος οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μέσα στους μήνες που ακολουθούν και καθώς οι πλανήτες απομακρύνονται μεταξύ τους, μετά τον σχηματισμό του δεύτερου τετραγώνου, αναμένεται να δώσουν με εξαιρετικά μεγάλη ισχύ τα χτυπήματά τους. Είναι λίγες οι υπάρχουσες επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να διατηρηθούν στην ζωή, εάν δεν αλλάξουν άμεσα και δραστικά φιλοσοφία λειτουργίας και διαχείρισης. Η οικονομική ύφεση που θα φέρουν οι πλανητικές συγκυρίες θα είναι πρωτόγνωρη για καιρό ειρήνης, η ανεργία και ο πληθωρισμός θα εκτιναχθούν, σε όποιες χώρες δεν έχουν εκτιναχθεί ήδη, θα υπάρξουν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και σε τρόφιμα, θυμίζοντας κάτι από κατοχικές εποχές ή από τις μέρες της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Πολλές χώρες στήριξαν τις ελπίδες τους στην τουριστική επανεκκίνηση για να γεμίσουν τα άδεια τους ταμεία, θα μείνουν όμως με το όνειρο, καθώς τα ατυχή και αναποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα θα φρενάρουν κατά πολύ τις δυνατότητες ανάκαμψης. Όσο για την βιομηχανία και το εμπόριο, ο ανοιχτός εμπορικός πόλεμος που μαίνεται μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας, αναμένεται πολύ σύντομα να μας αποκαλύψει τις πληγές που άνοιξε. Από τις δύο άμεσα εμπλεκόμενες χώρες ο πιο αδύναμος οικονομικά κρίκος είναι η Αμερική, και οι προσπάθειες της να ανορθώσουν εμπόδια στην Κίνα, στο δρόμο της για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία, θα αποδειχτεί μπούμερανγκ για την ευημερία της  ίδιας. Μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να γίνουν αισθητές στις Η.Π.Α. ελλείψεις βασικών αγαθών και πρώτων υλών, που εισάγονται από την Κίνα, γεγονός που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό σημαντικούς παραγωγικούς τομείς της αμερικάνικης οικονομίας.

Τους μήνες που ακολουθούν θα έχουμε αποσταθεροποίηση των χρηματιστηριακών αγορών, θα σκάσουν οι φούσκες εμπορευμάτων, μεταλλευμάτων, πρώτων υλών, επιχειρήσεων, χρηματιστηρίων, κτηματαγορών, κλπ, που κρατούν τις οικονομίες μετά βίας εν ζωή, θα αποκαλυφθούν σκάνδαλα διαχείρισης και ανίερες συμμαχίες και όλο αυτό το τερατούργημα που γιγαντώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες θα βρεθεί στα πρόθυρα οριστικής κατάρρευσης. Θα αποκαλυφθεί ο σκοτεινός ρόλος επιχειρηματιών-ινδαλμάτων στην διαμόρφωση της τρέχουσας θλιβερής πραγματικότητας, ώστε να παραμεριστούν και να αφήσουν ελεύθερο έδαφος σε νέες δυνάμεις, να αναπτύξουν μια διαφορετική δυναμική και νέες πρακτικές κάτω από το άπλετο φως της μέρας, προσανατολισμένες όχι πλέον στην κατάκτηση παρασκηνιακής εξουσίας, στο προσωπικό όφελος και τον αισχρό πλουτισμό, αλλά στο κοινό καλό και την συλλογική πρόοδο.

Όσο και αν μας φαίνεται δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ξεριζωθεί ένα τόσο βαθιά ριζωμένο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, η αλλαγή σελίδας στην παγκόσμια ιστορία συμβαίνει αυτή τη στιγμή και τα αποτελέσματά της θα τα βιώσουμε στο πετσί μας τους μήνες και τα χρόνια που έπονται. Γιατί τα «ζιζάνια» κάνουν βαθιές ρίζες και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και αρκετό χρόνο να καθαριστούν και να ετοιμαστεί το έδαφος για την «νέα σοδειά», και μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο τις «πρόδρομες εργασίες». Ο νέος οικονομικός κύκλος ανοίγει στις 21 Απριλίου 2024 με την σύνοδο Δία-Ουρανού και μέχρι τότε δεν θα πρέπει να έχουμε απαλλαγεί από όσα αγαπάμε να μισούμε στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής μας.

Ο προ Covid κόσμος μας έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα και καλό θα ήταν να το χαράξουμε βαθιά στο μυαλό μας. Για να επιβιώσουμε και να προκόψουμε χρειάζεται πλέον μια διαφορετική φιλοσοφία, μια νέα ηθική και προπαντός, καινούργια οράματα! Εκεί θα πρέπει να στρέψουμε πλέον την προσοχή μας και όχι στο πως θα διατηρήσουμε αυτά που είναι καταδικασμένα έτσι και αλλιώς να τα χάσουμε… Και ας μην κάνουμε το λάθος που διέπραξαν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης με την κατάρρευση του σοσιαλισμού, που αντικατέστησαν ένα διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό σύστημα, με ένα ακόμη πιο σάπιο και βαθιά διεφθαρμένο… Γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιοριστούν αισθητά οι πιθανότητες επιβίωσης μας σαν είδος!

 

Αλίντα Κανάκη

Δημήτρης Μήτρας

Περισσότερα άρθρα
Load More In Α Slider

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Μάρτιος 2024 – Διελεύσεις και όψεις

Ο Μάρτιος του 2024 είναι ένας μήνας που χαρακτηρίζεται για τις πολλές και έντονες συναισθη…