Μια Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Τράμπ και Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 15 Αυγούστου στα Νησιά Διομήδη, στον Βερίγγειο Πορθμό, μεταξύ Σιβηρίας και Αλάσκας. Οικοδεσπότης της πρώτης αυτής συνάντησης μετά από πολλά χρόνια μεταξύ των Προέδρων των δύο υπερδυνάμεων, είναι ο Τράμπ, ενώ εικάζεται πως έχει προγραμματιστεί και η επόμενη μεταξύ τους συνάντηση στην Ρωσία, αργότερα μέσα στην χρονιά. Αφορμή για τις συνομιλίες αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα αποτελέσει όμως και μια πρώτης τάξης ευκαιρία να συζητηθούν άμεσα βασικά παγκόσμια και διμερή ζητήματα και να υπογραφούν ενδεχομένως κάποιες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.
Φλέγον ζήτημα για τις ΗΠΑ, που υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, φαίνεται να είναι το στρατηγικής σημασίας ζήτημα της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού και της εξόρυξης των ενεργειακών πόρων και σπάνιων γαιών που κρύβουν τα παρακείμενα εδάφη τους, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση (Αλάσκα), η Ρωσία όμως ελέγχει ένα σημαντικό τμήμα της. Η επιλογής της τοποθεσίας της Συνόδου Κορυφής στην Αλάσκα, ίσως να κρύβει υπό την έννοια αυτή και μια δεύτερη ανάγνωση, πέρα από το να προσφέρει λύσεις σε προφανή πρακτικά ζητήματα.
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το πιο πιθανό είναι να συνταχθεί στην παρούσα φάση ένα προκαταρκτικό σχέδιο για μια Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των εμπόλεμων μερών. Είναι εμφανές ωστόσο, ότι ούτε ο Ζελένσκι, ούτε οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα καθορίσουν το μέλλον της Ουκρανίας, γιατί προς το παρόν δεν φαίνονται πρόθυμοι να επιτρέψουν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να λήξουν οι εχθροπραξίες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνάντηση ως εκ τούτου σαν μια μικρή Γιάλτα, που οι ισχυροί θα καθορίσουν ζώνες επιρροής, και ο ηττημένος (η Ουκρανία) δεν θα έχει καμία επιλογή, παρά να αποδεχτεί την τελική συμφωνία. Θα φτάσουμε όμως σε μια τελική συμφωνία;
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει κατά την διάρκεια των συνομιλιών η προσέγγιση των υπό εξέταση ζητημάτων από τις δύο πλευρές, αλλά και οι προσωπικότητες των πρωταγωνιστών. Για τον Τράμπ, έναν Πρόεδρο με ψυχολογία επιχειρηματία, το νόμισμα από ότι φαίνεται μπορεί να έχει μόνο δύο όψεις: Νίκη ή ήττα. Η διπλωματία της επιβολής που ασκεί παγκόσμια και το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του, δεν αποτελούν την μεγαλύτερη εγγύηση για μια επιτυχή κατάληξη της συνάντησης, ειδικά όταν πρόκειται για συνομιλίες με τον Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος από την άλλη, έχει αποδείξει ότι διαθέτει οξυδέρκεια και πολύ μεγάλη πολιτική πείρα, βαθιά γνώση των ζητημάτων και ακολουθεί μια πολύ προσεκτική και μετρημένη προσέγγιση των θεμάτων. Ο Πούτιν ενδιαφέρεται όχι τόσο για τα βραχυπρόθεσμα κέρδη της χώρας του, αλλά για τις μακροχρόνιες συνέπειες μιας πιθανής συμφωνίας, τόσο για τις εμπλεκόμενες χώρες, όσο και για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Δεν προβλέπεται να υποχωρήσει και να υπογράψει εύκολα οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί ουσιαστικές ανάγκες και δεν επιλύει σημαντικά προβλήματα.
Από αστρολογικής άποψης, οι πλανήτες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και είναι ενεργοί με όψεις το διάστημα αυτό, είναι οι:
Ερμής
Στις 15 Αυγούστου ο Ερμής θα έχει επιστρέψει στην ορθή του πορεία και θα έχει προλάβει να ανακτήσει κάποια από την ταχύτητα του, γεγονός θετικό για την τελική έκβαση. Ο Ερμής, ως πλανήτης της επικοινωνίας, επηρεάζει άμεσα την ανταλλαγή ιδεών, κυβερνά επίσης το εμπόριο και τις μεταφορές που συχνά αποτελούν τμήμα μιας συνολικής διαπραγμάτευσης. Ο Ερμής διέρχεται προς στιγμήν το ζώδιο του Λέοντα και στις 15 Αυγούστου σχηματίζει ένα ακριβές εξάγωνο με τον Άρη από τον Ζυγό, μια όψη που δημιουργεί θετικές προοπτικές για μια γρήγορη αντιμετώπιση των ζητημάτων, με επίλυση πρακτικών προβλημάτων.
Άρης
Ο Άρης, ο πλανήτης του πολέμου, αν και δεν σχετίζεται άμεσα με τις διαπραγματεύσεις, επηρεάζει ωστόσο την ενέργεια των συνομιλιών και την αυτοπεποίθηση των εμπλεκόμενων μερών. Ένας ισχυρός Άρης, όπως αυτός που έχουμε αυτή την στιγμή, ενεργοποιημένος από όψεις, σε μια διέλευση μέσα από το ζώδιο της διπλωματίας, τον Ζυγό, τονίζει την ανάγκη να αγωνιστεί κανείς για τις θέσεις του.
Κρόνος
Ο Κρόνος μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις διαπραγματεύσεις, καθώς αντιπροσωπεύει τους περιορισμούς, τις ευθύνες αλλά και την πρακτικότητα μιας κατάστασης. Ορθώνει συχνά εμπόδια, δημιουργεί καθυστερήσεις, γιατί είναι σημαντικό να υπάρξει μια ρεαλιστική προσέγγιση των ζητημάτων αλλά και να εξεταστούν πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις ή συνέπειες κάποιων αποφάσεων. Στην παρούσα φάση είναι ανάδρομος στον Κριό, και από την θέση του αυτή ενδεχομένως να αναδείξει παλαιά προβλήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν οριστικά τώρα. Τονίζει δε την ανάγκη να είναι οι διαπραγματεύσεις δίκαιες, με έμφαση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Εάν τα εμπλεκόμενα στις διαπραγματεύσεις μέρη δεν είναι διατεθειμένα να συμβιβαστούν ή να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους σε μια πιο ρεαλιστική βάση, αυτές είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Ποσειδώνας και Ουρανός
Οι δύο αυτοί πλανήτες, μπορούν να φέρουν στοιχεία εξαπάτησης, ψευδαίσθησης ή απροσδόκητων αλλαγών στις διαπραγματεύσεις. Ο Ποσειδώνας μπορεί να φέρει σύγχυση ή να υποδηλώνει την ύπαρξη μιας κρυφής ατζέντας, ενώ ο Ουρανός θα ήταν δυνατόν να προκαλέσει ξαφνικές ανακαλύψεις ή μια απότομη αλλαγή στο κλίμα των διαπραγματεύσεων. Και οι δύο πλανήτες είναι ενεργοί την περίοδο που διανύουμε με σημαντικές όψεις.
Οι κύριες όψεις που επικρατούν κατά την ημερομηνία της Συνάντησης Κορυφής, είναι οι ίδιες με αυτές που αναλύθηκαν διεξοδικά στην Πανσέληνο της 9ης Αυγούστου. Σχηματίζεται ένα μεγάλο τρίγωνο πλανητών σε ζώδια του αέρα (Άρης στον Ζυγό, Πλούτωνας στον Υδροχόο και Ουρανός στους Διδύμους), με Κρόνο και Ποσειδώνα στον Κριό να κρατάνε κάποια κόντρα. Όντας όλοι οι πλανήτες στις πρώτες μοίρες των ζωδίων που διέρχονται, συμβολίζει ο σχηματισμός την αρχή ενός νέου κύκλου. Οι επιμέρους όψεις που σχηματίζουν το «Μεγάλο Τρίγωνο», είναι:
Ένα τρίγωνο Άρη-Πλούτωνα, το οποίο έχει την δυναμική να αναδείξει αγώνες επικράτησης στην παγκόσμια σκακιέρα. Ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των πόρων μπορεί να πάρει τώρα μεγάλες διαστάσεις. Οι φυσικοί πόροι αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο τόσο στο ζήτημα της Ουκρανίας, όσο και στα πιθανά υπόλοιπα ζητήματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ένα τρίγωνο Άρη-Ουρανού που συμβολίζει την δυναμικότητα και την καινοτομία, θα μπορούσε να φέρει καινοτόμες λύσεις μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση.
Μια αντίθεση Άρη-Κρόνου, που ενδεχομένως να γεννήσει εντάσεις και συγκρούσεις, να προκαλέσει καθυστερήσεις και να ορθώσει εμπόδια. Δεν είναι ότι καλύτερο για τις επικείμενες διαβουλεύσεις, καθώς ο Κρόνος είναι ανάδρομος και θα επαναφέρει σημαντικά ανεπίλυτα ζητήματα από το παρελθόν, που μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό, να επιβραδύνουν, ακόμη και να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες.
Και μια αντίθεση Άρη-Ποσειδώνα, που έχει πολύ έντονα τα στοιχεία της σύγχυσης, της εξαπάτησης και της κρυφής ατζέντας, που μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε απογοητεύσεις και σε άκαρπα αποτελέσματα.
Στην κορυφή του μεγάλου πλανητικού σχηματισμού βρίσκεται ο Άρης, ο οποίος θα παλέψει μέχρι τελικής πτώσης για την επικράτηση των θέσεων του και δεν πρόκειται να υποχωρήσει εύκολα και να συμβιβαστεί. Ένα θεωρητικά θετικό χρονικό παράθυρο για την καρποφορία των ειρηνευτικών συνομιλιών παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, που περνάει ο Άρης στον σκληρό και πολεμοχαρή Σκορπιό, όπου θα συναντήσει και τον Ερμή.
Και τονίζουμε ότι είναι θεωρητικά θετικό το χρονικό αυτό πλαίσιο, γιατί από τα τέλη Αυγούστου μπαίνουμε σε τροχιά εκλείψεων, που μπορεί να φέρουν εκπλήξεις και ανατροπές. Το τετράγωνο δε Άρη-Πλούτωνα στην Μερική Ηλιακή Έκλειψη στην Παρθένο στις 21 Σεπτεμβρίου, μόνο ειρήνη δεν προμηνύει. Οι προοπτική να φέρει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα η Συνάντηση Κορυφής, τουλάχιστον από αστρολογικής άποψης είναι περιορισμένη, λόγω της εμπλοκής όμως του απρόβλεπτου Ουρανού, κάθε αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πιθανό. Ας ελπίσουμε ωστόσο, ακόμη και αν η παρούσα συνάντηση δεν οδηγήσει άμεσα σε μια Συνθήκη Ειρήνης, ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας εποικοδομητικής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη μας, προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες για την παγκόσμια ασφάλεια κρίσεις στο μέλλον.
Αλίντα Κανάκη
Δημήτρης Μήτρας