Κρόνος στον Υδροχόο (2020-2023)

Η κρίση των θεσμών!

Ο Κρόνος, ο δεύτερος σε μέγεθος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική του είσοδο στο ζώδιο του Υδροχόου μεταξύ 23 Μαρτίου και 30 Ιουνίου 2020, για επιστρέψει ακολούθως ανάδρομος στον Αιγόκερω, προκειμένου να ολοκληρώσει την πορεία του στο ζώδιο του Αιγόκερου στα μέσα Δεκεμβρίου 2020. Στις 18 Δεκεμβρίου 2020 πέρασε οριστικά στον Υδροχόο, όπου και θα παραμένει μέχρι τις 7 Μαρτίου 2023. Σαν ένας από τους εξωτερικούς, αργούς πλανήτες, η πορεία του μέσα από τον ζωδιακό κύκλο διαμορφώνει μακροχρόνιες τάσεις για την ανθρωπότητα και δίνει το στίγμα των εξελίξεων που θα ακολουθήσουμε σαν είδος μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε ποιο βαθμό όμως θα μας επηρεάσει η διέλευση αυτή και σε ποιους τομείς της ζωής μας, δημόσιας και ιδιωτικής θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες αλλαγές; Αυτό καθορίζεται από το ζώδιο του τον φιλοξενεί.

Ο Υδροχόος είναι το ζώδιο που συνδέεται στην κοσμική αστρολογία με την επιστήμη και την έρευνα, την τεχνολογία και τον ανθρωπισμό, τα φιλελεύθερα κινήματα, την διάδοση της πληροφορίας και της γνώσης, τον διεθνισμό και την παγκοσμιότητα, με παράλληλη όμως προστασία της ατομικής ταυτότητας και της ανάδειξης της ποικιλομορφίας και διαφορετικότητας του είδους μας. Η διέλευση του Κρόνου μέσα από τον Υδροχόο σηματοδοτεί μια περίοδο απολογισμού και κρίσης στους τομείς που ελέγχει ο Υδροχόος. Τα χρόνια που ακολουθούν θα κριθούμε ως είδος, εάν κάναμε καλή χρήση της επιστημονικής γνώσης, εάν διαχειριστήκαμε σωστά την πληροφορία και την γνώση, εάν κάναμε χρήση της διαθέσιμης τεχνολογίας προς όφελος της ανθρωπότητας, εάν διαχειριστήκαμε όπως πρέπει την παγκοσμιοποίηση, προς όφελος των μαζών, και εκείνοι που αναμένεται να λογοδοτήσουν ή να επιβραβευτούν είναι όσοι έχουν ή είχαν την δύναμη και την εξουσία να οδηγήσουν τις εξελίξεις στην σωστή κατεύθυνση.

Επειδή όμως ο Κρόνος δεν λειτουργεί ανεξάρτητα και αποσπασματικά, παρά σε αρμονία με τους υπόλοιπος μεγάλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ας δούμε τις παρούσες θέσεις των σημαντικών πλανητών και την επιρροή τους τις επερχόμενες εξελίξεις.

Ο Ουρανός, ο κυβερνήτης του Υδροχόου, διέρχεται  το ζώδιο του Ταύρου μεταξύ 2018 και 2025 και κατά την διάρκεια αυτού του 7ετούς κύκλου φέρνει μια αστάθεια στο σύστημα, καθώς διακόπτει την σταθερή και αμετάβλητη πορεία των γεγονότων, και μας εξαναγκάζει να πραγματοποιήσουμε αλλαγές. Η σύγκρουση μεταξύ των συντηρητικών δυνάμεων και των επαναστατικών κινημάτων είναι αναπόφευκτη, καθώς από τη μια πλευρά, μια μερίδα της κοινωνίας και κυρίως οι δυνάμεις που διαχειρίζονται την εξουσία θα προσπαθούν να διατηρήσουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο και το υπάρχων status quo, ενώ από την άλλη οι εκφραστές των προοδευτικών αντιλήψεων, οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διεθνιστές και υποστηρικτές της παγκοσμιότητας θα μάχονται για την εφαρμογή φιλελεύθερων πολιτικών, την διαφάνεια και την ισονομία και ισοπολιτεία. Και επειδή ο Ταύρος είναι ένα ζώδιο που  ελέγχει στην κοσμική αστρολογία τα χρηματιστήρια και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα ακίνητα και την χρήση της γης, ο αέρας των μεταρρυθμίσεων θα σαρώσει αυτούς τους τομείς της ζωής μας.

Ο Πλούτωνας, ο οποίος βρίσκεται στον Αιγόκερω από το 2008 και θα ολοκληρώσει την παρούσα διέλευση του το 2023, έχει αναλάβει να φέρει στο φως την διαφθορά της άρχουσας τάξης και να σείσει τα θεμέλια του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου. Ο Αιγόκερως κυβερνά τις μεγάλες επιχειρήσεις και την ανώτερη τάξη, την πολιτική και οικονομική ελίτ των κοινωνιών μας, όλους αυτούς δηλαδή που φέρουν το βάρος της ευθύνης να δημιουργήσουν υγιείς πολιτικές και οικονομικές συνθήκες για την επιβίωση και ανάπτυξη μας σαν είδος. Ότι δεν είναι υγιές πρέπει να εκλείψει, ότι είναι δυσλειτουργικό να καταργηθεί, ότι είναι ξεπερασμένο να παραχωρήσει την θέση του στο σύγχρονο. Η αποδόμηση έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, τώρα όμως που πλησιάζει ο Πλούτωνας στην ολοκλήρωση της διέλευσης του αυτής, αναμένεται να επιφέρει τα ισχυρότερα του πλήγματα, γκρεμίζοντας το υπάρχον σαθρό πολιτικοοικονομικό σύστημα συθέμελα, για να μπορέσει να πάρει την θέση του κάτι νέο και πιο λειτουργικό, που θα εξυπηρετεί τις συνθήκες της εποχής του ανατέλλει.

Ο Δίας, ο οποίος πέρασε στον Υδροχόο τον Δεκέμβριο του 2020 και θα ολοκληρώσει την διέλευση του αυτή τον Δεκέμβριο του 2021, σηματοδότησε με την Μεγάλη Σύνοδο που σχημάτισε με τον Κρόνο τον Δεκέμβριο του 2020 το πέρασμα της ανθρωπότητας σε μια νέα εξελικτική εποχή, σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης και προόδου. Καθώς είναι ο πλανήτης της ανάπτυξης και της επέκτασης, από την θέση του αυτή στον Υδροχόο δίνει ώθηση στην πρόοδο και την καινοτομία, αλλά και στην πολυφωνία και την δημοκρατία. Η χρονιά αυτή θα είναι χαοτική, γεμάτη αναταραχές και πρωτοποριακές αλλαγές που αναμένεται να επιφέρουν καίρια πλήγματα στο σημερινό νεοφιλελεύθερο κατεστημένο.

Ο Ποσειδώνας στους Ιχθείς (2011-2025) τέλος, θα επιτείνει το αίσθημα της απογοήτευσης λόγω των εξαπατήσεων που έχουμε πέσει θύματα. Τα χρόνια αυτά επικρατεί παραλογισμός και μια τάση φυγής ή αποφυγής της πραγματικότητας που επικρατεί γύρω μας. Έχουμε έντονη την ανάγκη για ηρεμία, ειρήνη και συναίνεση, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα, το πραγματικό από το φανταστικό. Ένα παχύ πέπλο δεν θα μας επιτρέπει, τουλάχιστον όχι χωρίς μεγάλη προσπάθεια, να διακρίνουμε την πραγματικότητα και να εντοπίσουμε τα ελεγχόμενες και κατευθυνόμενες ειδήσεις και την μονόπλευρη, απόλυτα ελεγχόμενη ενημέρωση ή επιχειρηματολογία.

Η δράση των εξωτερικών πλανητών στην παρούσα ιστορική φάση, όσο και αν φαίνεται ότι εκφράζει αντίθετες ή αλληλοσυγκρουόμενες δυνάμεις, επί της ουσίας αποτελεί μια καλά συντονισμένη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια, που αποσκοπεί να αναδείξει τις παθογένειες κάποιων πολύ σημαντικών παραμέτρων του συστήματος μας, ώστε να κινητοποιηθούμε και να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές εκείνες, που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να συνεχίσουμε την πορεία μας σαν είδος, αλλά και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα στην ανελικτική εξελικτική μας πορεία.

Ο Κρόνος μας έδωσε το στίγμα της πορείας του μέσα από τον Υδροχόο ήδη από την άνοιξη του 2020, με το πρώτο πέρασμα του από το ζώδιο αυτό του αέρα. Θυμόμαστε πάρα πολύ καθαρά όλοι μας, ότι βιώσαμε μια πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα αδράνεια, περιορισμό και καταστολή, που υπαγορεύτηκε από την υγειονομική κρίση. Ο Κρόνος είναι ο αυστηρός δάσκαλος και ο πλανήτης των περιορισμών, οι οποίοι περιορισμοί όμως έχουν διδακτικό και όχι εκδικητικό χαρακτήρα. Το πέρασμα του από το ζώδιο του Αιγόκερου συνοδεύτηκε από περιορισμούς οικονομικής φύσης, ενώ κατά τη διέλευση του από τον Υδροχόο θα βιώσουμε περιορισμούς της ελευθερίας μας, καταδεικνύοντας τις παθογένειες του συστήματος και των θεσμικών μας οργάνων. Ο Κρόνος δοκιμάζει τις αντοχές μας, την αποφασιστικότητα και την σταθερότητα μας, αποκρυσταλλώνοντας τα προβλήματα στον τομέα που αγγίζει με τέτοιο τρόπο, που να μην μπορούν πλέον να αγνοηθούν.

Ο Κρόνος από τον Υδροχόο θα φέρει για τον σκοπό αυτό προκλήσεις, που θα αποσκοπούν στην καταπίεση, τον περιορισμό και την εξασθένηση όλων εκείνων των τομέων που ελέγχει ο Υδροχόος, ώστε να τεθούν υπό πίεση και υπό δοκιμασία. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να γίνουμε κοινωνοί έντονης κριτικής και εχθρικότητας, εκφοβισμών, απειλών και χαμέρπειας, περιοριστικών νομοθετικών ρυθμίσεων και κανονισμών, μείωσης οικονομικών πόρων και προσπάθειας επιβολής οικονομικής ασφυξίας. Είναι και μια περίοδος όμως που θα ελεγχθεί η δράση όλων αυτών που έχουν ενεργή συμμετοχή στους τομείς που ελέγχει ο Υδροχόος και θα τιμωρηθούν στο τέλος όσοι δεν ανταποκρίθηκαν με σοβαρότητα και συνέπεια στα καθήκοντα τους, δεν ήταν συνεπείς στις ευθύνες που ανέλαβαν ή δεν ήταν διεξοδικοί ή ειλικρινείς στους στόχους των επιστημονικών ερευνών που διεξήγαν.

Η εποχή του Κρόνου στον Υδροχόο φέρνει μια εποχή που θα χαρακτηριστεί από μια έντονη σύγκρουση και μια φοβική αντίθεση προς το νέο και το διαφορετικό, προς την καινοτομία και τις καινούργιες εφευρέσεις. Η έρευνα και οι νέες ανακαλύψεις θα περιοριστούν αισθητά, οι προϋπολογισμοί για ερευνητικά προγράμματα θα περιοριστούν στο ελάχιστο, η τεχνολογική και η επιστημονική πρόοδος θα δεχτούν ένα ισχυρό πλήγμα μέχρι το 2023. Θα ορθωθούν σημαντικά εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών και νέων, προοδευτικών ιδεών, θα υπάρξει μαρασμός της διανόησης, η οποία χωρίς ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών αδυνατεί να βλαστήσει, καθώς και έλλειψη ομαδικότητας ή της αίσθησης της κοινότητας σαν μαξιλαράκι ασφαλείας.

Ιδέες ή απόψεις της κυρίαρχης τάξης θα γίνονται θέσφατα, θα κυριαρχούν δογματισμοί που δεν θα αφήνουν περιθώρια για αμφισβητήσεις και εναλλακτικές απόψεις. Οι ρυθμιστικές αρχές θα μετατραπούν σε αστυνομικά σώματα, που θα επικοινωνούν την επίσημη ιδεολογία, θα φιμώνουν και θα τιμωρούν κάθε αποκλίνουσα άποψη. Η ελευθερία του λόγου ως εκ τούτου καταστέλλεται, ποινικοποιείται η διανόηση και ο ιδεολογικός διάλογος. Ο ιδεολογικός καμβάς της παρούσας περιόδου θα αποτελείται μόνο από μαύρο και άσπρο χρώμα, οι ειδήσεις και οι διακινούμενες πληροφορίες θα είναι χυδαία μονοδιάστατες και απλουστευμένες σε προσβλητικό βαθμό για την νοημοσύνη μας, θα εξαγγέλλονται δε σαν δεδομένα, που δεν θα χωρούν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Αυτό που φανταζόμασταν σαν δημοκρατία στην δύση, που στην ουσία και στην καλύτερη περίπτωση ήταν μια μορφή ολιγαρχίας, θα δείξει τα χρόνια που ακολουθούν το πιο σκληρό της πρόσωπο. Θα κυριαρχεί ο φόβος της τιμωρίας στο ενδεχόμενο ελεύθερης έκφρασης των απόψεων μας, θα καταπιέζονται όσοι επιζητούν αλλαγές, θα είναι ασφυκτικός ο έλεγχος για αποκλίνουσες συμπεριφορές, ενώ κάθε επαναστατική σκέψη ή κίνηση θα καταστέλλονται εν τη γενέσει της. Καλώς ήρθατε στην εποχή του Όργουελ!

Η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η ισότητα και τα δικαιώματα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σύνολο τους θα αποτελούν απαγορευμένες έννοιες με την απλοϊκή αιτιολογία, ότι  το χάος και η αναταραχή που θα δημιουργούν στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις θα υπαγορεύουν τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις. Η πολυμορφία είναι μη αποδεκτή και θα επιδιωχθεί η επιβολή του δόγματος μιας ομοιόμορφης πολιτικής και κοινωνικής ταυτότητας, με ισοπέδωση της ατομικότητας και της διαφορετικότητας.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και τα ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα θα δεχτούν τα μεγαλύτερα πλήγματα με την επιβολή ισχυρών ελέγχων και περιορισμών στην λειτουργία τους, καθώς σύμφωνα με τον θεσμικό τους πλαίσιο προωθούν τον νεωτερισμό και την πολυφωνία και στους χώρους τους δραστηριοποιούνται τα πιο φιλελεύθερα, δημιουργικά και επαναστατικά πνεύματα των κοινωνιών μας. Αντίστοιχες προκλήσεις και περιορισμούς θα αντιμετωπίσουν τα ΜΜΕ, οι εταιρίες που προωθούν την κοινωνική δικτύωση και το διαδίκτυο στο σύνολο του. Θα υπάρξουν αυστηρότερες νομοθετικές  ρυθμίσεις για τους χώρους αυτούς, καθώς και νέες ρυθμιστικές αρχές που θα επιβλέπουν την λειτουργία τους σύμφωνα με τους κανόνες που θα επιβληθούν. Οι δημοσιεύσεις και οι αναρτήσεις θα οφείλουν να κινούνται στο ύφος και το πνεύμα που θα καθοριστεί, κάτι που ήδη άρχισε να γίνεται εμφανές στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, αν και η λογοκρισία βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό, αρχικό στάδιο.

Ας μην απελπιζόμαστε όμως, γιατί σύμφωνα με τους νόμους της φύσης και του σύμπαντος, όπου υπάρχει δράση, γεννάται και αντίδραση. Και οι υπόλοιποι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος φροντίζουν, ώστε από την μια να πάρουμε τα μαθήματά σας, ωθώντας μας στην αντίδραση, και από την άλλη να σηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε επιτέλους τις αλλαγές που πρέπει. Η άρχουσα πολιτικοοικονομική τάξη που αναμένεται την περίοδο αυτή να κάνει την απέλπιδα προσπάθεια της να διατηρήσει τον έλεγχο και να ακυρώσει τις επερχόμενες εξελίξεις, δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει. Τα όποια κέρδη της θα είναι μικρά και προσωρινά, καθώς ο Πλούτωνας από τον Αιγόκερω δουλεύει για τον αφανισμό της. Μέχρι το 2023, χρονιά που ολοκληρώνει τόσο ο Κρόνος την διέλευση του από τον Υδροχόο, όσο και ο Πλούτωνας την δική του στον Αιγόκερω, η κορυφή της πυραμίδας των κοινωνιών μας θα έχει πληρώσει το τίμημα που της αξίζει.

 

Πολλοί θεσμικοί παράγοντες που ζουν το όνειρό τους, έχοντας κατακτήσει την κορυφή του Ολύμπου τους, και αισθάνονται άτρωτοι και ανέγγιχτοι, θα έρθει η ώρα που θα αντιμετωπίσουν την οργή των κοινωνικών που ταλαιπωρούν ή θα ταλαιπωρήσουν. Θα λογοδοτήσουν, θα κριθούν, θα κατακριθούν και θα καταδικαστούν για τις αποτυχίες, τους παραλογισμούς, τους δογματισμούς ή τους μεγαλοϊδεατισμούς τους. Όσοι θα πολεμήσουν την διαφώτιση, την δημοκρατική λειτουργία των κοινωνιών, την ελευθερία σκέψης και επικοινωνίας, επιβάλλοντας ένα τυραννικό καθεστώς, θα πέσουν τελικά θύματα της μεγαλομανίας και του υπερτροφικού τους «εγώ», δίνοντας λόγο σε Θεούς και ανθρώπους.

 

Όσο για μας, τους κοινούς θνητούς, ο Κρόνος από τον Υδροχόο μας αναγκάζει να γίνουμε ρεαλιστές στις προσδοκίες μας, πρακτικοί στα όνειρά μας και να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις. Θα κληθούμε να εργαστούμε στα πλαίσια των υπαρχόντων περιορισμών και με τους πόρους που θα έχουμε στην διάθεση μας, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες, αλλά με οργάνωση, υπομονή και επιμονή θα καταφέρουμε να αναδιαρθρώσουμε σημαντικούς τομείς της ζωής μας και να θέσουμε σταθερά θεμέλια, που θα εγγυόνται την αυριανή μας εξέλιξη και ευημερία.

 

Στο τέλος της περιόδου αυτής θα πρέπει να έχουμε στην διάθεση μας σαν κοινωνίες θεσμούς που να προωθούν και να εγγυόνται την ελευθερία και την ανεξαρτησία, τον διαφωτισμό και την πρόοδο και οι θεσμικοί παράγοντες να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, έχοντας την αίσθηση του καθήκοντος προς τις κοινωνίες που εκπροσωπούν. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην δημιουργία θεσμικών οργάνων που θα διασφαλίζουν την πολυφωνία και την απρόσκοπτη διακίνηση των πληροφοριών, την διαφάνεια σε κάθε επίπεδο της δημόσιας ζωής και του δημόσιου λόγου, την προώθηση της καινοτομίας προς όφελος των κοινωνιών μας. Θα πρέπει να αναδιοργανωθεί η λειτουργία των επιστημονικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς αυτοί είναι οι κύριοι πυλώνες που θα μας ανοίξουν τον δρόμο για την επόμενη εξελικτική περίοδο και οφείλουν να είναι απόλυτα αξιόπιστα, ακολουθώντας διαφανείς διαδικασίες.

 

Περιθώρια να ακυρώσουμε το μέλλον δεν υπάρχουν. Η αποδόμηση του παρόντος συστήματος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, απομένει μόνο η τελική πράξη του δράματος. Κάποιες κοινωνίες θα βιώσουν τις αλλαγές αυτές πιο εύκολα, κάποιες άλλες πιο επώδυνα, ανάλογα με την δημοκρατική συνείδηση των πολιτών τους, τον βαθμό της διαφθοράς και της προσκόλλησης τους στο γνωστό και βολικό, αλλά και την διάθεση ή την ετοιμότητας τους να απαλλαγούν από τις στρεβλώσεις ενός μη λειτουργικού συστήματος. Η ετοιμότητα μας να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα θα καθορίσει τους νικητές του αύριο, τους πρωτοπόρους σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Από εμάς εξαρτάται εάν θα επιλέξουμε να οδηγήσουμε την κούρσα ή να μας σύρουν οι εξελίξεις και όπου μας βγάλουν…

 

Αλίντα Κανάκη

Περισσότερα άρθρα
Load More In Αστρολογικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Δεκέμβριος 2023 – Αλλαγές για κάποια ζώδια

Όλοι έχουμε εμπεδώσει λίγο πολύ ότι ζούμε μια μεταβατική περίοδο, με πολλές αλλαγές να ανα…