Λίλιθ, η μαύρη Σελήνη στον Ταύρο

Η Λίλιθ, ή όπως αλλιώς αποκαλείται η Μαύρη Σελήνη, δεν είναι κάτι χειροπιαστό, δεν αντιστοιχεί σε κάποιο ουράνιο σώμα, παρά αντιπροσωπεύει ένα ενεργειακό σημείο στον ουράνιο στερέωμα, που καθορίζεται από την τροχιά της Σελήνης. Και το ενεργειακό αυτό σημείο είναι το μακρύτερο σημείο της ελλειπτικής του φεγγαριού από την επιφάνεια της γης. Παραμένει σε κάθε ζώδιο για περίπου 9 μήνες και ολοκληρώνει την πλήρη διέλευση της μέσα από τον ζωδιακό κύκλο σε 8 χρόνια και 10 περίπου μήνες.

Η Λίλιθ ενσαρκώνει ιδιότητες εντελώς αντίθετες από αυτές της Σελήνης. Η Σελήνη είναι η στοργική μητέρα, η τροφός και η αφοσιωμένη σύντροφος, υπερευαίσθητη και πάντα παρούσα, έτοιμη να θυσιαστεί για τα μέλη της οικογένειας της. Η Λίλιθ όμως αντιπροσωπεύει την άλλη πλευρά της γυναικείας φύσης, την σαγηνεύτρα, την ξελογιάστρα και ακόλαστη, την απελευθερωμένη, την ανεξάρτητη αλλά και αδίστακτη, αυτή που κατακτά αυτό που θέλει, καθυποτάσσοντας σεξουαλικά όσους βρεθούν στο δρόμο της.

Η Λίλιθ εμφανίζεται στις μυθολογικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν και αποτελεί τον θηλυκό νυχτερινό δαίμονα με τα μαύρα μακριά μαλλιά και το θελκτικό κορμί, που προκαλεί σεξουαλική διέγερση στον αντρικό πληθυσμό αλλά είναι παράλληλα και μια βρεφοκτόνος μάγισσα. Αναφορά του ονόματος της γίνεται στον Ταλμούδ, στο Μιδράς, στο Βιβλίο της Γέννησης και σε αποκρυφιστικά κείμενα.

Κατά την εβραϊκή παράδοση η Λίλιθ ήταν η πρώτη γυναίκα του Αδάμ, που φτιάχτηκε από πηλό, όπως και ο Αδάμ, σαν απόλυτα ίση προς αυτόν, συνοδοιπόρος και σύντροφός του. Οι πρώτες ήρεμες μέρες του Παραδείσου παρήλθαν όμως πολύ γρήγορα και η Λίλιθ αντιδρούσε όλο και πιο έντονα στην προσπάθεια του Αδάμ να την καθυποτάξει. Διεκδίκησε δε την σεξουαλική της ευχαρίστηση και την συνουσία πέρα από την παραγωγική διαδικασία, κάτι που αποδόθηκε σε «σατανική παρέμβαση και διδαχή», εξόργισε τον Θεό και εξορίστηκε από τον Παράδεισο. Έκτοτε το όνομα της είναι συνδεδεμένο με τον θηλυκό δαίμονα που παρασέρνει τους ανθρώπους στην ακολασία, μια δαιμονική φύση που μολύνει το ανθρώπινο είδος.

Εάν δούμε όμως πίσω από τον μύθο και προσπαθήσουμε να τον ερμηνεύσουμε με σύγχρονους όρους, η πτώση της Λίλιθ από τον Παράδεισο αντιπροσωπεύει το τέλος της μητριαρχίας, που κυριάρχησε για χιλιάδες χρόνια στην γη και την αρχή της υποταγής της γυναίκας στο αντρικό φύλο. Η Λίλιθ είναι η επαναστάτρια που προτιμά να υποστεί τις συνέπειες, να αμαυρωθεί το όνομα της, παρά να καταθέσει την ελευθερία και το κορμί της θυσία στον βωμό του αρσενικού. Κατά μια έννοια αποτελεί την πρώτη φεμινιστική μορφή της καταγεγραμμένης ιστορίας. Και ο ρόλος της Λίλιθ στον ιστορικό κύκλο που ξεκινάει τα χρόνια αυτά θα είναι καταλυτικής σημασίας, καθώς η γυναίκα όχι μόνο θα διεκδικήσει, αλλά και θα κατακτήσει αυτοδικαίως το ρόλο που προέβλεψε γι’ αυτήν ο πλάστης μας, αποκαθιστώντας τις ισορροπίες μεταξύ των δύο φύλων.

Η Λίλιθ διέρχεται το ζώδιο του Ταύρου από τις 22 Οκτωβρίου 2020 και θα ολοκληρώσει την διέλευση της αυτή στις 18 Ιουλίου 2021. Την τελευταία φορά που πέρασε από το ζώδιο του Ταύρου ήταν μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και Σεπτεμβρίου 2012, οπότε εάν ανατρέξουμε στα γεγονότα που υπήρξαν το διάστημα αυτό, θα έχουμε κάποια ιδέα, τι θα ακολουθήσει και τι θα πρέπει να προσέξουμε. Το διάστημα όμως που έπεται θα είναι πολύ πιο έντονη η εμπλοκή της Λίλιθ στο πλανητικό γίγνεσθαι, καθώς θα συμπορεύεται για αρκετό χρονικό διάστημα με Ουρανό και Άρη, σχηματίζοντας ενίοτε σκληρές όψεις με πλανήτες από τον Υδροχόο.

Η Λίλιθ στον Ταύρο χαρακτηρίζει μια περίοδο περιπετειών στον οικονομικό τομέα και πειρασμών που θα έχουν σχέση με το χρήμα και τα πολύτιμα αντικείμενα ή μέταλλα, την αγορά ακινήτων και τα χρηματιστήρια, την γεωργική παραγωγή και ότι αντιπροσωπεύει γενικά το ζώδιο του Ταύρου στην κοσμική αστρολογία. Η Λίλιθ θα φέρει τους πειρασμούς μπροστά μας, θα προσπαθήσει να μας σαγηνεύσει και μόλις κάνουμε το στραβοπάτημά μας, θα επιφέρει το εξαιρετικά οδυνηρό χτύπημα της. Η τιμωρία μας ωστόσο δεν είναι αυτοσκοπός. Ο ρόλος της είναι διδακτικός και αποβλέπει να μας μάθει να ελέγχουμε τις παρορμήσεις μας.

Η Λίλιθ κάνει πιο έντονο ότι αγγίζει, ενεργοποιεί τα βαθιά μας συναισθήματα και τα ανομολόγητα μας πάθη, φέρνει στην επιφάνεια τις κρυφές επιθυμίες και μας προκαλεί να αντιδράσουμε. Εάν δεν επιτρέψουμε όπως να μας άγουν και να μας φέρουν τα πάθη μας, θα μπορέσουμε με ευκολία να αντισταθούμε στον πειρασμό. Από την θέση της στον Ταύρο ξυπνάει την πλεονεξία μας για υλικά αγαθά και τον εύκολο πλουτισμό. Λειτουργεί ωστόσο σαν παραμορφωτικός φακός και οι ευκαιρίες που θα φαντάζουν μοναδικές, το πιο πιθανό είναι να μας οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες.

Χαρακτηριστικό της δράσης της αποτελεί το πρόσφατο συμβάν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, γύρω από την Πανσέληνο του Ιανουαρίου, με την χειραγώγηση μετοχών από μεγάλους «παίκτες» της αγοράς και την τιμωρία που υπέστησαν με την απώλεια τεράστιων κεφαλαίων. Στην  Πανσέληνο του Ιανουαρίου διαδραμάτιζε η Λίλιθ τον δικό της ρόλο, όντας σε σύνοδο με Ουρανό και Άρη και σε όψεις τετραγώνων με τους πλανήτες από τον Υδροχόο. Έφερε τον πειρασμό του εύκολου κέρδους, ξυπνώντας την απληστία κάποιων, και τους χτύπησε εκεί που πονούν περισσότερο: στην τσέπη αλλά και στην επαγγελματική τους υπόληψη. Γιατί κατά την Λίλιθ, όπως έστρωσε κανείς, έτσι και θα κοιμηθεί, πληρώνοντας τα λάθη του.

Η σύνοδος Άρη-Λίλιθ που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την Πανσέληνο του Ιανουαρίου αποτελούσε την τρίτη στη σειρά συνάντηση τους μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, με τις δύο προηγούμενες να λαμβάνουν χώρα στο ζώδιο του Κριού. Η όψη αυτή μπορεί να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου ή μιας προσπάθειας, μπορεί όμως να οδηγεί και σε εντελώς νέες προοπτικές και ευκαιρίες ή μια νέα φάση ανάπτυξης. Αρκεί να έχουμε κατά νου, ό,τι ότι λάμπει δεν είναι κατ’ ανάγκη χρυσός.

Το διάστημα που θα παραμείνει στον Ταύρο θα επιτείνει επίσης τις φοβίες μας για την οικονομική μας επιβίωση. Στο μυαλό μας θα πλανάται η χρεοκοπία και το φάσμα της πείνας, της απόλυτης καταστροφής και του αφανισμού μας, κάτι που θα αντικατοπτρίζει περισσότερο τις ανασφάλειες μας, παρά θα απεικονίζει την πραγματικότητα. Μέσα στον πανικό μας υπάρχει ο κίνδυνος να κάνουμε λανθασμένες κινήσεις ή κακές επιλογές, με αποτέλεσμα να χάσουμε χρήματα.

Είναι επίσης η περίοδος που θα αυξηθούν προσπάθειες εξαπάτησης, ιδίως μέσω διαδικτύου, με πολύ πιο έξυπνους και ευφάνταστους τρόπους, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί από κάθε άποψη. Διαφυλάξτε τα προσωπικά σας δεδομένα όσο καλύτερα μπορείτε, τα μάτια σας στα πολύτιμα σας έγγραφα, προσοχή στα πορτοφόλια σας, κυριολεκτικά και μεταφορικά (χαρτοφυλάκια) και φροντίστε για την ασφάλεια της κατοικίας ή της επιχείρησης σας. Οι απατεώνες θα είναι το διάστημα αυτό εξαιρετικά επινοητικοί, πολυμήχανοι και καλύτερα προετοιμασμένοι ή εξοπλισμένοι από κάθε άλλη φορά.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι όψεις συνόδου που θα σχηματίσει η Μαύρη Σελήνη από τα τέλη Απριλίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου με Ερμή, Αφροδίτη και Ήλιο. Η συνάντηση της με τον Ερμή θα πραγματοποιηθεί στην 21η μοίρα του Ταύρου στις 29 Απριλίου και σηματοδοτεί ένα χρονικό διάστημα που έχει αυξημένη επικινδυνότητα για εξαπατήσεις, κλοπές αλλά και συκοφαντίες. Στις 2 Μαΐου ακολουθεί η σύνοδος της με την Αφροδίτη, πάλι στην 21η μοίρα, που αναμένεται να φέρει ερωτικά πάθη, ακολασία και ερωτικής φύσης σκάνδαλα, οκνηρία και λαιμαργία. Τέλος, στις 13 Μαΐου συναντά τον Ήλιο στην 22η μοίρα του Ταύρου. Το stellium τον Μάιο στον Ταύρο (Ήλιος, Ερμής, Αφροδίτη και Ουρανός, ταυτόχρονα με την Λίλιθ) συγκεντρώνει πολύ μεγάλη ενέργεια σε ένα ζώδιο που έχει σχέση με δύο πολύ σημαντικούς τομείς της ζωής μας, τα οικονομικά και τα συναισθηματικά μας, και αναμένεται να δώσει γεγονότα που θα διαμορφώσουν πιθανά αναπάντεχες συνθήκες.

Συνιστάται να εστιάσουμε την προσοχή μας το διάστημα που ακολουθεί σ’ αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, χωρίς να έχουμε υπέρμετρες και παράλογες προσδοκίες. Καλό είναι δε, να αποφύγουμε ιδιαίτερα μεγάλες ή σημαντικές για τα δεδομένα του καθένα μας κινήσεις ή συμφωνίες οικονομικής φύσης, μέχρι να ολοκληρωθεί η διέλευση της Λίλιθ στον Ταύρο. Εάν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά συντηρητικοί στις κινήσεις μας και πολύ προσεκτικοί στις μακροχρόνιες οικονομικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε, ιδίως εάν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην περιουσιακή μας κατάσταση ή στο εισόδημά μας.

 

Η διέλευση αυτή της Μαύρης Σελήνης επηρεάζει κυρίως τους Ταύρους, που έχουν την «τιμή» να την φιλοξενούν, αλλά και όσους έχουν σημαντικούς πλανήτες στον Ταύρο.

 

Αλίντα Κανάκη

Περισσότερα άρθρα
Load More In Αστρολογικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Μάιος 2024 – Δυσκολίες και προβλήματα για 3 ζώδια

Για πολλούς ο Μάιος είναι ο πιο χαρούμενος μήνας της άνοιξης, λόγω του ευχάριστου καιρού κ…