Μερική σεληνιακή έκλειψη της 25ης Μαρτίου 2024 : Ασταθείς ισορροπίες μεταξύ του «εγώ» και του «εμείς»

Η Πανσέληνος του Μαρτίου, που σχηματίζεται στις 25 του μήνα, στις 09:00 τοπική ώρα και στις 5 μοίρες 7 λεπτά του Ζυγού, εγκαινιάζει τον εαρινό διάδρομο εκλείψεων της χρονιάς. Θα έχει διάρκεια 4,5 περίπου ώρες και θα είναι ορατή από τις περισσότερες χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Θα ανατείλει πάνω από την Αυστραλία και την ανατολική Ασία, θα διέλθει πάνω από το Μεξικό και τις κεντροανατολικές ΗΠΑ, τον ανατολικό Καναδά, τον βόρειο Ατλαντικό, για να καταλήξει στις δυτικές ακτές της Ευρώπης.

Μια Πανσέληνος στο ζώδιο του Ζυγού, αυξάνει την ανάγκη μας για ισορροπία και αρμονία στην ζωή μας. Είναι πολύ πιθανό να αποφύγουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να ταράξει τα νερά και να ανατρέψει καταστάσεις, ακόμη και αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, μόνο και μόνο για να μην καταστρέψουμε την επιφανειακή ηρεμία που επικρατεί. Η πρόκληση ωστόσο του φεγγαριού αυτού είναι να μάθουμε να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας, καλά ή κακά, χωρίς να φοβόμαστε τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. Γιατί είναι πολύ πιο σημαντικό να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε τον πραγματικό μας εαυτό, παρά να προβάλουμε μια εικόνα που απέχει από την πραγματικότητα.

Η σεληνιακή έκλειψη στον Ζυγό, η πρώτη από τις δύο που θα υπάρξουν στο ζώδιο αυτό μέσα στην χρονιά, ενεργοποιεί τον άξονα Κριού-Ζυγού, έναν άξονα που ισορροπεί μεταξύ πολέμου και ειρήνης, προσωπικών επιδιώξεων ή συλλογικών αναγκών. Στον αστρολογικό χάρτη της έκλειψης ενεργοποιείται ο άξονας 5ου και 11ου οίκου, οι οποίοι στην κοσμική αστρολογία αντιπροσωπεύουν ο μεν πρώτος την διασκέδαση, τις σχέσεις του κράτους με τα παιδιά και κυρίως τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ ο δεύτερος το κοινοβούλιο, το νομοθετικό έργο, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και την αεροπορία μιας χώρας,  αλλά και τις φιλικές σχέσεις της χώρας με άλλα κράτη. Και από τον άξονα αυτό γίνεται φανερό ότι η παρούσα έκλειψη θα έχει έντονη χροιά διπλωματικού παρασκηνίου.

Ο ωροσκόπος της έκλειψης βρίσκεται στους Διδύμους, στο κατ’ εξοχήν ζώδιο της διπλωματίας. Το γεγονός ότι τόσο το ζώδιο της έκλειψης, όσο και ο ωροσκόπος της ανήκουν σε ζώδια του αέρα, μας προϊδεάζει για έντονες ζυμώσεις και μια περίοδο ανησυχίας και γρήγορων εξελίξεων. Ο κυβερνήτης του ωροσκόπου, ο Ερμής, βρίσκεται στον Κριό, μια διέλευση που φέρνει παρορμητικές αποφάσεις, δυναμικότητα και αυταρχισμό, και στον 12ο οίκο του χάρτη της έκλειψης (αυτοκαταστροφικές τάσεις, ψευδαισθήσεις). Ανάμεσα στις όψεις που σχηματίζει ο ωροσκόπος, η σημαντικότερη είναι ένα τετράγωνο με τον Άρη, που μας κάνει δυναμικούς, ανθεκτικούς στις κακουχίες, αλλά και ανυπόμονους και επιθετικούς.

Το Μεσουράνημα της έκλειψης ή ο 10ος οίκος της που αντιπροσωπεύει την άρχουσα τάξη, βρίσκεται στον Υδροχόο, που δείχνει ευστροφία αλλά και την επιδίωξη για μια στροφή σε καινούργιες δομές ή κοινωνικές συνθήκες, που θα σπάσουν οριστικά τα δεσμά μας με την παράδοση. Ο κυβερνήτης του Υδροχόου, ο Ουρανός, διέρχεται τον 12ο οίκο του ωροσκοπίου της Πανσελήνου, που υποδηλώνει ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο, πολλά μυστικά σχέδια και δράσεις που σχεδιάζονται πίσω από ένα παχύ πέπλο μυστικότητας. Το Μεσουράνημα ενεργοποιείται από την παρουσία του Άρη, που δείχνει έντονο ατομισμό και την ανάγκη να επιτευχθεί η εφαρμογή των σχεδίων για την εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών. Και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να το πετύχουν. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των σχεδίων θα διαδραματίσει η δράση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας (τρίγωνο Μεσουρανήματος με Σελήνη). Υπερεκτιμούν όμως όλοι αυτοί τις δυνατότητες τους, καθώς οι φιλοδοξίες τους είναι υπέρμετρες, ίσως και εκτός πραγματικότητας (τετράγωνο Μεσουρανήματος με τον Δία).

Η κύρια όψη της Πανσελήνου αφορά ένα τρίγωνο με τον Πλούτωνα. Υπάρχουν και κάποιες σημαντικές δευτερεύουσες όψεις, όπως ένα εξάγωνο Αφροδίτης-Δία, μια σύνοδος Αφροδίτης-Κρόνου και ένα εξάγωνο Ήλιου-Πλούτωνα, που συμπληρώνουν το σκηνικό της παρούσας έκλειψης.

Το τρίγωνο Σελήνης-Πλούτωνα φέρνει στην επιφάνεια πολύ έντονα συναισθήματα και την ανάγκη μας να αλλάξουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα προς το καλύτερο. Εκφράζουμε συχνά τις απόψεις μας ανοιχτά και ξεκάθαρα, με κίνδυνο να προκληθούν φασαρίες και συγκρούσεις. Παρόλη την ένταση των συναισθημάτων που φέρνει η όψη, δεν είναι συχνές οι συναισθηματικές εκρήξεις. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο χρησιμοποιούνται τα συναισθήματα σαν όπλο για να ελέγξουμε τους γύρω μας και να τους υποτάξουμε στο θέλημα μας.

Η δυναμική της έκλειψης στον Ζυγό σε συνδυασμό με το τρίγωνο προς τον Πλούτωνα μας προσφέρει ευκαιρίες να βελτιώσουμε και να εμβαθύνουμε τις προσωπικές μας σχέσεις, χωρίς να δημιουργηθεί ανισορροπία. Οι προσωπικές μας ανάγκες μπορούν να εκφραστούν, χωρίς να είναι απαραίτητο να θυσιαστεί η αρμονία της σχέσης. Είναι επίσης μια πολύ καλή χρονική στιγμή να εκφράσουμε ή να ζητήσουμε αυτό που έχουμε ανάγκη από τον φίλο ή τον σύντροφό μας, ειδικά εάν συνηθίζουμε να κρατάμε κάποιες επιθυμίες μας κρυφές. Ας προσέξουμε όμως την τάση μας για υποταγή, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες. Ας σκεφτούμε τι είναι αυτό που θέλουμε και χρειαζόμαστε και αν η παρούσα σχέση, με την τροπή που έχει πάρει, θα μπορέσει να μας προσφέρει αυτό που επιθυμούμε, πριν να κάνουμε κινήσεις συμβιβασμού.

Οι εκλείψεις φέρνουν επίσης το κλείσιμο κάποιων κύκλων, οπότε εάν μια σχέση έχει πάψει να είναι αρμονική, είναι πολύ πιθανό να κλείσει στην παρούσα φάση με αρκετή ένταση τον κύκλο της. Αντί να προσφέρουμε κλάδο ελιάς, ίσως να μας εξυπηρετεί περισσότερο μακροπρόθεσμα η στρατηγική της εξόδου από μια σχέση. Το τέλος μιας προβληματικής σχέσης θα πρέπει να ιδωθεί σαν απελευθέρωση από τα δεσμά και σαν εφαλτήριο για νέα και πιο ελπιδοφόρα ξεκινήματα.

Το εξάγωνο δε που σχηματίζει ο Πλούτωνας με τον Ήλιο, μας κάνει πεισματάρηδες και μυστικοπαθείς. Η ισχυρή μας θέληση και η ανάγκη μας να πετύχουμε τους στόχους μας με κάθε κόστος, μας οδηγεί συχνά στην χειραγώγηση των ατόμων που μας ενδιαφέρουν ή μας είναι χρήσιμοι. Στο χέρι μας είναι ωστόσο, εάν θα επιτρέψουμε να μας χειραγωγούν, ή εάν θα κάνουμε την προσωπική μας επανάσταση και ακολουθήσουμε την δική μας πορεία. Αρωγός στην προσπάθεια μας για χειραφέτηση είναι το εξάγωνο που σχηματίζεται μεταξύ Αφροδίτης και Ουρανού.

Η αρμονική όψη μεταξύ Αφροδίτης και Δία φέρνει ευγένεια και εγκαρδιότητα, μας βοηθάει δε παράλληλα να προσαρμοστούμε με μεγαλύτερη ευκολία στις απαιτήσεις της ομάδας. Με γειωμένα συναισθήματα, ας αναλογιστούμε τι εκτιμάμε περισσότερο στο άτομο που έχουμε απέναντι μας, τι μας έχει προσφέρει διαχρονικά, όταν εγείρονται σημαντικά ζητήματα συνύπαρξης ή κυοφορούνται εντάσεις. Και ας λάβουμε υπόψη τις δικές μας ελλείψεις ή αδυναμίες, προκειμένου να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά τα ζητήματα που μας απασχολούν. Εάν υπάρξει γνήσια επιθυμία για συνεννόηση και εξεύρεση λύσης, τίποτε δεν μπορεί να διαταράξει την σχέση μας.

Η σύνοδος Αφροδίτης-Κρόνου βοηθάει στην σταθεροποίηση των σχέσεων, ειδικά των δοκιμασμένων στον χρόνο. Δεν είναι ωστόσο η ένταση των συναισθημάτων αυτή που κρατά μια σχέση ζωντανή, όσο η συνήθεια ή οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν. Λόγω του Κρόνου υπάρχει μια εγγενής αδυναμία να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, και αυτός είναι ο λόγος που οι καινούργιες σχέσεις της περιόδου αυτής θα αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις μέχρι να καταφέρουν να σταθεροποιηθούν.

Η σεληνιακή έκλειψη της 25ης Μαρτίου στον Ζυγό εκφράζει την ανάγκη μας για έκφραση των προσωπικών μας αναγκών και επιδιώξεων σε μια σχέση, σεβόμενοι παράλληλα τις ανάγκες του ατόμου που έχουμε απέναντι μας. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ισορροπήσουμε το «εγώ» και το «εμείς», χωρίς να διαταραχθεί η αρμονία σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης. Ο Ζυγός ωστόσο έχει συχνά την τάση να υποχωρεί και να καταπιέζει τα προσωπικά του θέλω, για να γίνει αρεστός τους γύρω του αλλά και να μην προκαλέσει εντάσεις και ανισορροπίες που δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί.

Στις αρμονικές σχέσεις υπόσχεται η παρούσα έκλειψη να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις, ώστε να μην διακυβευθούν τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα και να υπάρξει εμβάθυνση των σχέσεων σε πιο υγιείς βάσεις. Εάν όμως οι σχέσεις είναι διαταραγμένες, προβληματικές ή μη λειτουργικές, μέσα από τις συγκρούσεις που μπορεί να γεννήσει το παρόν πλανητικό σκηνικό, μπορεί να έρθει το οριστικό τέλος και ο καθένας να ακολουθήσει την δική του ανεξάρτητη πορεία.

Σε κοσμικό επίπεδο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εμπόλεμες συρράξεις, μπορεί να φέρει η έκλειψη αυτή, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και μια προσπάθεια για εξεύρεση διπλωματικών λύσεων. Η ζυγαριά κλίνει προς την πλευρά της ειρηνικής διευθέτησης των διενέξεων, δεν είναι όμως σαφές, πόσο μεγάλες παραχωρήσεις θα απαιτηθούν από τις εμπλεκόμενες πλευρές, και εάν έχουν την θέληση να κάνουν τα βήματα εκείνα που απαιτούνται για το οριστικό τέλος των εχθροπραξιών. Και με δεδομένο ότι υπάρχουν κρυφές ατζέντες και πολύ σημαντικές επιδιώξεις που θέλει να υλοποιήσει η κάθε πλευρά, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Το παρασκήνιο κυβερνά και αποφασίζει και δεν φαίνεται να είναι έτοιμο να συμβιβαστεί με οτιδήποτε λιγότερο από αυτό που έχει σχεδιάσει, καθώς απειλείται η ίδια η ύπαρξη του. Ακολουθεί ωστόσο μια ισχυρή Νέα Σελήνη-Ολική έκλειψη Ηλίου στις 8 Απριλίου, με έντονη παρουσία του Πλούτωνα και του Άρη, που θα φέρει αποκαλύψεις παρασκηνίου, εντάσεις, ανατροπές και κλιμάκωση των εντάσεων. Από την άποψη αυτή, η παρούσα σεληνιακή έκλειψη μοιάζει σαν την νηνεμία που επικρατεί πριν την εκδήλωση μιας ισχυρής καταιγίδας…

Αλίντα Κανάκη

Δημήτρης Μήτρας

 

 

 

Περισσότερα άρθρα
Load More In Αστρολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Απρίλιος 2024 – Τα τυχερά ζώδια του μήνα

Ο Απρίλιος μας παροτρύνει να πάψουμε να είμαστε απλοί θεατές στο ταξίδι της ζωής και να πά…