Μετεωρολογική αστρολογία – κοσμολογία

Η αστρολογία έχει πάρα πολλές λειτουργίες αλλά και χρήσεις που γεννήθηκαν στα βάθη των αιώνων και εξελίχθηκαν μέχρι της μέρες μας, ώστε να δίνουν τις ακριβέστερες δυνατές προβλέψεις σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Στο παρόν μας άρθρο θα ασχοληθούμε με την πρόβλεψη του καιρού με βάση την αστρολογία, μια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων, κυρίως για την προστασία της γεωργικής παραγωγής αλλά και των κοπαδιών από τις απότομες μεταβολές του καιρού.

Πριν από την εξάπλωση της σύγχρονης ημερήσιας μετεωρολογικής πρόβλεψης οι άνθρωποι έβγαζαν εποχικούς μετεωρολογικούς χάρτες προσανατολισμένους στην γεωργική τους παραγωγή, με τεχνικές που επιβίωσαν μέχρι τις μέρες μας.  Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι η αστρομετεωρολογία μαζί με άλλες μεθόδους πρόγνωσης καιρού έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης της μετεωρολογίας.

Η εγκυρότητα της σύγχρονης μετεωρολογίας ωστόσο περιορίζεται στην πρόβλεψη των καιρικών μεταβολών το πολύ σε ένα χρονικό διάστημα μιας βδομάδας. Οι προβλέψεις μεγαλύτερων χρονικών διαστημάτων είναι σχεδόν αδύνατη και κάθε πιθανή επιτυχία του μοντέλου μακροχρόνιας πρόβλεψης είναι μάλλον τυχαία. Στην αστρομετεωρολογία όμως μπορούμε να επιλέξουμε το χρονικό διάστημα που μας ενδιαφέρει, να μελετήσουμε συγκεκριμένες όψεις, οίκους ή διελεύσεις πλανητών και να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον καιρό της περιόδου που μας ενδιαφέρει.

Μια ιστορική αναδρομή

 

Η αστρομετεωρολογία είναι η παλαιότερη κατεύθυνση της αστρολογικής πρόβλεψης, και όπως μαρτυρούν οι αρχαιολογικές πηγές, εικάζεται ότι εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την κοσμική αστρολογία, πολύ πριν στραφεί το ενδιαφέρων του κόσμου στις προσωπικές προβλέψεις, στους γενέθλιους δηλαδή αστρολογικούς χάρτες. Οι αρχαιότερες διασωθείσες πηγές αφορούν Βαβυλωνιακούς πίνακες, ηλικίας περίπου 3.500 ετών, που απεικονίζουν τις κινήσεις ενός κύκλου της Αφροδίτης, διάρκειας είκοσι ενός ετών, με προβλέψεις για την επίδραση της στον πλανήτη μας κατά την περίοδο αυτή. Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς το βάθος των αστρολογικών γνώσεων των Βαβυλωνίων, εάν ήταν πρωτοπόροι στον τομέα αυτό ή εάν υπήρξε προγενέστερη γνώση από ακόμη αρχαιότερους πολιτισμούς που αξιοποίησαν.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι η ανάπτυξη της αστρολογίας στην αρχαία Ελλάδα, και κυρίως κατά την Ελληνιστική εποχή, έφερε την δομή εκείνη που έλλειπε από το Βαβυλωνιακό πρότυπο πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων. Η «Τετράβιβλος» του Πτολεμαίου του δεύτερου π.Χ. αιώνα παρουσιάζει τις αρχές της κλασσικής αστρολογίας, βασισμένες σε βασικές έννοιες της αρχαίας φυσικής και φιλοσοφίας. Στο πτολεμαϊκό αυτό έργο οι πλανήτες, τα αστέρια και τα  ζώδια του ζωδιακού κύκλου ταξινομούνται με τα χαρακτηριστικά τους, όπως είναι η υγρασία, η ξηρότητα, το κρύο και η ζέστη και ανοίγουν τον δρόμο για την ακριβέστερη περιγραφή της αμοιβαίας επίδρασης των αστρολογικών παραγόντων μεταξύ τους και στην γήινη πραγματικότητα. Στην ουσία, μας δίνει πλέον την ικανότητα ποιοτικής πιά περιγραφής της επίδρασης των πλανητών, των αστέρων και των ζωδίων στον καιρό.

Κατά τον Πτολεμαίο, οι μέθοδοι πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών που χρησιμοποιούνταν, εξαρτιόταν από το χρονικό διάστημα που ενδιέφερε κάθε φορά. Για τις καιρικές προβλέψεις του ενός τετάρτου του έτους ή ενός μήνα, μελετούσαν τις αστρολογικές επιρροές κατά τη στιγμή της αλλαγής των σεληνιακών φάσεων. Για τις καθημερινές καιρικές προβλέψεις λάμβαναν περισσότερο υπόψιν τους τα φωτεινά αστέρια που εμφανιζόταν στον ουρανό κατά την ανατολή ή την δύση του ήλιου. Παρόμοια επιρροή είχε αποδοθεί και στους πλανήτες που διέρχονται από γωνιακά σημεία του αστρομετεωρολογικού χάρτη. Επίσης καταγράφεται από τον Πτολεμαίο η επίδραση των πλανητών στις ροές των αέριων μαζών.

Η πτολεμαϊκή αστρομετεωρολογική παράδοση βρήκε γόνιμο έδαφος στην ισλαμική αστρολογία και η ανάπτυξη της μας άφησε το εξαιρετικό έργο «Το βιβλίο των βροχών και των ανέμων» του Mashallah ibn Asari al-Basri. Η πιο αποφασιστική προσπάθεια της σχετικά πρόσφατης ιστορίας για την επιστημονική προσέγγιση του αντικειμένου, έρχεται από τον περίφημο αστρολόγο John Gode (1616-1689), που στο έργο του «AstroMeteorology» (1686) ενσωματώνει παρατηρήσεις και στατιστικά δεδομένα τριάντα ετών, προκειμένου να τεκμηριώσει την συσχέτιση της θέσης των πλανητών με τα μετεωρολογικά δεδομένα. Είναι δε ένας από τους πρώτους αστρολόγους της σύγχρονης εποχής που χρησιμοποιούν στατιστικά στοιχεία στην έρευνα και ανάλυση των δεδομένων τους.

Η αστρομετεωρολογία έτυχε επίσης αναγνώρισης και στην Τσαρική Ρωσία. Εξαιρετικά δημοφιλές ήταν το ημερολόγιο του Μπρούσοφ, που δημοσιεύτηκε τον 18ο αιώνα και περιλάμβανε πλήθος αστρολογικών προβλέψεων για τον καιρό, τις σοδειές, τους πολέμους και τις ασθένειες. Οι δε αστρολογικές παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αστρονομικό τηλεσκόπιο του 1814, αποτέλεσαν την βάση για τις μετεωρολογικές προβλέψεις που είχαν συνταχθεί για ένα διάστημα 135 ετών και επεκτεινόταν μέχρι το 1946.

Μια σύγχρονη προσέγγιση πρόβλεψης καιρικών συνθηκών με παραδοσιακές μεθόδους και τεχνικές μπορούμε να δούμε στο Farmers Almanac, ένα περιοδικό με μηνιαίες προβλέψεις και συμβουλές για την γεωργική παραγωγή, ιδρυτής του οποίου είναι ο κορυφαίος αστρολόγος Μπέντζαμιν Φράνκλιν.

 

Δημιουργία ενός εποχικού μετεωρολογικού χάρτη

Για να δημιουργήσουμε έναν εποχικό μετεωρολογικό χάρτη, αρκεί να απεικονίσουμε τις πλανητικές θέσεις και όψεις την στιγμή τη εισόδου του Ήλιου στην ανάλογη εποχή του χρόνου. Εάν είμαστε εξοικειωμένοι με την αστρολογία, δεν θα αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα στο να αναγνώσουμε τα δεδομένα. Χρησιμοποιώντας την αστρολογία για να προβλέψουμε τον καιρό, πρώτα αναλύουμε την είσοδο του Ήλιου στoυς βασικούς ζωδιακούς αστερισμούς.

Για να κάνουμε προβλέψεις των καιρικών συνθηκών της άνοιξης, παίρνουμε τον αστρολογικό χάρτης της 21/22 Μαρτίου, την στιγμή δηλαδή που εισέρχεται ο Ήλιος στο ζώδιο του Κριού και είναι στην μηδενική μοίρα. Οι προβλέψεις για το καλοκαίρι γίνονται με βάση τον αστρολογικό χάρτη της 21 Ιουνίου, την μέρα που ο Ήλιος περνάει στο ζώδιο του Καρκίνου. Για το φθινόπωρο είναι η 22/23 Σεπτεμβρίου, μέρα εισόδου του στον Ζυγό και για τον χειμώνα η 21 Δεκεμβρίου, η μέρα που περνάει στο ζώδιο του Αιγόκερου. Πρέπει να προσδιορίσουμε τη στιγμή της εισόδου του στον Κριό, τον Καρκίνο, τον Ζυγό και τον Αιγόκερω και να χτίσουμε έναν χάρτη για εκείνη τη στιγμή. Ο χάρτης των εισόδων του Ήλιου στα βασικά ζώδια  θα δείξει την ώρα έναρξης της σεζόν ανά τρίμηνο. Οι τέσσερις αυτοί ζωδιακοί αστερισμοί περιέχουν τις πλήρεις ενέργειες της αλλαγής του κύκλου, της σεζόν και μιας βασικής αλλαγής στις καιρικές συνθήκες.

Οι αστρολογικοί χάρτες που απεικονίζουν την είσοδο του Ήλιου στους τέσσερις βασικούς αστερισμούς (Κριό, Καρκίνο, Ζυγό και Αιγόκερω) μας δίνουν μια γενική εικόνα για την εποχή, διάρκειας τριών μηνών. Για να μπορέσουμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένες προβλέψεις, για μια ορισμένα μέρα ή περίοδο, θα πρέπει να μελετήσουμε τις φάσεις της Σελήνης.

 

Ο ρόλος του Ερμή στην αστρομετεωρολογία

 

Η καταγραφή των κινήσεων του Ερμή, κυρίως οι είσοδοι του σε κάθε ζώδιο, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών. Στις κινήσεις του Ερμή στηρίζουμε τους περιοδικούς αστρολογικούς χάρτες των ανέμων. Για την σύνταξη των χαρτών πρόβλεψης των ανέμων λαμβάνουμε υπόψη την χρονική στιγμή της εισόδου του Ερμή σε κάθε ζώδιο, όταν βρίσκεται δηλαδή στην μηδενική μοίρα του εκάστοτε ζωδίου. Θα πρέπει να θυμόμαστε ωστόσο ότι ο Ερμής γυρίζει σε ανάδρομη πορεία τρείς με τέσσερις φορές τον χρόνο. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να εξετάσουμε τον αστρολογικό χάρτη, κάθε φορά που ο πλανήτης περνάει από την μηδενική μοίρα του ζωδίου, ορθόδρομος ή ανάδρομος.

Για παράδειγμα, ο Ερμής εισέρχεται ορθόδρομος στο ζώδιο του Τοξότη. Κατά την είσοδο του στην μηδενική μοίρα έχουμε τον χάρτη των ανέμων της περιόδου. Όταν επιστρέψει στην μηδενική μοίρα, όντας σε ανάδρομη πορεία, θα πρέπει να δούμε εκ νέου την εικόνα του αστρολογικού χάρτη των ανέμων. Μια τρίτη φορά θα μελετήσουμε τον Ερμή κατά τη διέλευση του από την μηδενική μοίρα του Τοξότη, όταν πιά επανεισέλθει στο ζώδιο, όντας σε ορθή φορά, γιατί σε κάθε πέρασμα του οι όψεις θα είναι αρκετά ή ακόμη και εντελώς διαφορετικές, άρα και οι προγνώσεις των ανέμων μπορεί να είναι ακόμη και διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους.

Οι φάσεις της Σελήνης και η βαρύτητα τους στην πρόβλεψη του καιρού

Σε κάθε εποχή του χρόνου η Σελήνη διαγράφει τρείς κύκλους, δηλαδή τρείς πλήρεις περιστροφές, και στην πορεία της αυτή σχηματίζει όψεις με τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Όταν ακολουθούμε ή μελετάμε τις διελεύσεις της Σελήνης, εννοούμε κυρίως τις συνόδους και τις αντιθέσεις της διερχόμενης Σελήνης με τους πλανήτες στον εποχιακό χάρτη. Εάν την χρονική περίοδο που μας ενδιαφέρει να μελετήσουμε, δούμε ότι η Σελήνη βρίσκεται σε σύνοδο με τον Κρόνο, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο καιρός θα κρυώσει, ίσως να είναι και πιο υγρός.

Εάν με τη  παρατήρηση του Ήλιου έχουμε τους Εποχικούς Μετεωρολογικούς Χάρτες, με την Ερμή τους Αιολικούς Χάρτες, με την Σελήνη έχουμε τους πιο συγκεκριμένος, τρέχοντες Μετεωρολογικούς Χάρτες. Και για την εκπόνηση των χαρτών αυτών της Σελήνης, λαμβάνουμε υπόψη την κάθε φάση της Σελήνης:

 

Νέα Σελήνη

Πρώτο τέταρτο

Πανσέληνος

Τελευταίο τέταρτο

 

Τι παρατηρούμε από του χάρτες όμως αυτούς; Δεν είναι τα πάντα σημαντικά, όπως σε μια ατομική ή κοσμική αστρολογική πρόβλεψη. Για την πρόβλεψη του καιρού απαιτείται προσεκτική μελέτη:

  • Του τέταρτου οίκου, την ακμή του 4ου οίκου (IC). Η βαρύτητα του γίνεται εμφανής, εάν αναλογιστούμε ότι το 50% της πρόβλεψης του τρέχοντα καιρού βασίζεται στις όψεις που φιλοξενεί.
  • Του 10ου και του 7ου οίκου, των γωνιακών οίκων, που μας δίνουν το 25% των στοιχείων που χρειαζόμαστε για μια ακριβή πρόγνωση των καιρικών συνθηκών.
  • Των πλανητικών όψεων, που συμπληρώνουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Οι πιο σημαντικές όψεις που λαμβάνονται υπόψιν μας είναι οι σύνοδοι, τα τετράγωνα και οι αντιθέσεις τους με τον Ήλιο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πιο ακατάλληλος πλανήτης για ακριβή πρόβλεψη του καιρού είναι ο Ουρανός, λόγω του απρόβλεπτου του χαρακτήρα τους, και ακολουθείται από τους Κρόνο, Πλούτωνα και Άρη.

Στο σημείο αυτό αναλύουμε τον χάρτη από το IC, τους πλανήτες του 4ου  οίκου  και το ζωδιακό αστερισμό που κυριαρχεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το ζώδιο είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση.

Τα ζώδια στην αστρομετεωρολογία

Τα συνήθη χαρακτηριστικά των ζωδίων που έχουν σχέση με τις καιρικές συνθήκες είναι τα ακόλουθα:

Κριός:  Είναι πολύ ζεστό ζώδιο, το πιο ζεστό μεταβλητό ζώδιο στο ουράνιο στερέωμα. Εάν ο Κριός βρίσκεται στην κορυφή του 1ου ή του 4ου οίκου, ο καιρός θα είναι ζεστός, αλλά με μεγάλες διακυμάνσεις, μερικές φορές ζεστός, και μερικές φορές δροσερός και ζεστός, με την θερμοκρασία να αυξομειώνεται. Εάν ο Κριός βρίσκεται στους οίκους των σεληνιακών φάσεων, τότε ο καιρός θα είναι άστατος για περίπου μια εβδομάδα. Εάν ο Κριός βρίσκεται στο χάρτη της σεζόν (χειμώνας, καλοκαίρι, κλπ), το χρονικό διάστημα που θα επικρατήσει ζέστη θα διαρκέσει για τρεις μήνες.

Ο Άρης θα φέρει δραστικές αλλαγές στον καιρό. Ειδικά  αν υπάρχει σύνοδος  με τον Ήλιο. Εν κατακλείδι, ο Κριός είναι ένα ζεστό, ξηρό και άστατο ζώδιο, που μπορεί να φέρει ανέμους.

Ταύρος: Δίνει δροσερό καιρό! Φέρνει ελαφριά βροχή, μερικές φορές αρχίζει να βρέχει, άλλοτε σταματά και ούτω καθεξής δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

Αυτή η βροχή είναι αρκετή για να κρατήσει την περίοδο υγρή, αλλά δεν πρόκειται για πραγματική βροχόπτωση. Συμπερασματικά, ο Ταύρος είναι ένα ήρεμο, υγρό, μετριοπαθές ζώδιο, με επιρροή που μπορεί να είναι σταθερή. Φέρνει καλή βροχή για τη γεωργία.

Δίδυμοι:  Κατά κανόνα δίνουν καθαρό ουρανό, αεράκι και δροσιά. Αν μιλάμε για τον χειμώνα στον εποχιακό χάρτη, σημαίνει ότι θα έχουμε θυελλώδεις ανέμους και αν είναι στον εβδομαδιαίο χάρτη, αυτό σημαίνει ότι η εβδομάδα θα έχει ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους. Τα φαινόμενα ενισχύονται, ιδιαίτερα όταν επηρεάζεται ο χάρτης της πρόβλεψης από τον Ερμή (χάρτης ανέμου). Ο Ερμής  φέρνει ανέμους, ειδικά  όταν περιστοιχίζεται  από τους πλανήτες με αρνητική σημειολογία. Συνοψίζοντας, οι Δίδυμοι δίνουν ψυχρό έως κρύο, ξηρό και αμφίβολο καιρό, κινούμενα σύννεφα, ανοιχτούς ουρανούς και διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Καρκίνος:  Υπό την επιρροή του το κλίμα είναι  υγρό. Σαν ζώδιο φέρνει ψύξη, υγρασία και πιθανότητα βροχής έως καταιγίδες.

Λέων: Ακριβώς όπως ο Κριός, ως ζώδιο της φωτιάς, φέρνει ζεστασιά. Είναι το πιο ηλιόλουστο και πιο σταθερό ζώδιο ως αναφορά την ζέστη. Όταν σχηματίζει όψεις με τον Κρόνο έχουμε εναλλαγές καιρού από κρύο σε ζεστό και αντίστροφα. Τον χειμώνα λιώνει το χιόνι.

Παρθένος: Όπως οι Δίδυμοι, μπορεί να φέρει ελαφρά αύρα και δροσιά, αλλά ο καιρός είναι πιο θολός από ό,τι στους Δίδυμους. Τον χειμώνα δίνει ξηρό κρύο, κρύο με ανέμους ή ανεμοθύελλες

Ζυγός: Συνήθως φέρνει  ευχάριστο καιρό. Οι μέρες είναι ωραίες και είναι ευεργετικό να περνά κανείς μια ώρα στον καθαρό αέρα. Δίνει ήρεμο καιρό, το καλοκαίρι μειώνει τη θερμοκρασία σε πιο ανεκτά επίπεδα, φέρνει ένα αναζωογονητικό αεράκια και ευνοεί την ξηρασία.

Σκορπιός:  Φέρνει καταρρακτώδεις βροχές! Ο χειρότερος καιρός που μπορεί να συμβεί συνδέεται με το ζώδιο αυτό. Εάν είναι χειμώνας και ο Σκορπιός βρίσκεται σε ASC (ωροσκόπο) ή IC (Ισημερινό), αυτό σημαίνει ότι την δεδομένη εβδομάδα θα έχουμε βαριά χιονόπτωση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πλημμύρες από καταρρακτώδεις βροχές. Σαν ζώδιο και ανάλογα με την εποχή του χρόνου φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα με πολύ υγρασία / ξηρασία / ζέστη / κρύο, καθώς και απότομες αλλαγές καιρού.

Τοξότης:  Φέρνει δροσιά, ελαφριά αύρα και καθαρό ουρανό χωρίς σύννεφα. Τον χειμώνα δίνει ζεστό, ξηρό, καθαρό και ηλιόλουστο καιρό, όμορφες μέρες και ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες.

Αιγόκερως: Ο Σκορπιός και ο Αιγόκερως είναι τα χειρότερα ζώδια για τον καιρό της εποχής. Ο Αιγόκερως είναι τόσο υγρός, όσο ο Σκορπιός, και φέρνει ατέλειωτη βροχή και τον χειμώνα άφθονο χιόνι, ενώ εάν έχουμε όψη με τον Κρόνο μπορούμε να περιμένουμε κρύο και υγρασία. Ο Κρόνος αποδεικνύεται ακόμη πιο υγρός όταν σχηματίζει τετράγωνο, αντίθεση ή σύνοδο με τον Ήλιο ή την  Σελήνη. Ο Κρόνος ωστόσο δεν φέρνει μεγάλα ποσοστά βροχής, παρά  μόνο όταν βρίσκεται στον 4ο ή τον 1ο οίκο και σε συνδυασμό με τον Ποσειδώνα. Συμπερασματικά, ο Αιγόκερως δίνει τον χειμώνα κρύο, καταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να ανεβάσει το θερμόμετρο στα ύψη, φέρνοντας παρατεταμένη ζέστη.

Υδροχόος:  Είναι το πιο δύσκολο ζώδιο να προβλέψει κανείς τις καιρικές συνθήκες, αντίστοιχο του πλανήτη Ουρανού. Όταν ο Ουρανός σχηματίζει γωνιακές όψεις, πρέπει να προσέξουμε τις όψεις από τους πλανήτες .Όταν βλέπουμε ότι ο Ουρανός σχηματίζει τετράγωνο στον εποχιακό χάρτη του θέρους με τον Ήλιο και είναι ακριβείς, το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο, με βροντές, αστραπές, καταιγίδες, τυφώνες και ανεμοστρόβιλους ανά την υφήλιο. Συνοψίζοντας, ο Υδροχόος δίνει κρύο, ξηρό και σκληρό καιρό τον χειμώνα, θυελλώδεις ανέμους και πολύ μεταβλητές καιρικές συνθήκες, ενώ αυξάνει το δυναμικό για καταιγίδες.

Ιχθείς: Είναι ένα υγρό ζώδιο, ως ζώδιο του νερού, και θα επικρατεί ψύχος και υγρασία κατά την επιρροή του, ανάλογα και με την εποχή. Δεν θα είναι όμως τόσο υγρό το κλίμα, όσο κατά την περίοδο που δεσπόζει το ζώδιο του Σκορπιού ή του Αιγόκερου. Σε γενικές γραμμές δίνει ήρεμο υγρό και μαλακό καιρό.

Με βάση τα παραπάνω ας εξετάσουμε το κλίμα από άποψη υγρασίας

 

  • Τα ζώδια του Σκορπιού, Αιγόκερου, Καρκίνου, Ιχθύων και Ταύρου δίνουν υγρό κλίμα.
  • Ο Ποσειδώνας, ο πλανήτης της θάλασσας και κυβερνήτης του υγρού στοιχείου είναι ο πλανήτης που επηρεάζει το κλίμα με μεγάλη υγρασία. Σε συνδυασμό δε με τον Δία προϊδεάζει για μια περίοδο με εξαιρετικά αυξημένη υγρασία.

 

Υπάρχουν τρεις ενδείξεις, με βάση τις οποίες προβλέπουμε μεγάλη βροχόπτωση, τις βροχοπτώσεις γενικότερα αλλά και το χιόνι.

 

  • Η πρώτη ένδειξη αφορά τον Δία, όταν δηλαδή ο Δίας είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά. Με τον Δία κοντά στο MS (Μεσημβρινό – οι διακυμάνσεις είναι εντός 30 ° MS) παρατηρήθηκαν στο 75% των περιπτώσεων είτε χιονοπτώσεις είτε δυνατές βροχές.  Αν ο Δίας είναι σχετικά χαμηλά, η θερμοκρασία ανεβαίνει έως τους 30 ° βαθμούς.
  • Όταν οι σεληνιακοί δεσμοί, βρίσκονται σε γωνιακούς οίκους. Εάν οι δεσμοί  είναι κοντά στις γωνίες ή βρίσκονται στα γωνιακά σπίτια (για παράδειγμα, αν ο Βόρειος δεσμός βρίσκεται στον 3ο οίκο, αλλά κοντά στο IC), αυτό σημαίνει μεγάλα ποσοστά υγρασίας.
  • Ας υποθέσουμε ότι από την εξέταση των πιο πάνω δεδομένων δεν είμαστε ιδιαίτερα σίγουροι αν θα βρέξει ή όχι. Ο Δίας δεν είναι ψηλά και οι Δεσμοί δεν βρίσκονται στις γωνίες. Υπάρχει ένας τρόπος επιβεβαίωσης, μετρώντας τον 18ο αρμονικό του Δία. Και ο αρμονικός αυτός υπολογίζεται ως εξής: Παίρνουμε τη θέση του Δία, την πολλαπλασιάζουμε με 18 και διαιρούμε με 360 μοίρες. Το υπόλοιπο μας δίνει τον 18ο αρμονικό, ο οποίος, εάν χτυπήσει σε γωνία, θα αποτελεί ένδειξη ισχυρής βροχόπτωσης.

 

Πλανήτες και κλίμα στην αστρομετεωρολογία

Ήλιος : Δίνει κλίμα ζεστό, ξηρό, ήρεμο, εκτός εάν υπάρχουν δύσκολες όψεις και ανάδρομους πλανήτες. Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο έντονο, εάν οι Πλανήτες σχηματίζουν συνόδους μεταξύ τους ή με την Σελήνη, οπότε δίνει ακραίες καιρικές συνθήκες ή συννεφιά, ήλιο με συννεφιά ή βροχή.

Σελήνη: Δίνει κλίμα ζεστό, ξηρό και γενικά ήρεμο, εκτός εάν είμαστε σε φάση Πανσελήνου ή έχουμε εκλείψεις. Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο έντονο, εάν οι Πλανήτες σχηματίζουν συνόδους μεταξύ τους ή με την Σελήνη, οπότε εκδηλώνονται ακραίες καιρικές συνθήκες. Συννεφιά, ήλιος με συννεφιά ή βροχή.

Ερμής: Άνεμος, δροσερός έως κρύος. Ο Ερμής κυβερνά τον άνεμο, από το ευγενές και ευεργετικό αεράκι μέχρι και τους βίαιους ανέμους ή τους τυφώνες. Ο Ερμής  σε σύνοδο με τον Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον  Πλούτωνα προκαλεί καταιγίδες με δυνατή αιολική δύναμη. Ιδιαίτερα αξιομνημόνευτες όψεις: Ερμής με Ουρανό, που φέρνει ξαφνικά φαινόμενα με πολύ έντονες ριπές ανέμων. Επίσης, η όψη Ερμή με Κρόνο, με σταθερά αυξανόμενη ριπή ανέμου και έντονη βροχόπτωση μετά την υποχώρηση του ανέμου.

Αφροδίτη: Δίνει  μια ζεστή και υγρή επιρροή, που τείνει να ρίξει το βαρόμετρο. Οι μέτρια υψηλές θερμοκρασίες και οι απαλές βροχοπτώσεις είναι από τις κυριότερες επιρροές της Αφροδίτης στο κλίμα. Το χειμώνα τείνει να αυξάνει τις χιονοπτώσεις ή την παγωμένη βροχή. Οι όψεις Αφροδίτης-Άρη φέρνουν πολύ συχνά καταιγίδες.

Άρης: Δίνει στο κλίμα ξηρή θερμότητα και  ακραία  φαινόμενα, αν συνδυαστεί με άλλους βίαιους πλανήτες. Τα καυτά καλοκαίρια, η ξηρασία, οι καύσωνες  και οι ήπιοι χειμώνες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του.

Δίας: Δίνει ζεστό, ευχάριστο αεράκι, που υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό ξαφνικό άνεμο. Από μόνος του  ο Δίας θεωρείται ότι φέρνει εύκρατες συνθήκες και μια αναζωογονητική ατμόσφαιρα στον καιρό.

Κρόνος: Δίνει  αρκετό κρύο, έναν υγρό καιρό που διαρκεί, με παρατεταμένο κρύο. Είναι γνωστός για τις ψυχρές και υγρές συνθήκες, που μπορούν να επιδεινωθούν περαιτέρω όταν  εμπλέκονται όψεις και άλλων πλανητών. Οι καταιγίδες ή τα βαρομετρικά συστήματα χαμηλής πίεσης που προκαλούνται από τον Κρόνο έχουν πάντοτε διάρκεια και είναι αρκετά διαδεδομένα. Ο Κρόνος που σχηματίζει αντίθεση με τον Ήλιο φέρνει ζοφερό κρύο.

Ουρανός: Δίνει κρύο, στεγνό καιρό με  απροσδόκητες αλλαγές, θερμοκρασιακές αναστροφές, αστάθεια, αστραπές και χαλάζι. Στον Ουρανό αποδίδονται οι ψυχρές ξηρές αέριες εισβολές, με αποτέλεσμα το χειμώνα να παγώνουν τα πάντα και τα καλοκαίρια να φέρνει ξαφνικές πτώσεις θερμοκρασίας. Το υψηλό βαρομετρικό και οι πολύ υψηλές ταχύτητες ανέμου βρίσκονται κάτω από την επιρροή του.

Ποσειδώνας: Δίνει δροσερό, υγρό καιρό, ομίχλη, διάβρωση του εδάφους από πλημμύρες σε ζώδια της γης, περίεργα και απόκοσμα καιρικά φαινόμενα ή πλημμύρες. Η δύναμη του Ποσειδώνα έγκειται στην ικανότητά του να ρίξει το βαρόμετρο, να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές και να δημιουργήσει συνθήκες πλημμύρας. Κατά την διάρκεια των ψυχρότερων περιόδων του χρόνου ο Ποσειδώνας φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας και λιώσιμο των πάγων.

Πλούτωνας:  Δροσερός, βίαιος και ακραίος, με έντονα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές, ανάλογα με τις όψεις που σχηματίζει με άλλους πλανήτες. Πολλές φορές το αποτέλεσμα του Πλούτωνα είναι παρόμοιο με αυτό του Άρη.

Οι περιγραφές κάθε πλανήτη πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους, σε περίπτωση όψεων, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες της στιγμής και την εποχή. Για παράδειγμα, ο Άρης συνήθως προκαλεί ζεστό καιρό. Σε συνδυασμό με τον Κρόνο (κρύος, υγρός, που φέρνει παρατεταμένα καιρικά φαινόμενα) είναι πιθανό να υπάρξει μια συνάντηση δύο μετεωρολογικών μετώπων, αυξάνοντας τις πιθανότητες σχηματισμού καταιγίδας.

Ολόκληρες εποχές μπορεί να επηρεαστούν, όταν οι πλανήτες που κινούνται πιο αργά από τον Δία (οι εξωτερικοί πλανήτες Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας) σχηματίζουν σημαντικές όψεις.

 

Οι όψεις και η βαρύτητα τους στην πρόγνωση του καιρού

Οι παραδοσιακές αστρολογικές όψεις, όπως η σύνοδος, το εξάγωνο, το τετράγωνο, το τρίγωνο η αντίθεση και ο παράλληλος της απόκλισης, είναι σημαντικά κλειδιά για την αποκωδικοποίηση των καιρικών συνθηκών. Η σύνοδος και ο παράλληλος μπορεί να εμπίπτουν σε οποιαδήποτε από τις δύο κατηγορίες, ανάλογα με τους πλανήτες που εμπλέκονται. Ακόμη και η Αφροδίτη και ο Δίας μπορούν να προκαλέσουν έντονες καιρικές συνθήκες όταν παρουσιάζουν σκληρές όψεις, όπως συμβαίνει όταν συνδυάζονται με τον Ποσειδώνα.

Σύνοδος: Μπορεί να λειτουργήσει με κάθε πιθανό τρόπο και θεωρείται η πιο ισχυρή όψη όλων. Στους εποχιακούς χάρτες οι σύνοδοι Ήλιου-Ερμή υποδηλώνουν συχνά το σχηματισμό τροπικών καταιγίδων και τυφώνων.

Τετράγωνα  και αντιθέσεις: Μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα ή δυσκολίες, ιδίως οι όψεις  μεταξύ Άρη, Κρόνου, Ουρανού και Ποσειδώνα. Τα τετράγωνα και οι αντιθέσεις μεταξύ του Άρη και του Κρόνου ή του Άρη και του Ουρανού μπορούν να προκαλέσουν μερικά πολύ ισχυρά συστήματα καταιγίδας.

Τρίγωνο και εξάγωνο: Το τρίγωνο και το εξάγωνο προοιωνίζουν καλό καιρό και ήπιες καιρικές συνθήκες.

 

Οι προβλέψεις καιρού με βάση τους αστρομετεωρολογικούς χάρτες

 Για να μπορέσουμε να κάνουμε ακριβή πρόβλεψη καιρού για μια συγκεκριμένη ημερομηνία ή για μια περίοδο που μας ενδιαφέρει χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τρεις χάρτες: τον εποχικό, τον χάρτη ανέμου και τον χάρτη με τις σεληνιακές φάσεις.

Στον εποχικό χάρτη εντοπίζουμε τυχόν δύσκολες όψεις που μπορεί να αφορούν το χρονικό διάστημα που μας ενδιαφέρει. Εάν δεν υπάρχουν σημαντικές όψεις, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η μέρα ή η περίοδος θα είναι σε γενικές γραμμές καλή.

Ο χάρτης ανέμων έχει ιδιαίτερα μεγάλη χρησιμότητα τον χειμώνα, καθώς μια υγρή μέρα ή με έντονη χιονόπτωση, εάν συνοδεύεται από έναν Ερμή σε άσχημες όψεις, μας προϊδεάζει για έντονους ανέμους, που σε συνδυασμό με την χιονόπτωση, θα φέρουν χιονοθύελλα και θα προκληθούν μεγάλα προβλήματα. Όταν ο χάρτης του Ερμή είναι πολύ χτυπημένος (ας υποθέσουμε ότι έχουμε τον Ήλιο σε σύνοδο με τον Κρόνο ή τον Ουρανό), μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξει ισχυρός άνεμος κατά τη διάρκεια της περιόδου που αναλύουμε.

Ο χάρτης των φάσεων της Σελήνης θα μας δώσει τις λεπτομέρειες εκείνες που θα μας επιβεβαιώσουν κατά πόσο θα είναι καλός ή κακός ο καιρός και ποια θα είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μέρα ή της περιόδου που αναλύουμε. Εάν για παράδειγμα πέφτει ο Σκορπιός στην κορυφή του 4ου οίκου και η Σελήνη χτυπιέται, τότε θα περιμένουμε βαριά βροχόπτωση. Εάν ο χάρτης των ανέμων δεν παρουσιάζει κάτι ιδιαίτερο, τότε δεν θα υπάρχει αέρας και πέρα από την βροχή ο καιρός θα είναι ήρεμος.

Επιγραμματικά σχεδόν παρουσιάσαμε στο άρθρο μας αυτό ένα ολόκληρο κλάδο της αστρολογίας, με το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον, άξιο να μελετηθεί. Ο περισσότερος κόσμος συνδέει την αστρολογία με την εικόνα των ημερήσιων γενικών αστρολογικών προβλέψεων που δημοσιεύονται στα έντυπα, δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι μια εξαιρετικά πλούσια επιστήμη με ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών, που καλύπτει όλες τις ανθρώπινες και κοσμικές δραστηριότητες. Και το παρόν άρθρο μας αποτελεί ακόμη μία απτή απόδειξη.

Είναι ένα κομμάτι προαιώνιας γνώσης, που αναρίθμητοι επιστήμονες, λαμπρά μυαλά περασμένων εποχών και πολιτισμών, αφιέρωσαν τη ζωή τους στην μελέτη και καταγραφή των φαινομένων. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να περιβάλουμε το έργο τους με αγάπη και σεβασμό, να το διαφυλάξουμε και να το εξελίξουμε με την βοήθεια και των σύγχρονων εργαλείων έρευνας και παρατήρησης, τελειοποιώντας κατά το δυνατόν αυτό που ξεκίνησαν κάποιοι άλλοι, χιλιάδες χρόνια πριν. Αποτελεί ύψιστο χρέος μας προς τον Πτολεμαίο και την Υπατία, τον Γαλιλαίο και τον Κοπέρνικο και το σκαλί που πρέπει πατήσουμε για να εξελιχθούμε. Γιατί η εξέλιξη προέρχεται από την συνέχεια και όχι από την παρθενογένεση.

 

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Περισσότερα άρθρα
Load More In Αστρολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Πανσέληνος-Ολική σεληνιακή έκλειψη στην Παρθένο στις 14 Μαρτίου 2025

Ένα μεταμορφωτικό, καρμικό «ματωμένο» φεγγάρι! Τον Μάρτιο εισερχόμαστε στον εαρινό διάδρομ…