Οι 4 διαφορετικοί τύποι της προσωπικότητας των ανθρώπων!

Η θεωρία των ποιοτήτων στην  Αστρολογία έχει τις βάσεις της σε αρχαία συστήματα που αφορούν ένα ευρύ πλαίσιο κοσμοθεωρίας όπως η αριστοτέλεια θεώρηση της ζωής και του σύμπαντος. Οι τέσσερις αριστοτέλειες ποιότητες, η ζεστή, η κρύα , η υγρή και η ξηρή συνιστούν βάσεις για το κλασικό ιατρικό πρότυπο  του Ιπποκράτη που ως και  σήμερα αποτελεί τη βάση που στηρίζει το ιατρικό μοντέλο με το οποίο εξετάζονται,κατανοούνται και  μπορούν να διαγνωσθούν ψυχολογικές και σωματικές λειτουργίες του ανθρώπου. Οι τέσσερις αυτές ποιότητες αποτελούσαν 2 ζεύγη, το υγρό και ξηρότο ζεστό και κρύο. Το ζητούμενο ήταν η ιδεώδης κατανομή των τεσσάρων αυτών ιδιοτήτων και οι διαφοροποιήσεις τους που ήταν εξαρτώμενες της εποχής, του γένους, της ηλικίας και του ίδιου του ατόμου.

 

Οι ιδιότητες εκφράζουν ενέργεια και όχι θερμοκρασία ή υγρασία.

 

Η συμπεριφορά των τεσσάρων αυτών τύπων διαφέρει και διακρίνεται ως εξής:

Ο «θερμόαιμος» ή « ζεστός» τύπος αντιδρά ζωηρά και ορμητικά στα ερεθίσματα.

Ο « κρύος» τύπος αντιδρά ψύχραιμα στις κρίσιμες καταστάσεις ή οι αντιδράσεις του είναι αργές.

Ο «ξηρός»  τύπος είναι ο αντικειμενικός, ο εγκεφαλικός τύπος. Έχει έλλειψη συναισθηματικής αντίληψης.

Ο « υγρός»  τύπος διακρίνεται από μία άνεση συνδυασμού αντικειμενικής εικόνας και συναισθήματος.

Οι άνθρωποι εκφράζουν περίπλοκα αυτές τις ιδιότητες καθώς τις κατέχουν όλες και χωρίς να είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθούν οι αντιθέσεις τους έτσι όπως συνυπάρχουν.

Η διαφορές μεταξύ τους οφείλονται στις διαφορές στην ποσότητα της κάθε ιδιότητας που κατέχουν και στον τελικό συνδυασμό ενώ η αρχική « φύση» όλων είναι πανομοιότυπη.

Το άτομο μπορεί να εκφράζει ταυτόχρονα και τις δύο αντίθετες ιδιότητες χωρίς η μία να ακυρώνει την άλλη.

Εκφράζοντας ταυτόχρονα μία «ζεστή» και μία «¨κρύα» ιδιότητα δεν εκδηλώνεται μία «χλιαρή» κατάσταση αλλά οι 2 αντίθετες ιδιότητες ξεχωριστά.

 

Η Ιπποκρατική θεωρία των ποιοτήτων και οι τρόποι διάκρισής τους ανά φύλο, γένος, ηλικία κλπ βρήκε  εκτεταμένη εφαρμογή στην αστρολογία.

 

Στην κλασσική αστρολογία η αξιολόγηση ενός γενέθλιου χάρτη αρχίζει πάντοτε με τον καθορισμό της ιδιοσυγκρασίας.  Ουσιαστικά μετριέται η ισορροπία των αντίθετων στοιχείων και η έκφρασή τους μέσα από τους τέσσερις δυνατούς συνδυασμούς ως Φωτιά, Αέρα, Γη και Νερό. Το ιδεώδες είναι η μία τέλεια ισορροπία μεταξύ όλων. Οι γυναίκες συνήθως φέρουν κάπως περισσότερη ποσότητα του « κρύου» και του  « υγρού» σε σχέση με τους άντρες οι οποίοι τουλάχιστον θεωρητικά έχουν καλύτερη ισορροπία αυτών των 4 ιδιοτήτων.

 

Αναλύοντας έναν γενέθλιο χάρτη πρέπει να καθορίσουμε  την ακριβή φύση της μίξης του «ζεστού», «κρύου» «ξηρού» και «υγρού».

Συνήθως μία ή δύο αυτών των ποιοτήτων είναι αξιοσημείωτα δυνατές και μία ή δύο είναι αναλόγως αρκετά αδύναμες.

Η ισορροπία καταδεικνύει ποιες από τις ιδιοσυγκρασίες κατέχει κάποιος, αν δηλαδή είναι χολερικός { Φωτιά} , φλεγματικός { Νερό} αιματώδης { Αέρας} ή μελαγχολικός { Γη}.

 

Εκτός από την συμπεριφορά , η ιδιοσυγκρασία μπορεί να μας περιγράψει την εμφάνιση, τις ευαισθησίες της υγείας του και αρκετά άλλα.

 

Η ιδιοσυγκρασία μας δεν μας εγκαταλείπει ποτέ, ακόμα και αν αυτή χαθεί , εμείς συνεχίζουμε να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τον ιδιοσυγκρασιακό τύπο που είμαστε.

 

Αρκεί να σκεφτούμε ότι  μία δεδομένη άσχημη και οξυμένη κατάσταση ο χολερικός θα αντιδράσει με σωματική βία, ο αιματώδης θα μιλήσει οξυμένα, ο φλεγματικός θα βάλει τα κλάματα και θα διαπιστώσουμε πόσο σημαντικό είναι να καθορίζουμε πάντα τις ιδιοσυγκρασίες ώστε να έχουμε μία ρεαλιστική βάση όπου θα τοποθετήσουμε το οικοδόμημα της «ανάγνωσης» ενός χαρακτήρα και επομένως όλα όσα σχετίζονται μ αυτόν, από το με ποιους τύπους ταιριάζει έως το που μπορεί να φτάσει αντιμετωπίζοντας μία έντονη κατάσταση αρνητική η θετική.

 

Υπάρχουν αρκετοί μέθοδοι υπολογισμού μίας ιδιοσυγκρασίας ενώ επικρατέστερα υπολογίζουμε τα παρακάτω :

 

Ζώδιο Ωροσκόπου

Κυβερνήτη   Ωροσκόπου

Πλανήτες σε όψη με τον Ωροσκόπο

Ζώδιο και φάση της Σελήνης

Πλανήτες σε όψη με τη Σελήνη

Εποχή του έτους

Γενικό επικυρίαρχο του ωροσκοπίου

Κυβερνήτη της Σελήνης

 

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο καθορισμός της ιδιοσυγκρασίας, εφόσον αποτελεί έναν βασικό κορμό ανάλυσης του γενέθλιου χάρτη, αποτελεί και τη βάση για εξέταση μίας συναστρίας αλλά και για προβλέψεις καθώς οι επιδράσεις των διελεύσεων είναι συνδυασμός της φύσης του πλανήτη και του ζωδίου από το οποίο διέρχεται.

 

Αλίντα Κανάκη

 

 

 

Περισσότερα άρθρα
Load More In Aστρολογικά μαθήματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Πανσέληνος στις 27 Νοεμβρίου στους Διδύμους : Δράση, ανατροπές, βία και σκάνδαλα

Η Πανσέληνος του Νοεμβρίου σχηματίζεται στις 27 του μήνα, στις 11:16 ώρα Ελλάδος και βρίσκ…