Πανσέληνος στον Υδροχόο την 1η Αυγούστου 2023

Η πρώτη Πανσέληνος του μήνα πραγματοποιείται την πρώτη Αυγούστου, στις 9ο 15’ του Υδροχόου και στις 21:31 τοπική ώρα. Κυβερνήτης τόσο του ζωδίου, όσο και του πρώτου δεκανού είναι ο Ουρανός, ο πλανήτης της ελευθερίας, της επανάστασης και του απρόβλεπτου. Γι’ αυτό το φεγγάρι αυτό θα επιτείνει την ανάγκη μας για συναισθηματική ελευθερία και θα περιπλέξει τα συναισθήματα μας. Οι φοβίες, ο θυμός ή η ζήλια είναι ωστόσο συναισθήματα που θα είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμα, όταν αποτελούμε μέλη ομάδας ανθρώπων.

Και οι δύο Πανσέληνοι του Αυγούστου είναι Υπερπανσέληνοι, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται το διάστημα αυτό στο περίγειο της, στην κοντινότερη δηλαδή απόσταση της από την γη, με αποτέλεσμα η επιρροή της να είναι αρκετά πιο έντονη. Ο Ωροσκόπος της Πανσελήνου της 1ης Αυγούστου βρίσκεται στο ζώδιο των Ιχθύων, με κυβερνήτη του τον Ποσειδώνα, που βρίσκεται ανάδρομος στις τελευταίες μοίρες των Ιχθύων και στον πρώτο οίκο του ωροσκοπίου της Πανσελήνου. Υπό την επιρροή του, κάποιοι θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από μια δυσμενή κατάσταση με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, ενώ άλλοι θα ξεφύγουν από την θλιβερή πραγματικότητα που τους περιβάλλει, καταφεύγοντας στον κόσμο της φαντασίας ή των εξαρτήσεων. Ο πρώτος οίκος ενεργοποιείται εκτός από την παρουσία του Ποσειδώνα και από τον ανάδρομο Κρόνο, που μας κάνει πιο συντηρητικούς, πιο προσεκτικούς στις κινήσεις μας, σε περιπτώσεις καταπιεστικούς ή ακόμη και τυραννικούς, αλλά και καταθλιπτικούς. Ο Ωροσκόπος σχηματίζει αντίθεση με Ερμή (ζωντάνια και περιέργεια, αλλά και ανησυχία ή απομάκρυνση), αντίθεση με ανάδρομη Αφροδίτη (αδεξιότητα στις επαφές) και σύνοδο με τον ανάδρομο Κρόνο (εμπόδια, δυσκολίες, κόπωση και ασθένειες).

Ο 10ος οίκος, αυτός που απεικονίζει την άρχουσα τάξη και την πολιτική εξουσία, βρίσκεται στο ζώδιο του Τοξότη με κυβερνήτη του τον επεκτατικό Δία. Υποδηλώνεται από τη θέση αυτή, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται υπαγορεύονται από φιλοσοφικές αντιλήψεις και απόψεις, στις οποίες πιστεύουν ακράδαντα, και ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο και κάθε επιρροή που διαθέτουν, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει. Ο Δίας διέρχεται την περίοδο αυτή τον 2ο ηλιακό οίκο και το ζώδιο του Ταύρου, μια θέση που θα τους φέρει προσωπικό πλούτο αλλά και αυξημένη επιρροή. Ο δέκατος οίκος σχηματίζει τετράγωνο με τον Άρη (δυναμικότητα και πάθος για επιτυχία, αλλά και επιθετικότητα, ανυπομονησία, καθώς και συγκρούσεις και ανταγωνισμούς) και εξάγωνο με τη Σελήνη (το κοινό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση της επιτυχίας).

Η Πανσέληνος της 1ης Αυγούστου σχηματίζει ένα τετράγωνο με τον Δία, ενώ από τις δευτερεύουσες όψεις έχουμε μια αντίθεση ΕρμήΚρόνου, ένα τετράγωνο ΑφροδίτηςΟυρανού και ένα τρίγωνο ΆρηΔία.

Το τετράγωνο Πανσελήνου-Δία δίνει μια γενική αίσθηση ευεξίας και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις οδηγεί σε δύσκολες ή δραματικές καταστάσεις. Η κοινωνικοποίηση και οι επαφές ευνοούνται, αλλά θα χρειαστεί  αρκετή προσοχή στις υπερβολές όταν πρόκειται για φαγητό, ποτό και ναρκωτικά. Οι εναλλαγές διάθεσης μπορεί να είναι συχνές υπό την επιρροή της όψης ή αρκετά έντονες, ενώ δεν αποκλείονται προβλήματα στις σχέσεις, εάν φλερτάρουμε απροκάλυπτα.

Το τετράγωνο Πανσελήνου-Δία οδηγεί πολύ συχνά σε εκπτώσεις ή σε χαμηλές προσδοκίες σε μια καινούργια αισθηματική σχέση, ενώ η απιστία που είναι συχνό φαινόμενο υπό την επιρροή της, αποκαλύπτεται σχεδόν πάντοτε ή οδηγεί συχνά σε σκάνδαλα. Για να αποφύγουμε τις φθοροποιές επιρροές της όψης, θα μπορούσαμε να κατευθύνουμε την ενέργεια μας σε φιλανθρωπικές δράσεις ή σε κοινωφελή εργασία, προσφέροντας στους πιο αδύναμους των κοινωνιών μας, χωρίς ωστόσο να παραμελούμε τελείως τις δικές μας ανάγκες. Η τάση για υπερβολή θα πρέπει να προσεχτεί σε κάθε μας βήμα, ιδίως δε στην διαχείριση των οικονομικών μας.

Η αντίθεση Ερμή-ανάδρομου Κρόνου είναι μια από τις δευτερεύουσες όψεις της Πανσελήνου. Οι διεργασίες που συντελούνται υπό την επιρροή της όψης είναι συνήθως συντηρητικές, οι δράσεις πολύ προσεκτικές και η προσέγγιση πρακτική. Είμαστε σε θέση να κάνουμε προσεκτικούς και ήρεμους υπολογισμούς των δράσεων μας και των αποτελεσμάτων που προσδοκούμε, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες μας για επιτυχία. Είναι όμως και μια όψη που αναμένεται να προκαλέσει ή να φέρει στην επιφάνεια συγκρούσεις συμφερόντων και αδιέξοδα, περιορισμούς στην έκφραση ή στην δράση, απώλεια ενέργειας και μια έντονη τάση κατάθλιψης. Η αντίθεση κορυφώνεται λίγες ώρες μετά την Πανσέληνο, γεγονός που κάνει ακόμη πιο ισχυρή την επιρροή της.

Το τετράγωνο ανάδρομης Αφροδίτης-Ουρανού ασκεί σημαντική επιρροή στις αισθηματικές μας σχέσεις, προκαλώντας προστριβές και προβλήματα λόγω της αυξημένης ανάγκης μας για ελευθερία κινήσεων. Θα αισθανόμαστε το διάστημα αυτό, ότι έχουμε χάσει όχι μόνο την ελευθερία μας, όντας σε μια σχέση, αλλά και την ταυτότητα ή την ακεραιότητα μας σαν άτομα. Συνοδεύεται η όψη από έντονη ψυχική αστάθεια και συναισθήματα που μεταβάλλονται συνεχώς. Ασταθείς γινόμαστε και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε το χρήμα. Στις καινούργιες σχέσεις αναζητάμε ή μας έλκουν τα αντισυμβατικά άτομα, οι εκκεντρικές συμπεριφορές και ο μη συμβατικός τρόπος ζωής ή έκφρασης. Υπό την επιρροή της όψης, μπορεί να μπούμε σε μεγάλες συναισθηματικές ή και οικονομικές περιπέτειες, που ποτέ δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσουν, καθώς ο Ουρανός είναι ο άρχοντας του απρόβλεπτου.

Η μόνη παρήγορη όψη της Πανσελήνου, αφορά ένα τρίγωνο Άρη-Δία, το οποίο όμως είναι εξαιρετικά ισχυρό, καθώς η σύγκλιση των δύο σωμάτων ολοκληρώνεται στις επόμενες από την Πανσέληνο ώρες. Υπόσχεται καλή τύχη και επιτυχημένη κατάληξη στις προσπάθειες μας. Ευνοεί την ανάληψη ρίσκων, τον ανταγωνισμό και την εκδήλωση του πάθους μας εκείνου, που μπορεί να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση των ονείρων μας. Μας δίνει αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό και μειώνει την καταθλιπτική επιρροή της αντίθεσης Ερμή-ανάδρομου Κρόνου. Ας μην υπερβάλουμε ωστόσο στην ανάληψη των ρίσκων μας. Χρειάζονται οι τολμηρές κινήσεις, είναι απαραίτητη όμως και μια καλή προετοιμασία ή η επίγνωση των συνεπειών που μπορεί να έχουν τα ρίσκα που αναλαμβάνουμε.

Η Πανσέληνος της 1ης Αυγούστου στον Υδροχόο βρίσκεται σε σύνοδο με σταθερούς αστέρες του αστερισμού του Μικροσκοπίου, καθώς και με τον «ωμέγα» του Αιγόκερου. Ο αστερισμός του Μικροσκοπίου δίνει μια φύση προσεκτική, μεθοδική και σχολαστική. Ο δε «ωμέγα» του Αιγόκερου, ο οποίος βρίσκεται στην μπροστινή οπλή του αστερισμού, φέρει κατά τον Πτολεμαίο ιδιότητες Άρη και Ερμή. Δίνει γρήγορη σκέψη, αποφασιστικότητα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και αναπτύσσει επιχειρηματικό πνεύμα. Είναι το ιδανικό αστέρι για την προώθηση των καινούργιων ιδεών ή την διεκδίκηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά είναι πολλές φορές παρορμητικό, οξύθυμο, βιαστικό στην σκέψη, και εμπλέκεται εύκολα σε λογομαχίες, εκδηλώνει βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά και λόγω απροσεξίας παθαίνει ατυχήματα. Ας επιλέξουμε λοιπόν προσεκτικά τις μάχες μας τις μέρες αυτές και ας σκεφτούμε πριν ενεργήσουμε, για να μην υποστούμε τις συνέπειες των πράξεων μας.

Ο Κρόνος βρίσκεται επίσης σε ακριβή σύνοδο με τον απλανή αστέρα Deneb Adige ή τον «άλφα» του αστερισμού του Κύκνου, ο οποίος βρίσκεται στην ουρά του αστερισμού. Πρόκειται για έναν αστέρα με ποιότητες Αφροδίτης και Ερμή (ιδεαλιστής, όμορφος, τακτικός, αξιαγάπητος, εκλεπτυσμένος, ευγενικός, έξυπνος), που χαρίζει ένα πολύστροφο μυαλό, ικανό να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες γνώσης. Είναι ένα αστέρι ευνοϊκό για καλλιτεχνικές και επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες αποσκοπούν στο κέρδος. Ο αστερισμός του Κύκνου δίνει μια στοχαστική, ονειρική και καλλιεργημένη φύση, ικανή να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η στοργική φύση που εγείρει ο αστερισμός μπορεί να είναι υπερβολική στην εκδήλωση της και πολλές φορές ασταθής ή ασυνεπής, ενώ τα ταλέντα εκδηλώνονται αργά στην ζωή ή αναπτύσσονται με αργά βήματα. Υπάρχει έντονη αγάπη για το υγρό στοιχείο και για τις τέχνες. Η σύνοδος τώρα του Κρόνου με τον «άλφα» του Κύκνου, μπορεί να οδηγήσει στην ίαση ασθενειών, αλλά και σε ουσιαστική πνευματική ανάταση, εάν ακολουθεί κάποιος έναν ποιο πνευματικό τρόπο ζωής. Η διαίσθηση μας είναι πιο έντονη, πιο εκλεπτυσμένη, και μπορεί να μας βοηθήσει να εκπληρώσουμε κάποια ανώτερα κελεύσματα. Καθοδηγούμενοι από τους πνευματικούς οδηγούς μας, μπορούμε να κατακτήσουμε αφθονία και ευτυχία στην ζωή.

Η πρώτη Πανσέληνος του Αυγούστου, με τις πολύ έντονες επιρροές του Κρόνου και του Ουρανού, αναμένεται να γεννήσει συγκρούσεις μεταξύ των δύο άκρων των κοινωνιών μας. Ο Ουρανός θα έχει ανάγκη περισσότερη ελευθερία κινήσεων και έκφρασης, ενώ ο Κρόνος θα προσπαθήσει να προωθήσει και να επιβάλει καινούργια περιοριστικά μέτρα, είτε σε κοινωνικό, είτε σε οικονομικό επίπεδο.

Η Πανσέληνος ωστόσο αυτή έχει και μια γλυκιά, θεραπευτική δόνηση, που μας καθοδηγεί να αφήσουμε πίσω μας ότι μας βαραίνει και μας κρατά δέσμιους του παρελθόντος. Οδυνηρά συναισθήματα, στενοχώριες, θλίψη και απογοητεύσεις ίσως βγουν για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια με την Αφροδίτη ανάδρομη, μπορεί να είμαστε πολύ πιο συναισθηματικοί και ευαίσθητοι, αλλά οι όψεις του φεγγαριού θα μας βοηθήσουν να θεραπευτεί την ψυχή μας, να κλείσουν τα παλιά τραύματα, να αποβάλουμε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, για να μπορέσουμε να στρέψουμε πλέον την προσοχή μας στο μέλλον. Και ίσως βρούμε τον προορισμό μας στην ζωή, και καταφέρουμε να κατακτήσουμε την επιτυχία και τελικά την ευτυχία.

Αλίντα Κανάκη

Δημήτρης Μήτρας

 

 

 

 

 

Περισσότερα άρθρα
Load More In Αστρολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Η Σελήνη στον γενέθλιο χάρτη : Ή πως να θεραπεύσουμε το εσωτερικό μας παιδί

Η Σελήνη αντιπροσωπεύει στην αστρολογία, πέρα από το συναίσθημα, και την μητρική φιγούρα. …