Πανσέληνος της 19 Δεκεμβρίου στους Διδύμους ΙΙ Το φεγγάρι της επέκτασης αλλά και των συναισθηματικών τριγμών

Η Πανσέληνος του Δεκεμβρίου λαμβάνει χώρα στις 19 του μήνα, στις 06:35 τοπική ώρα και πραγματοποιείται στις 27ο 28’ των Διδύμων. Κατά τους ιθαγενείς της βορείου Αμερικής είναι η Πανσέληνος του Κρύου ή του Χιονιού, καθώς ο χειμώνας γίνεται πλέον αισθητός μέσα στον Δεκέμβριο στο βόρειο ημισφαίριο, με παγωνιές και χιόνια.

Με ένα φεγγάρι στους Διδύμους έχουμε ανάγκη να εκφράσουμε τον  αυθορμητισμό μας, να επικοινωνήσουμε και να πραγματοποιήσουμε αλλαγές. Η ασφάλεια εμπεδώνεται πλέον με την επικοινωνία των βαθύτερων συναισθημάτων μας με τα άτομα που μας ενδιαφέρουν, καθώς θα έχουμε ευχέρεια λόγου αλλά και την παρόρμηση να μοιραστούμε σκέψεις, συναισθήματα και απόψεις με τους γύρω μας. Χρειάζεται ωστόσο να διατηρήσουμε μια σχετική ισορροπία μεταξύ λογικής και συναισθήματος.

Η Πανσέληνος του Δεκεμβρίου λαμβάνει χώρα στον τρίτο δεκανό των Διδύμων, ο οποίος αστρολογικά συνδέεται με τον θάνατο ενός επιφανούς και διάσημου άντρα! Βρίσκεται δε στον άξονα 1ου και 7ου οίκου, δίνοντας μας μια ιδέα, ποιους τομείς της δημόσιας ζωής θα μπορούσε επηρεάσει το διάστημα επιρροής της. Ο 1ος ηλιακός οίκος στην κοσμική αστρολογία απεικονίζει τον λαό, την γενική κατάσταση των χωρών και την δημόσια υγεία. Ο 7ος οίκος δε, αντιπροσωπεύει τους άλλους λαούς, τις φιλικές ή ανταγωνιστικές σχέσεις που έχουμε με αυτούς, τους εχθρούς του κράτους και το εμπόριο με ξένες χώρες. Ο 1ος οίκος φιλοξενεί το διάστημα αυτό τον Ήλιο και τον Ερμή, ενώ ο ωροσκόπος του φεγγαριού είναι ο Τοξότης.

Ενεργοποιείται επιπλέον με μια όψη εξαγώνου μεταξύ Ωροσκόπου και Κρόνου, μια όψη που μας δηλώνει ότι, παρά την θετική και ανάλαφρη στάση ζωής του Τοξότη απέναντι στα προβλήματα, θεωρεί πως έχει έρθει η ώρα να επιδείξουμε σύνεση και να απαιτήσουμε ειλικρίνεια. Και η απαίτηση για σύνεση και ειλικρίνεια σε ένα τομέα που ενεργοποιεί την δημόσια υγεία, μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει με τις παρούσες συγκυρίες: Θέλουμε να ξέρουμε όλα αυτά που μας κρύβετε για την πανδημία. Και είναι πολλά και σημαντικά!

Στις σημαντικότερες όψεις της παρούσας Πανσελήνου εμπλέκονται οι Δίας, Αφροδίτη και Πλούτωνας, με ισχυρότερη επιρροή να έχει ένα μεγάλο ευεργετικό τρίγωνο με τον Δία, αλλά και σημαντικές χιαστί όψεις με Αφροδίτη και Πλούτωνα. Έχουμε παράλληλα μια σημαντική σύνοδο Αφροδίτης-Πλούτωνα σε εξέλιξη, αλλά και την Αφροδίτη να βρίσκεται σε στάση για να γυρίσει ανάδρομη λίγες ώρες μετά την Πανσέληνο. Ας εξετάσουμε όμως αναλυτικά τις όψεις αυτές και τις συνέπειες τους σε ατομικό και κοσμικό επίπεδο.

Το τρίγωνο Σελήνης-Δία είναι μια όψη που συνδέεται με θετικότητα, επέκταση, καλή τύχη και χαρά. Υποδηλώνει ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για υλική αλλά και πνευματική ανάπτυξη. Σε επαγγελματικό επίπεδο είναι μια πολύ καλή σελήνη να ξεκινήσει κανείς ή να επεκτείνει τις δουλειές του, να προχωρήσει σε επενδύσεις και να καλλιεργήσει τις δημόσιες σχέσεις του. Ευνοεί δε νομικές υποθέσεις ή την διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων με την δικαιοσύνη. Σε προσωπικό και συναισθηματικό επίπεδο θα μας διευκολύνει η όψη αυτή να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, να είμαστε πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς με τους γύρω μας. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση του ατόμου που έχουμε απέναντι μας μπορεί να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε σταθερές και ειλικρινείς συναισθηματικές ή επαγγελματικές σχέσεις.

Είναι όμως και ένα φεγγάρι που θα μας ωθήσει στην γενναιοδωρία και την φιλανθρωπία, προσφέροντας αυτό που μπορούμε στους πιο αδύνατους ή συμμετέχοντας σε οργανώσεις που έχουν ανάγκη την στήριξη μας. Είναι άλλωστε σημειολογικά η καταλληλότερη εποχή για τέτοιες δράσεις, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Και σε προσωπικό επίπεδο ωστόσο μπορεί κανείς να επεκτείνει τους ορίζοντες του, είτε μέσα από το διάβασμα, την μελέτη και τις σπουδές, είτε μέσα από περιπέτειες και μακρινά ταξίδια που θα μας φέρουν σε επαφή με μια διαφορετική πραγματικότητα.

Η χιαστί όψη της Πανσελήνου με την Αφροδίτη επιτείνει συνήθως την ανάγκη μας για αγάπη και τρυφερότητα, είναι όμως και μια όψη που συνοδεύεται από εντάσεις και συγκρούσεις, ειδικά στις σχέσεις που δεν είναι αρμονικές και ισορροπημένες, σχέσεις που δεν χαρακτηρίζονται για τα αμοιβαία συναισθήματα των συντρόφων. Ακόμη και ελεύθεροι να είμαστε, θα αντιμετωπίσουμε τις μέρες αυτές εσωτερικές ανισορροπίες, σε σχέση με την αποδοχή και την αγάπη του εαυτού μας.

Η χιαστί όψη της τη Σελήνης με τον Πλούτωνα από την άλλη μας δίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και την δύναμη να τακτοποιήσουμε τις ανισορροπίες που μπορεί να υπάρχουν στις συναισθηματικές μας σχέσεις, μέσα από την συμβουλευτική ή μέσα από πνευματικές πρακτικές, ώστε να αποφύγουμε την κρίση στην σχέση ή στον γάμο μας. Γιατί η περίοδος με τις παρούσες όψεις θα φέρει κτητικότητα, ζήλια, μυστικά μεταξύ των συντρόφων, κακοποιήσεις και εντάσεις που θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσεις εκρήξεις μεγατόνων. Εάν δεν βρεθεί διέξοδος με οποιοδήποτε τρόπο στις εντάσεις, τότε το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι να πάρει ο καθένας τον δικό του δρόμο, θέτοντας τέλος στην κοινή τους πορεία.

Και βέβαια, υπάρχει η σύνοδος Αφροδίτης-Πλούτωνα, με την Αφροδίτη σε στάση για να γυρίσει ανάδρομη στον Αιγόκερω. Είναι η όψη εκείνη, που αυξάνει δραματικά στην ανάγκη μας για αγάπη και τρυφερότητα. Υπό την επιρροή της έχουμε την ανάγκη να βιώσουμε σε όσο πιο βαθύ και ουσιαστικό επίπεδο γίνεται την συντροφικότητα και την αγάπη. Υποσυνείδητα θα υπάρξει έλξη μεταξύ ατόμων το διάστημα αυτό, θα ξεκινήσουν πολλά νέα ειδύλλια, πολλές από τις καινούργιες αυτές σχέσεις όμως θα αποδειχτούν καταστροφικές για την πνευματική και συναισθηματική μας υγεία και ισορροπία, καθώς θα είναι καταπιεστικές, βίαιες, με άλλα λόγια τοξικές. Υπό την επιρροή της όψης προσοχή επίσης και στα οικονομικά μας, καθώς θα μας ωθήσει σε σπατάλες, ίσως και στις ανοιχτές αγκαλιές απατεώνων που θα μας φάνε χρήματα. Είναι μια όψη που επηρεάζει όλο τον Δεκέμβριο και θα επαναληφθεί στις 3 Μαρτίου 2022, με την Αφροδίτη πλέον σε ορθή φορά, λίγες μέρες πριν εγκαταλείψει το ζώδιο του Αιγόκερου.

Η Αφροδίτη θα είναι ανάδρομη μεταξύ 19.12 και 29.01 στο ζώδιο του Αιγόκερου και οι περίοδοι που βρίσκεται σε ανάδρομη πορεία είναι συνήθως γεμάτες προκλήσεις, κυρίως για την συναισθηματική μας ζωή, αλλά και για τα οικονομικά μας. Οι δυσκολία να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, να δώσουμε αλλά και να αποδεχτούμε αγάπη και τρυφερότητα οδηγεί συνήθως σε προβλήματα στις σχέσεις. Σε τέτοιες περιόδους οι γνωριμίες και οι σχέσεις που θα ξεκινήσουν έχουν μια καρμική διάσταση, που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα τελειώσουν απρόσμενα, με πόνο, αφήνοντας μεγάλα κενά και τραύματα στην ψυχή μας. Στην παρούσα φάση που η ανάδρομη Αφροδίτη συνδυάζεται με τον Πλούτωνα, φέρνει αυξημένες πιθανότητες για μεγάλες κρίσεις στην συναισθηματική μας ζωή ή στα οικονομικά μας. Εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφύγουμε τέτοιου είδους επιπλοκές, είναι να είμαστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιήσουμε με σύνεση την δύναμη μας. Η σύνοδος Αφροδίτης-Πλούτωνα, που έλαβε χώρα στις 11 Δεκεμβρίου αλλά έχει μακρά επιρροή, αφορά κυρίως Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς και Αιγόκερους του τρίτου δεκαήμερου ή όσους έχουν σημαντικούς πλανήτες στις τελευταίες μοίρες των ζωδίων αυτών.

Οι σταθεροί αστέρες που είναι σε σύνοδο με την Πανσέληνο του Δεκεμβρίου είναι ο Betelgeuse ή ο α΄ (άλφα) του Ωρίωνα και ο Πολικός Αστέρας ή ο α΄ (άλφα) της Μικρής Άρκτου, ενώ μικρότερης βαρύτητας είναι η σύνοδος της Σελήνης με τον ζ΄ (ζήτα) του Ταύρου, τον λεγόμενο Al Hecka ή Tianguan.

Ο ζ΄ (ζήτα) του Ταύρου βρίσκεται στην μύτη του νότιου κέρατου του Ταύρου και η αραβική του ονομασία Al Hecka σημαίνει η «λευκή κηλίδα» . Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση τον ονόμασε ωστόσο Tianguan, που σημαίνει «Ουράνια Πύλη». Ανακαλύφθηκε από τον Πτολεμαίο και το γεγονός ότι βρίσκεται στην άκρη του ενός από τα κέρατα του Ταύρου, άρα στην απόληξη ενός φονικού όπλου, τον οδήγησε να του αποδώσει χαρακτηριστικά του Άρη. Είναι στατιστικά συνδεδεμένος με βίαιους θανάτους, τελική καταστροφή από ανοησία ή υπερηφάνεια, ενώ υπό την επιρροή του φουντώνουν τα φαινόμενα βίας, κυρίως της ανδρικής βίας (και άλλες γυναικοκτονίες εν όψει;) και τα ατυχήματα. Αστρολογικά θεωρείται άτυχο αστέρι και σε συνόδους με την Σελήνη συνδέεται με την έναρξη πολέμων, κυριολεκτικών ή μεταφορικών (αντιδικίες και προστριβές).

Ο Betelgeuse από την άλλη, ο κόκκινος υπεργίγαντας του αστερισμού του Ωρίωνα, είναι ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του νυχτερινού ουρανού, ορατό με γυμνό οφθαλμό. Είναι ένα αστέρι, το οποίο σε ένα ωροσκόπιο δείχνει έναν ισχυρό χαρακτήρα και τεράστια δύναμη, το πως θα χρησιμοποιήσει κανείς την δύναμη αυτή που του χάρισε το σύμπαν, εποικοδομητικά ή καταστροφικά, επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στο χέρι του. Σε γενικές γραμμές πάντως δίνει πολεμικές τιμές, ανάδειξη αλλά και πλούτο. Ενεργοποιημένος ο σταθερός αυτός αστέρας προαναγγέλλει συνήθως πολεμικές συγκρούσεις και σφαγές.

Σε συνόδους με την Σελήνη, όπως η παρούσα, φέρνει εγρήγορση μυαλού, ισχυρή θέληση αλλά και έντονα επαναστατική ροπή ενάντια σε συνθήκες περιορισμού. Μπορεί να επιτευχθεί στρατιωτική επιτυχία, αλλά τα όποια θετικά αμαυρώνονται λόγω των προστριβών με τους ανώτερους, τους ισχυρούς που κατέχουν τα κλειδιά και κινούν τα νήματα. Από την σχετικά πρόσφατη ιστορία μπορούμε να δούμε ότι η εμπλοκή του Betelgeuse συνδέεται με κάποια σημαντικά γεγονότα, όπως είναι η κήρυξη του πολέμου της Γερμανίας κατά της Ρωσία το 1914 και τρείς μέρες αργότερα την κήρυξη του πολέμου της Αγγλίας κατά της Γερμανίας. Με την εμπλοκή του Betelgeuse είχαμε επίσης την απόβαση της Νορμανδίας τον Β΄ΠΠ.

Ο αστερισμός του Ωρίωνα έχει συνδέσει αστρολογικά το όνομα του με ισχυρή και αξιοπρεπή φύση, αυτοπεποίθηση, ευημερία σε ταξίδια και εμπόριο, αλλά οι σκοτεινές του πλευρές μιλάνε για ασυνέπεια, αλαζονεία, ασέβεια και βία, καθώς και κινδύνους προδοσίας και δηλητηριάσεων ή δολοφονιών με δηλητήριο.

Ο Πολικός Αστέρας τέλος ή ο α΄ (άλφα) της Μικρής Άρκτου, είναι ένα τριπλό σύστημα αστέρων, που φασματικά φαίνεται σαν ένας φωτεινός υπεργίγαντας στον ουρανό του βορά. Το γεγονός ότι φωτίζει το πιο σκοτεινό ίσως σημείο του ουράνιου θόλου, το κοντινότερο σημείο προς τον Βόρειο Πόλο, δίνει την ψευδαίσθηση ότι είναι ο φωτεινότερος όλων, αυτό όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Την περίοδο της κλασσική Ελλάδας ο Πολικός Αστέρας απείχε αισθητά από τον βορά (14 μοίρες) λόγω της μετάπτωσης των ισημερινών, και η αρχαιοελληνική του ονομασία ήταν Φοινίκη. Στη ακμή της ναυσιπλοΐας, τις εποχές των μεγάλων ανακαλύψεων, τον αποκαλούσαν Stella Maris, καθώς ήταν ο σταθερός οδηγός τους που υποδείκνυε σταθερά τον βορά, ενώ η κοινή του ονομασία κατά τον ύστερο μεσαίωνα στα ιταλικά ήταν  la Tramontana.

Αστρολογικά ο Πολικός Αστέρας δεν συνδέεται με θετικά ή ευχάριστα γεγονότα. Είναι ένας αστέρας που ενεργοποιημένος προαναγγέλλει πολλές αρρώστιες και προβλήματα, θλίψεις, έκπτωση, ντροπή και απώλεια περιουσίας. Έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να αλλάξουν χέρια υπό την επιρροή του περιουσίες, που φέρουν βαρύ καρμικό ή αιθερικό φορτίο ή είναι συνδεδεμένες με πολύ κακό και αιματοχυσίες.  Στη θετική του εκδοχή πάντως μπορεί να χαρίσει σε αυτόν που ευεργετεί μεγάλες πνευματικές δυνάμεις και εκτίμηση από ένα ευρύ σύνολο. Σε σύνοδο με την σελήνη προκαλεί αποστροφή προς το χυδαίο, μεγεθύνει τα κακά χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας, κυρίως όμως των γυναικών, και προμηνύει κινδύνους από κλέφτες! Η Μικρή Άρκτος, όπως και η Μεγάλη, είναι δύο αστερισμοί που έχουν κακή επιρροή και είναι επιζήμιοι κυρίως για τις υποθέσεις των εθνών και των αρχόντων τους, βασιλέων, προέδρων ή πρωθυπουργών.

Στις όψεις που δεν εμπλέκονται άμεσα με την Πανσέληνο, επηρεάζουν ωστόσο σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα γεγονότα των ημερών, ανήκει χωρίς αμφιβολία το τετράγωνο Κρόνου-Ουρανού που πλησιάζει στην κορύφωση του, και για το οποίο έχουμε γράψει τόσα πολλά. Δύσκολες όψεις, αν και με κάποιες μοίρες απόκλιση, σχηματίζει και ο Ποσειδώνας με Ήλιο και Σελήνη. Πρόκειται για δύο τετράγωνο, από τα οποία αυτό με τον ΄Ηλιο μας προειδοποιεί ότι μπορεί να πέσουμε θύματα εξαπάτησης λόγω του εύπιστου και καλόβολου χαρακτήρα μας, ενώ το δεύτερο με την Σελήνη μας οδηγεί σε υπερβατικές, μεταφυσικές αναζητήσεις προκειμένου να βρούμε απαντήσεις σε προκλήσεις των καιρών ή σε βαθιές και επίπονες ψυχικές διεργασίες. Προσοχή πάντως τις μέρες επιρροής της Πανσελήνου σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων από αλκοόλ ή ναρκωτικά, γιατί με τις όψεις του Ποσειδώνα θα επιταθούν τα προβλήματα μας. Τέλος, η αντίθεση του Άρη με τους Σεληνιακούς Κόμβους δίνει ορμή και πάθος, να παλέψει κανείς για την επιτυχία των στόχων του ή για τα ιδανικά του.

Εν κατακλείδι, η Πανσέληνος του Δεκεμβρίου έχει εν πολλοίς θετική σημειολογία, κυρίως λόγω του μεγάλου τριγώνου που σχηματίζει με τον Δία. Είναι όμως και ένα φεγγάρι που ενεργοποιεί την έκλειψη του Ιουνίου, που έλαβε χώρα επίσης στο ζώδιο των Διδύμων, με εμπλοκή και πάλι του Betelgeuse, καθώς και αυτής των αρχών Δεκεμβρίου στο ζώδιο του Τοξότη. Είναι μια σελήνη που απαιτεί απαντήσεις και με την εμπλοκή του Betelgeuse τονώνει το αντιστασιακό κίνημα κατά των φασιστικής έμπνευσης περιορισμών, φέρνοντας ταραχές, ακόμη και εξεγέρσεις.

Η Αφροδίτη σε στάση, σε σύνοδο με τον Πλούτωνα και σε χιαστί όψεις με σελήνη προϊδεάζει για εντάσεις και προβλήματα στις σχέσεις και στα οικονομικά μας. Στις δυσκολίες και τις προκλήσεις των ημερών έρχεται να προσθέσει την δική του δυναμική ο Πολικός Αστέρας, πολώνοντας ακόμη περισσότερο τις καταστάσεις. Η Αφροδίτη προσπαθεί να αφυπνίσει τους υπνωτισμένους πληθυσμούς και να στρέψει την προσοχή τους στο προφανές, το ορατό και το ξεκάθαρο, εγκλωβισμένη όμως στον 2ο οίκο και αποδυναμωμένη, όντας μεταξύ Κρόνου και Πλούτωνα, δεν μπορεί να καταφέρει προς στιγμή πολλά. Από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά όμως, που θα καταφέρνει να ξεφύγει από τον σφικτό εναγκαλισμό του Πλούτωνα, ο οποίος από τον Αιγόκερο ευνοεί τις ελίτ, θα αρχίσει με αργούς ρυθμούς η αφύπνιση των μαζών.

Στην εγχώρια σκηνή οι όψεις της Πανσελήνου και της τελευταίας έκλειψης προειδοποιούν, ότι οι εντάσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν, ενώ σε επίπεδο κοινωνίας υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση και δυσαρέσκεια από όλον τον πολιτικό κόσμο, από άκρη σε άκρη του πολιτικού φάσματος, γιατί είτε συναινούν στις ακραία αντιδημοκρατικές πολιτικές, είτε τις στηρίζουν σιωπηλά. Υποβόσκει μεγάλη ένταση, η οποία στην παρούσα χρονική στιγμή δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη με σημαντικές αντιδράσεις, κάτι που κάνει τους κατέχοντες θέσεις και αξιώματα να αισθάνονται ασφαλείς. Όταν εκδηλωθεί όμως, θα προκαλέσει εκρήξεις μεγατόνων, καθώς θα κεφαλαιοποιεί όλες τις ταλαιπωρίες και τις ταπεινώσεις που έχουμε υποστεί σαν λαός την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία. Και δεν είναι σίγουρο ποιος θα την πληρώσει και με ποιόν τρόπο. Γιατί έναν εξαγριωμένο όχλο (εκεί μας οδηγούν οι περιστάσεις) δεν μπορείς πλέον να τον αποτρέψεις από ακρότητες.

Αλίντα Κανάκη

Δημήτρης Μήτρας

 

 

 

Περισσότερα άρθρα
Load More In Σελήνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Νέα Σελήνη του Φεβρουαρίου στους Ιχθείς : Ένας νέος κύκλος ζωής

Η Νέα Σελήνη του Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στις 20 του μήνα στην 1ο 21’ των Ιχθύων και …