Πανσέληνος της 27 Δεκεμβρίου στον Καρκίνο : Η Σελήνη των αντιθέσεων

Η τελευταία Πανσέληνος του 2023 πραγματοποιείται στις 27 Δεκεμβρίου στην 2η μοίρα του Καρκίνου και λαμβάνει χώρα στις 02:32 τοπική ώρα. Ο Καρκίνος, το ζώδιο που κυβερνάται από την Σελήνη, είναι ένα από τα πιο συναισθηματικά του ζωδιακού και βασανίζεται συχνά από συναισθηματικές διακυμάνσεις. Επίκεντρο της ζωής του είναι η οικογένεια και τα αγαπημένα του πρόσωπα, το σπίτι και οι οικιακές δραστηριότητες. Έχει μια αρκετά υποκειμενική αντίληψη για τον κόσμο που τον περιβάλλει και ο συνεχής μηρυκασμός προβλημάτων, σε συνδυασμό με την άρνηση του να συγχωρέσει και να κλείσει παλιά κεφάλαια της ζωής του, τον οδηγούν συχνά στα πρόθυρα κατάθλιψης. Εκείνο που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι να παίρνουμε κάποιες αποστάσεις από τα συμβάντα και να προσπαθούμε να τα αναλύουμε ήρεμα, χωρίς να εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα.

Η Πανσέληνος αυτή ενεργοποιεί τον άξονα 3ου και 9ου οίκου, που στην κοσμική αστρολογία ο 3ος οίκος αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την δημοσιογραφία, την συγγραφή και τις εκδόσεις, τα μέσα επικοινωνίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το διεθνές εμπόριο, τις πρώτες δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), τις μετοχές και τα ομόλογα. Ο 9ος οίκος δε αφορά το Νομικό Σύστημα των χωρών, το Δικαστικό Σώμα, τον κλήρο και τα θρησκευτικά δόγματα, την ηθική και τις επιστήμες, την ναυτιλία και την ανώτατη εκπαίδευση. Ζητήματα που θα μας απασχολήσουν σε διεθνές επίπεδο για τις επόμενες βδομάδες θα άπτονται των τομέων αυτών και θα χρωματιστούν από τις όψεις που συνοδεύουν το παρόν φεγγάρι.

Ο Ωροσκόπος της Πανσελήνου πέφτει στον διπλωμάτη Ζυγό, ένα ζώδιο που δεν δρα εάν δεν έχει επεξεργαστεί πλήρως τις καταστάσεις και δεν έχει σαφή σχέδια δράσης. Και πάλι όμως, οι αμφιβολίες δεν τον αφήνουν να πάρει οριστική θέση και να αναλάβει δράση. Η κυβερνήτης του ζωδίου, η Αφροδίτη, διέρχεται το ζώδιο του Σκορπιού, και από τη θέση της αυτή αφενός δεν δέχεται την κριτική, ενώ από την άλλη προσπαθεί να ερμηνεύσει τα πάντα και να βρει το κρυφό μήνυμα κάτω από κάθε πράξη και κίνηση. Διέρχεται δε τον    1ο οίκο του ωροσκοπίου της Πανσελήνου, μια θέση που μπορεί να έχει επίδραση στην υγεία. Οι σημαντικότερες όψεις του ωροσκόπου είναι ένα τετράγωνο με τον Πλούτωνα (ακραίες συμπεριφορές που μπορεί να βλάψουν την εικόνα μας), μια αντίθεση με τον Δία (γεννά αλαζονεία και βία), ένα τρίγωνο με τον Κρόνο (γινόμαστε υπό την επιρροή του πιο συνετοί και ειλικρινείς) και ένα τρίγωνο με την Σελήνη (φέρνει προσαρμοστικότητα και ψυχική ισορροπία).

Ο 10ος οίκος του ωροσκοπίου ή το Μεσουράνημα της Πανσελήνου, ο τομέας που αφορά την δράση της άρχουσας τάξης στην κοσμική αστρολογία αλλά και των κυβερνήσεων, βρίσκεται αυτή την φορά στον Λέοντα. Η θέση αυτή μαρτυρά ισχυρές φιλοδοξίες αλλά και την ανάγκη τους όχι μόνο να γίνουν αποδεκτοί από τους λαούς, αλλά και να τους λατρέψουν. Αποζητούν τον θαυμασμό και λατρεύουν την κολακεία. Ο τομέας αυτός του ωροσκοπίου δεν ενεργοποιείται από την παρουσία πλανήτη, σχηματίζει ωστόσο ένα τετράγωνο με τον Δία (υπερεκτίμηση των ικανοτήτων) και μια αντίθεση με τον Πλούτωνα (η ανάγκη για μεγαλεία πυροδοτεί συχνά αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, που καταστρέφουν κάθε ελπίδα).

Οι κύριες όψεις της Πανσελήνου του Δεκεμβρίου αφορούν ένα εξάγωνο με τον ανάδρομο ακόμη Δία και ένα τρίγωνο με τον Κρόνο, ενώ στις δευτερεύουσες όψεις συγκαταλέγονται ένα εξάγωνο Δία-Κρόνου, μια σύνοδος ανάδρομου Ερμή-Άρη, ένα τετράγωνο Ερμή-Ποσειδώνα και ένα τετράγωνο Άρη-Ποσειδώνα. Όσο αφορά δε τους απλανείς αστέρες, η Σελήνη σχηματίζει σύνοδο με τους «ήτα» και «μι» του αστερισμού των Διδύμων, δύο όχι και τόσο ευεργετικά άστρα.

Το εξάγωνο Πανσελήνου-Δία είναι μια θετική όψη που φέρνει καλή τύχη, γενναιοδωρία, αισιοδοξία αλλά και ιδεαλισμό. Η θετική στάση ζωής που έχουμε υπό την επιρροή της και η καλή μας ψυχολογία διευκολύνει τις ανθρώπινες επαφές, ενθαρρύνει την κατανόηση και ανοίγει ευκολότερα δρόμους στην συνεργασία. Είναι επίσης μια όψη που ευνοεί την πνευματικότητα, τις σπουδές και διεύρυνση των οριζόντων, τα ταξίδια αλλά και την προσφορά μέσα από την φιλανθρωπία ή εν γένει την κοινωνική προσφορά.

Το τρίγωνο Πανσελήνου-Κρόνου μας κάνει πιο αυτόνομους και αυτάρκεις, πρακτικούς στις προσεγγίσεις μας αλλά και επίμονους, καθώς και πολύ πιο οργανωτικούς. Με την ηρεμία που μας χαρίζει και το ψύχραιμο μυαλό μπορούμε να χειριστούμε με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο πολύπλοκα προβλήματα, ιδίως σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων, και με την βοήθεια του ενστίκτου μας να λάβουμε σωστές αποφάσεις. Και επειδή με την Πανσέληνο στον Καρκίνο, το συναίσθημα είναι έντονο τις μέρες αυτές, τα συναισθήματα μας θα χρωματίζονται έντονα από τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις και τα βιώματα μας.

Ένα εξάγωνο Δία-Κρόνου φέρνει ισορροπία, ακεραιότητα αλλά και ειλικρίνεια. Η σωστή μας κρίση, η αισιόδοξη στάση και η ρεαλιστική αντίληψη των καταστάσεων μας βοηθούν να κάνουμε την σωστή επιλογή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Με υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα. Και μέσα από τα επιτεύγματα αυτά να κατακτήσουμε ασφάλεια, σταθερότητα και μεγάλη ικανοποίηση.

Εδώ όμως τελειώνουν οι θετικές όψεις της Πανσελήνου και περνάμε στις λίγο πιο προκλητικές όψεις. Η σύνοδος Ερμή-Άρη φέρνει συνήθως οξύνοια και ταχύτητα, αλλά και αμεσότητα στην επικοινωνία. Με τον Ερμή όμως ανάδρομο, σχηματίζοντας παράλληλα τετράγωνο με τον Ποσειδώνα, η σκέψη μας κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι. Και ένα χαοτικό μυαλό οδηγεί σε κακή επικοινωνία, άρα και παρεξηγήσεις ή παρανοήσεις. Καλό θα ήταν να προσέχουμε πάρα πολύ τα λόγια μας το διάστημα αυτό και να εκτονώνουμε με ασφαλείς τρόπους τον εκνευρισμό ή τον συσσωρευμένο μας θυμό (μέσα από άσκηση ή δημιουργικά έργα), για να μην κάνουμε κάτι που θα το μετανιώσουμε.

Το δε τετράγωνο Ερμή-Ποσειδώνα είναι η όψη της παραπληροφόρησης και του αποπροσανατολισμού, της εξαπάτησης και του δόλου. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις μέρες αυτές στις επαφές και τις επικοινωνίες μας, να μην πιστεύουμε εύκολα τα όσα μας αφηγούνται, να αποφύγουμε να υπογράψουμε συμβάσεις και συμβόλαια ή να ασχοληθούμε με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις. Οι θεωρίες συνομωσίας θα αφθονούν το διάστημα αυτό, οι περίεργες λατρείες θα ανθούν, ενώ πολλοί θα καταφύγουν στο αλκοόλ και στις ναρκωτικές ουσίες προκειμένου να ξεφύγουν από την σκληρή πραγματικότητα που τους περιβάλει.

Το τετράγωνο δε μεταξύ Άρη και Ποσειδώνα μπορεί να προκαλέσει ανήθικες συμπεριφορές ή διαστροφή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις να μας οδηγήσει στην απάθεια και στην έλλειψη ενέργειας ή κινήτρων για δράση. Ο Ποσειδώνας θολώνει την κρίση μας και θέτουμε μη ρεαλιστικούς στόχους, με συνέπεια να γινόμαστε εύκολα θύματα επιτήδειων, ενώ όταν πρόκειται για τις ανθρώπινες σχέσεις, η καλπάζουσα φαντασία μας μπορεί να δημιουργήσει σειρά προβλημάτων. Εάν επιτρέψουμε στις φοβίες να κατευθύνουν τις αποφάσεις μας, είναι πολύ πιθανό να πέσουμε ευκολότερα θύματα εξαπάτησης, να αυταπατηθούμε ή να μας καταβάλουν αισθήματα αυτολύπησης. Το χρονικό διάστημα που επηρεάζει η Πανσέληνος ας είμαστε πιο προσεκτικοί για να αποφύγουμε απογοητεύσεις ή εξαπατήσεις, και κυρίως, να μείνουμε όσο πιο μακριά γίνεται από σκάνδαλα που θα αμαυρώσουν την εικόνα μας.

Η σελήνη συναντιέται με δύο από τους απλανείς αστέρες του αστερισμού των Διδύμων, τον «ήτα» ή Πρόπου (η ονομασία οφείλεται στον Ίππαρχο και τον Πτολεμαίο και σημαίνει το μπροστινό μέρος του ποδιού, καθώς βρίσκεται στην άκρη του αριστερού ποδιού του Κάστορα), και τον «μι» ή Tejat Posterior από τον βόρειο αστερισμό των Διδύμων. Η Πανσέληνος βρίσκεται πλησιέστερα στον Tejat Posterior αλλά επειδή δεν έχει περάσει ακόμη από αυτόν, θα χρειαστεί να καταβληθεί αρκετή προσπάθεια για να μπορέσει κανείς να ωφεληθεί από τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ο Πρόπους όμως ξεδιπλώνει όλες του τις ιδιότητες, λόγω του ότι έχει προηγηθεί η σύνοδος του από την Πανσέληνο.

Ο Πρόπους ή κατά την αραβική Tejat Prior είναι ένα αστέρι που προκαλεί βία, συνδέεται δε με την υπερβολή και την υπερηφάνεια. Μας κάνει άπληστους, πονηρούς και ξεδιάντροπους, όταν ενεργοποιείται, μας δίνει όμως και γρήγορο μυαλό και τακτική φύση. Ενώ προσδοκούμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, η απληστία και οι ακραίες μας πράξεις μπορεί να μας οδηγήσουν στο δήμιο. Σε αντίθεση ο αστέρας Tejat Posterior δίνει δύναμη, κοφτερό μυαλό, κομψότητα, τιμές και πλούτη, αρετές και αγαθά όμως που δεν θα είναι εύκολο να τα κατακτήσουμε. Οι όψεις αντίθεσης ωστόσο που σχηματίζουν οι δύο απλανείς αστέρες με τον Ήλιο μπορούν να προκαλέσουν αδιακρισία, έλλειψη αυτοέλεγχου, θράσος, αναξιοπιστία, έλλειψη προσοχής και αδιαφορία για τα τεκταινόμενα. Οι όψεις μας κάνουν επιπόλαιους, επιρρεπείς σε κολακείες, παρορμητικά περιπετειώδεις και αιθεροβάμονες.

Η Πανσέληνος του Δεκεμβρίου φαίνεται να ισορροπεί ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, την τιμή και την ατιμία, το καθήκον και την πονηριά και απληστία. Οι θετικές όψεις που σχηματίζει με Δία και Κρόνο φέρνουν μεν ειλικρίνεια και ακεραιότητα χαρακτήρα, ο ανάδρομος Ερμής όμως σε δυσαρμονική όψη προς τον Ποσειδώνα, καθώς και η δύσκολη όψη Άρη-Ποσειδώνα φέρνουν ευτέλεια, διαστροφή, ψέματα και εξαπατήσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι, πέρα από τις επί μέρους όψεις του φεγγαριού, η πολικότητα που σχηματίζεται μεταξύ Ήλιου και Σελήνης, που απεικονίζει τα δύο άκρα ανάμεσα στο συνειδητό και ασυνείδητο, μεταξύ της αλήθειας και του ψέματος. Το γεγονός αυτό κάνει άλλωστε το τελευταίο γεμάτο φεγγάρι της χρονιάς αρκετά «θολό» ως προς τις επιρροές που αναμένεται να φέρει.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν σκάνδαλα σεξουαλικής φύσης, οι απατεώνες θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους στην εφευρετικότητα, το ίδιο και οι κυβερνόντες στις εμπνευσμένες αφηγήσεις τους. Ο κακός μας εαυτός μπορεί να βρει εύκολα διέξοδο τις μέρες αυτές και να βιαιοπραγήσουμε, να προσπαθήσουμε να επιβληθούμε, να χειραγωγήσουμε και να εξαπατήσουμε προκειμένου να κατακτήσουμε υλικά αγαθά, δύναμη, εξουσία ή απλά την επιβεβαίωση του κόσμου που μας περιβάλει, η μεγαλομανία και η έλλειψη μέτρου όμως είναι τα χαρακτηριστικά που θα μας εκθέσουν και θα μας καταδικάσουν σε βαριές απώλειες, ίσως δε να μας οδηγήσουν ακόμη και σε ποινικές κυρώσεις.

Αλίντα Κανάκη

Δημήτρης Μήτρας

 

 

 

 

Περισσότερα άρθρα
Load More In Αστρολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Άρης 2024 – Αλλεπάλληλες σύνοδοι και πολεμικές ιαχές

Ο Άρης είναι ο πλανήτης που στην προσωπική μας ζωή έχει σχέση με την υγεία και την ζωτικότ…