2024 – Γενική αστρολογική επισκόπηση έτους : Μία ακόμη μεταβατική χρονιά

Το 2024 αναμένεται να είναι ένα ακόμη μεταβατικό έτος για την ανθρωπότητα, με αρκετές ανακατατάξεις, ανασφάλεια και ανατροπές. Η νέα εποχή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, και θα χρειαστεί λίγη ακόμη υπομονή, μέχρι να βρεθούν όλοι οι σημαντικοί πλανήτες στην θέση που πρέπει, ώστε να δοθεί το σήμα της εκκίνησης. Τα σημαντικά για την μετάβαση αυτή ουράνια σώματα είναι ο Πλούτωνας, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός.

Ο Πλούτωνας κάνει φέτος το πρώτο βήμα, περνώντας οριστικά στο ζώδιο του Υδροχόου στις 19 Νοεμβρίου 2024, για να ξεκινήσει μια εικοσαετή διέλευση. Θα ακολουθήσει στις 26 Ιανουαρίου 2026 ο Ποσειδώνας με την μετάβαση του στον Κριό και ο Ουρανός στις 24 Απριλίου 2026 με το πέρασμα του στους Διδύμους, που θα κλείσουν κάποιους μακροχρόνιους πλανητικούς κύκλους και θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην Εποχή του Υδροχόου. Μέχρι τότε όμως, πολλά θα πρέπει να γίνουν, ώστε να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την μετάβαση αυτή.

Το 2024 είναι ένα δίσεκτο έτος, που ξεκινάει με έναν ανάδρομο Ερμή στον Τοξότη. Οι εξελίξεις θα είναι αργές, τουλάχιστον στην αρχή του έτους, όσο όμως θα ανεβαίνουν οι ταχύτητες, τόσο πιο συχνές θα είναι οι αναταράξεις που θα αντιμετωπίζουμε. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των τάσεων του έτους διαδραματίζουν δύο εξωτερικοί πλανήτες, ο Πλούτωνας και ο Δίας, που από τις νέες τους θέσεις γενούν καινούργιες προκλήσεις, φέρνουν όμως και νέες ευκαιρίες.

Ο Πλούτωνας στον Υδροχόο (2024-2043)

Η σημαντικότερη πλανητική διέλευση του 2024 είναι αναμφίβολα η οριστική μετάβαση του Πλούτωνα στον Υδροχόο. Την πρώτη δοκιμαστική του είσοδο στο ζώδιο αυτό του αέρα την πραγματοποίησε το 2023, επέστρεψε όμως ανάδρομος στον Αιγόκερω. Το ίδιο θα συμβεί και μέσα στο 2024. Στις 19 Νοεμβρίου ωστόσο του 2024 εγκαταλείπει οριστικά τον Αιγόκερω και ξεκινάει το ταξίδι του μέσα από τον Υδροχόο. Η αναστάτωση που δημιουργεί ο Πλούτωνας και η συνεχής μετακίνηση του μεταξύ των ζωδίων τα μεταβατικά αυτά χρόνια δεν μας βοηθάει να δούμε καθαρά, ποιος είναι ο πραγματικός υπαίτιος της κακοδαιμονίας μας, η εξουσία ή ο κακός μας εαυτός. Ο Πλούτωνας από τον Αιγόκερω εξέθεσε τις άσχημες πλευρές της κορυφής της πυραμίδας των κοινωνιών μας, δυστυχώς όμως ανακαλύπτουμε όταν εισέρχεται στον Υδροχόο, ότι ούτε οι κοινωνίες μας είναι αυτές που θα έπρεπε να ήταν, καθώς δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την παρακμή που βιώνουμε.

Κατά την διέλευση του πλανήτη μέσα από τον Υδροχόο θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές παγκόσμιες αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Ίσως να μας οδηγήσει στο να επανεξετάσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η εξουσία, αφού την έχει εκθέσει ήδη κατά την διέλευση του από τον Αιγόκερω, και να προκύψουν καινούργιες μορφές διακυβέρνησης, καθώς και νέες, αρμονικότερες και δικαιότερες κοινωνικές δομές. Οι μακροχρόνιες νόρμες νομής της εξουσίας μπορεί να αμφισβητηθούν και σε αρκετές περιπτώσεις να ανατραπούν, αποδομώντας έτσι ένα σημαντικό μέρος του βαθιά ριζωμένου πολιτικού μας συστήματος. Οι αλλαγές αυτές θα συμβούν σταδιακά, μια και η διέλευση του Πλούτωνα μέσα από τον Υδροχόο έχει μακρά διάρκεια, αλλά θα επηρεάσουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Θα αλλάξει η σχέση μας με την εξουσία, αλλά και η δυναμική μέσα στις ίδιες μας τις κοινωνίες. Η συλλογικότητα στο μέλλον δεν θα απαιτεί την ισοπεδωτική ομοιομορφία, αλλά το κάθε μέλος του συνόλου θα συμβάλει με την μοναδικότητα του στην δημιουργία ενός πολύ πιο πολύχρωμου και ελεύθερου κόσμου.

Ο Δίας στους Διδύμους (2024-2025)

Στις 26 Μαΐου ολοκληρώνει ο Δίας την διέλευση του στον Ταύρο και εισέρχεται για το επόμενο 12μηνο στο ζώδιο της επικοινωνίας, στους Διδύμους. Είναι το ζώδιο που στην κοσμική αστρολογία κυβερνά τις μετακινήσεις και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τις εκδόσεις και τους συγγραφείς-δημοσιογράφους, τις επικοινωνίες και τα κοινωνικά δίκτυα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και το διεθνές εμπόριο. Ο πλανήτης της επέκτασης και της αφθονίας θα βρίσκεται μέχρι την άνοιξη του 2025 υπό την κυριαρχία του Ερμή και η διέλευση του Δία από τους τομείς αυτούς της δημόσιας ζωής θα μπορούσε να φέρει μια αναγέννηση, δίνοντας νέες κατευθύνσεις στην εξελικτική τους πορεία. Σε παγκόσμια κλίμακα θα μπορούσε η μετακίνηση του Δία στους Διδύμους να οδηγήσει σε πιο στενή διεθνή συνεργασία, σε βελτίωση της εκπαίδευσης αλλά και σε αλματώδη πρόοδο στη τεχνολογία της επικοινωνίας. Άτομα από διαφορετικά μέρη ίσως να ενθαρρυνθούν να μοιραστούν γνώσεις και ιδέες, ώστε να σημειωθεί μεγαλύτερη και ταχύτερη πρόοδος σε κρίσιμους τομείς.

Σε μια διαφορετική εκδοχή ωστόσο, θα μπορούσε η διέλευση αυτή να μεγεθύνει τα προβλήματα που υπάρχουν στους τομείς αυτούς, ώστε να υποχρεωθούμε να λάβουμε τα μέτρα που απαιτούνται για την εξυγίανση τους. Δεδομένου ότι ο Δίας τετραγωνίζει τον Κρόνο από τους Ιχθείς δύο φορές φέτος, ο κόσμος της δημοσιογραφίας και των Μέσων Ενημέρωσης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια μεγάλη ανατροπή, που θα γεννήσει την ανάγκη για μια βαθιά αναμόρφωση. Τα Μέσα εκείνα που έδειξαν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να επιτελέσουν τον νευραλγικό τους ρόλο με την δέουσα σοβαρότητα και ακεραιότητα που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, αναμένεται να περάσουν σταδιακά στην ιστορία. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σε όσα Μέσα Ενημέρωσης δεν προσαρμοστούν γρήγορα στις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας. Ολόκληροι τομείς της βιομηχανίας της ενημέρωσης αναμένεται να μαραζώσουν και να εκλείψουν, ενώ θα αναπτυχθούν παράλληλα νέα Μέσα, που θα ακολουθήσουν μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στον τομέα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Σημαντικές όψεις του 2024

  • Στις 20 Απριλίου θα συναντηθούν σε όψη συνόδου ο Δίας με τον Ουρανός στον Ταύρο, και οι εκπλήξεις μπορεί να φέρει η όψη θα μπορούσαν να είναι πάρα πολλές. Αμφότεροι οι πλανήτες λαχταρούν την ελευθερία, και με τον Πλούτωνα παράλληλα να υποδαυλίζει τις μάζες από τον Υδροχόο, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε έκρυθμες καταστάσεις, στα σημεία του πλανήτη όπου οι κοινωνικές εντάσεις είναι ήδη μεγάλες. Η συνέργεια ωστόσο των δύο πλανητών ίσως να φέρει χρήσιμες για την ανθρωπότητα καινοτομίες ή εφευρέσεις, που θα ευεργετήσουν τον τομέα της γεωργίας ή της ενέργειας, καθώς και απρόσμενες ευκαιρίες σε πολλούς.

Ο Δίας όμως, πέρα από ευεργέτης πλανήτης, μεγεθύνει με την διέλευση του τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά στοιχεία που υπάρχουν. Το πέρασμα του Ουρανού από τον Ταύρο συνδέθηκε με μια διαρκώς εξελισσόμενη οικονομική κρίση, με υψηλό πληθωρισμό, ανεργία, ενεργειακή ανεπάρκεια και ανεπάρκεια τροφίμων, χρηματιστηριακές αναταράξεις, χρεωκοπίες επιχειρήσεων και αύξηση του δημοσίου χρέους. Το διάστημα αυτό της συνάντησης των δύο πλανητών, ας μην εκπλαγούμε, εάν υπάρξουν γεγονότα ή ειδήσεις που θα επιτείνουν την ύφεση ή θα «σκάσουν» κάποιες από τις φούσκες (νομισματικές, χρηματιστηριακές, κτηματομεσιτικές, πολύτιμων μετάλλων, κλπ.).

  • Ο Δίας συναντά σε όψη τριγώνου τον Πλούτωνα στις 2 Ιουνίου στα πρώτα του βήματα στους Διδύμους, και η όψη αυτή μπορεί να γεννήσει ιδέες που θα φέρουν κοσμογονία. Η κοινωνική φύση του Διδύμου μπορεί να φέρει σε επαφή ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και να δημιουργηθούν συμμαχίες, που θα έχουν βαθιά μεταμορφωτική δυναμική. Οι αγώνες μπορεί να είναι συναρπαστικοί, θα πρέπει όμως να μετριάσουμε τις προσδοκίες μας, μια και ο Κρόνος από τους Ιχθείς σε τετράγωνο με τον Δία στην Πανσέληνο του Αυγούστου (19/08) αλλά και στις 24/12, μας αναγκάζει να κάνουμε αργά και προσεκτικά βήματα, θέτοντας σαν στόχο μας πρώτιστα την πνευματική μας ανάταση.
  • Το εξάγωνο ΟυρανούΠοσειδώνα που θα έχει διάρκεια επιρροής από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να φέρει πνευματική αφύπνιση σε πολλούς ανάμεσα μας. Η διαίσθηση μας αναμένεται να είναι τονισμένη, ενώ θα μας έλκουν τα απόκρυφα και η μεταφυσική. Είναι μια εξαιρετική περίοδος για δημιουργικές δράσεις αλλά και για καινούργιες εφευρέσεις που θα ανακουφίσουν το σύνολο.
  • Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου θα υπάρχει έντονη επιρροή από το εξάγωνο Ουρανού-Πλούτωνα, το οποίο αναμένεται να φέρει μεγάλες ανακαλύψεις στους τομείς της τεχνολογίας και της αστροφυσικής-αεροδιαστημικής, ενώ θα υπάρξει μια στροφή στις τέχνες, ως προς τον τρόπο ή τα μέσα έκφρασης.
  • Στις 19 Αυγούστου και στις 24 Δεκεμβρίου σχηματίζει ο Δίας από τους Διδύμους τετράγωνο με τον Κρόνο από τους Ιχθείς. Ο Κρόνος κατά την διέλευση του αυτή αποσκοπεί στο να αποδομήσει τις καθιερωμένες κοινωνικές δομές και τις κυρίαρχες πεποιθήσεις, ώστε να υπάρξει περιθώριο για την θεμελίωση νέων. Κατά τις ημερομηνίες συνάντησης του με τον Δία θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις στις διεθνείς χρηματαγορές, με αυξημένο κίνδυνο να χαθούν σημαντικά χρηματικά ποσά.
  • Η τελευταία διέλευση του Πλούτωνα από το ζώδιο του Αιγόκερου θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου και 19 Νοεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο θα διεξαχθούν και οι Αμερικανικές Εκλογές (05/11/2024). Υπό την επιρροή του Πλούτωνα (ο πλανήτης πραγματοποιεί την πρώτη του επιστροφή μετά την ιδρυτική διακήρυξη της χώρας) αναμένεται το μήνυμα των εκλογών να είναι σαφές, ξεκάθαρο και καθοριστικής σημασίας για την μελλοντική πορεία της χώρας. Ίσως να έρθει τώρα πιά η πολυπόθητη αλλαγή που υποσχέθηκε ο Πλούτωνας με την είσοδο του στον Αιγόκερω το 2008! Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια πολιτική απόφαση. Θα μπορούσε να φέρει μια αλλαγή της εξελικτικής πορείας της χώρας, στρέφοντας την πλέον σε έναν δρόμο, που να απηχεί τα στοιχεία που εκφράζει ο Πλούτωνας από τον Υδροχόο, της προάσπισης δηλαδή της ελευθερίας και της ατομικότητας, όντας μέλος του συνόλου.

Οι Εκλείψεις του 2024

Η Πανσέληνος-Έκλειψη Σελήνης στον Ζυγό στις 25 Μαρτίου ανοίγει τον εαρινό διάδρομο εκλείψεων της χρονιάς. Μια σχέση ή μια κατάσταση που ξεκίνησε κατά την περίοδο της δακτυλιοειδούς έκλειψης στις 14 Οκτωβρίου 2023 στον Ζυγό, θα μπορούσε να τελειώσει τώρα. Η Αφροδίτη από τους Ιχθείς σε σύνοδο με τον Κρόνο, αναμένεται να φέρει αρκετές αναταράξεις στις σχέσεις.

Η Ολική Έκλειψη Ηλίου στον Κριό στις 8 Απριλίου, σε σύνοδο με τον Χείρωνα, μας βοηθάει να κλείσουμε παλιές πληγές και να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας. Καινούργιες ευκαιρίες θα υπάρξουν για όσους έχουν αποκρυσταλλωμένα όνειρα και δεν κυνηγούν μόνο την προσωπική τους επιτυχία. Δύσκολη ωστόσο αναμένεται να είναι η περίοδος αυτή σε κοσμικό επίπεδο, γιατί η επιρροή του Πλούτωνα από τον Υδροχόο μπορεί να αναδείξει την σκοτεινή πλευρά της συλλογικότητας. Παρασυρόμενοι από το πάθος μας για το κοινό καλό, για ελευθερία και προάσπιση των δικαιωμάτων μας, μπορεί να προκαλέσουμε πολύ μεγαλύτερο κακό, καταπατώντας ουσιώδεις ατομικές ελευθερίες, όντας ταυτόχρονα πεπεισμένοι ότι επιτελούμε θεάρεστο έργο.

Η Μερική Σεληνιακή Έκλειψη στις 18 Σεπτεμβρίου στους Ιχθείς αναμένεται να φέρει ένα βαρύ χτύπημα και την οριστική διάλυση των δομών εκείνων, που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Κρόνου από την άνοιξη του 2023, όταν πέρασε ο πλανήτης στους Ιχθείς, που δεν είναι άλλες από τα Μέσα Ενημέρωσης. Συνδράμει στο έργο αυτό το τετράγωνο του με τον Δία την περίοδο της έκλειψης, αλλά και η σύνοδος του με τον Ποσειδώνα αργότερα μέσα στο έτος.

Η Μερική Έκλειψη Ηλίου στις 2 Οκτωβρίου στον Ζυγό κλείνει τον φθινοπωρινό διάδρομο των εκλείψεων και είναι από τις τελευταίες στον άξονα Κριού-Ζυγού. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά που κάναμε για να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας και να απαλλαγούμε από αυτές που ήταν επιβαρυντικές για την ανάπτυξη μας, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι όψεις της έκλειψης με τον αστεροειδή Juno και την Λίλιθ μπορεί να απελευθερώσουν καταπιεσμένα συναισθήματα, που περιμένουν να εκφραστούν.

Εν κατακλείδι

Το 2024 υπόσχεται την ανατολή ενός εντελώς νέου κόσμου για την ανθρωπότητα, μόνο που η έλευση του και η ανακούφιση μας από τον πόνο και την αδικία θα έρθει βασανιστικά αργά, μέσα από αγώνες σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, και μετά από πολλές ανατροπές που θα πρέπει να συμβούν. Η μεταμόρφωση θα πρέπει να ξεκινήσει από μέσα μας, ώστε να επεκταθεί στις κοινωνίες και να επιφέρει μέσα από αυτές τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την δικαιότερη λειτουργία του κόσμου μας.

Ανακατατάξεις θα υπάρξουν αρκετές και στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα μέσα στο 2024, που θα οδηγήσουν αργά αλλά σταθερά στην κατάρρευση του δυτικού μοντέλου διαχείρισης χρήματος και εξουσίας. Η περίοδος της δυτικής νεοαποικιοκρατίας τελειώνει και ανατέλλει μια νέα εποχή. Οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που αναμένεται να τεθούν σε κίνηση με τις εκλογές των Η.Π.Α. θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας στις επόμενες τρεις δεκαετίες, αναμορφώνοντας το εσωτερικό της αλλά και την διεθνή της εικόνα. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η μοναδική σήμερα στρατιωτική υπερδύναμη ίσως να αποτελέσει έναν περιφερειακό πόλο σε ένα πολυκεντρικό σύστημα διαχείρισης του πλανήτη μας, εάν καταφέρει να μην διασπαστεί.

Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι οι επερχόμενες αλλαγές που προωθούν οι πλανητικές διελεύσεις και οι μεταξύ τους όψεις, αποβλέπουν στον τερματισμό ενός εξελικτικού για την ανθρωπότητα κύκλου τεσσάρων αιώνων, που γέννησε πολύ πόνο, καταστροφή, εξαθλίωση και σκλαβιά, μια σκλαβιά αόρατη, άρα και πολύ πιο επικίνδυνη. Αν και πολλούς θα μας ξεβολέψουν οι επερχόμενες αλλαγές, δεν ωφελεί να τις αντιστεκόμαστε, γιατί θα χάσουμε μεν κάτι, αλλά στην πορεία θα κερδίσουμε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό και ωφέλιμο για την εξέλιξη μας αλλά και για το συλλογικό καλό.

Ευτυχισμένο το 2024!

Αλίντα Κανάκη

Δημήτρης Μήτρας

  • Ερωτική εύνοια για έξι μέσα στο 2024

    Σας βρήκε το τέλος του 2023 μόνους αλλά αναζητάτε το δικό σας happy end; Ίσως η καινούργια…
Περισσότερα άρθρα
Load More In Αστρολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Άρης 2024 – Αλλεπάλληλες σύνοδοι και πολεμικές ιαχές

Ο Άρης είναι ο πλανήτης που στην προσωπική μας ζωή έχει σχέση με την υγεία και την ζωτικότ…