Πανσέληνος – Μερική Σεληνιακή Έκλειψη || 30 Νοεμβρίου 2020 ||

Μια εκρηκτική έκλειψη στους Διδύμους

Η Πανσέληνος του Νοεμβρίου που συνοδεύεται από μια έκλειψη Σελήνης που εγκαινιάζει τον χειμερινό διάδρομο εκλείψεων, λαμβάνει χώρα στις 30 Νοεμβρίου 2020, στις 11:29 π.μ. τοπική ώρα. Πραγματοποιείται στις 8ο 37΄ των Διδύμων, στον άξονα Διδύμων-Τοξότη, στον 4ο οίκο του ηλιακού ωροσκοπίου και θα είναι ορατή από την Βόρεια και Νότια Αμερική, το ΒΔ τμήμα της Ευρώπης, το κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Ασίας και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μια Πανσέληνος στους Διδύμους επιτείνει την ανάγκη μας για αλλαγές στην ζωή μας και μια πιο αυθόρμητη συμπεριφορά. Είμαστε πολύ πιο επικοινωνιακοί το διάστημα επιρροής της και ερχόμαστε ευκολότερα σε επαφή με τους γύρω μας. Το αίσθημα της ασφάλειας εμπεδώνεται μέσα από την έκφραση των συναισθημάτων μας στους γύρω μας. Είμαστε όμως και πιο διπλωμάτες, ικανοί να διατηρήσουμε την αυτοκυριαρχία μας και ένα ψύχραιμο μυαλό, που όμως παράλληλα ψυχραίνει και η καρδιά μας, κάτι που αποθαρρύνει τους γύρω μας να μας πλησιάσουν. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ισορροπία μυαλού και καρδιάς, διανόησης και συναισθήματος.

Κατά την Πανσέληνο-Σεληνιακή έκλειψη της 30 Σεπτεμβρίου έχουμε την κλασσική αντίθεση Σελήνης-Ήλιου, έχουμε όμως και μια ανατρεπτική αντίθεση Αφροδίτης-Ουρανού αλλά και μια πολύ ανησυχητική αντίθεση των σταθερών αστέρων Αλντεμπαράν από το μάτι του Ταύρου με τον Αντάρες από την καρδιά του Σκορπιού. Η έκλειψη αυτή επηρεάζει κυρίως τα ζώδια του μεταβλητού σταυρού (Διδύμους, Παρθένους, Τοξότες και Ιχθείς) του πρώτου δεκαημέρου και όσους έχουν προσωπικούς πλανήτες στα ζώδια αυτά στον πρώτο δεκανό. Τα γεγονότα δε που θα πυροδοτήσει αφορούν ζητήματα του 6ου και του 9ου οίκου, ζητήματα που θα έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.

Ο 4ος ηλιακός οίκος, όπου λαμβάνει χώρα η έκλειψη, καλύπτει στην κοσμική αστρολογία ζητήματα γης, καλλιέργειες και σοδειές, το υπέδαφος και τα ορυχεία, τους σεισμούς και τις καιρικές συνθήκες. Είναι όμως και η πατρίδα, οι παραδόσεις, τα πατριωτικά κινήματα αλλά και η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Ο 6ος οίκος αφορά την διαβίωση μας, τις καθημερινές μας συνήθειες, τους εργαζόμενους και την δημόσια υγεία. Αντιπροσωπεύει επίσης τον στρατό, το πολεμικό ναυτικό και τα σώματα ασφαλείας! Ο δε 9ος οίκος καλύπτει νομικής φύσης ζητήματα και την δικαστική εξουσία, την θρησκεία και τον κλήρο, την ηθική και την επιστήμη, την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, την εμπορική ναυτιλία, το εμπόριο και τις διακρατικές ή ιδιωτικές συναλλαγές και συμφωνίες. Και αυτοί θα είναι οι τομείς που αναμένεται να δώσουν γεγονότα τις βδομάδες και τους μήνες που ακολουθούν, καθώς η έκλειψη αυτή, σε συνδυασμό με την ολική ηλιακή της 14 Δεκεμβρίου, αναμένεται να επηρεάσουν τα γεγονότα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2021, που θα έχουμε το επόμενο ζεύγος εκλείψεων.

Όπως γίνεται φανερό θα είναι μια εξαιρετικά φορτισμένη σεληνιακή έκλειψη, με έντονη πολικότητα, εντάσεις, συγκρούσεις, βία, τρομοκρατία και θρησκευτικό φανατισμό, αβεβαιότητα και ανασφάλεια!

Η αντίθεση Αφροδίτης-Ουρανού που συνοδεύει την Πανσέληνο-Έκλειψη αποτελεί μια ξεκάθαρη όψη για τις επικείμενες ξαφνικές αλλαγές και ανατροπές που αναμένεται να συμβούν στον οικονομικό τομέα αλλά και στις συναισθηματικές μας σχέσεις. Αλλαγές που θα φέρουν αβεβαιότητα αλλά και έντονο άγχος. Δεν σημαίνει όμως ότι θα είναι όλα μαύρα και δυσάρεστα. Άλλωστε, όσο και αν τρομοκρατούμαστε στο ενδεχόμενο των απρόσμενων αλλαγών, το Σύμπαν αποβλέπει μέσα από αυτές στην εξέλιξη μας, που θα μας οδηγήσει, εάν δεν κάνουμε τραγικά λάθη, σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η όψη αυτή συνδέεται συνήθως με την ανάληψη κινδύνων σε οικονομικό επίπεδο, που όμως μπορεί να οδηγήσουν και σε μεγάλες οικονομικές απώλειες, οπότε χρειάζεται κάποια προσοχή στις κινήσεις μας. Οι δε τζογαδόροι, τις μέρες αυτές θα το τερματίσουν! Θα πρέπει όμως να θυμούνται ότι τα τυχερά παιχνίδια σπάνια δίνουν κέρδη. Τζόγο αναμένεται να παίξουμε πολλοί και στην συναισθηματική μας ζωή. Τα φλερτ και οι πειρασμοί μπορεί να οδηγήσουν πολλές σχέσεις στα άκρα, ενώ αρκετοί δεσμευμένοι ή παντρεμένοι μπορεί να αισθανθούν ότι έχουν απόλυτη ανάγκη ελευθερίας κινήσεων γιατί ασφυκτιούν.

Υγιείς σχέσεις θα υποστούν ισχυρούς κλυδωνισμούς το διάστημα αυτό, θα μπορούσαν όμως να ξεπεράσουν τα προβλήματα με τον χρόνο. Σχέσεις που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας ή συμβίωσης, πιθανά να οδηγηθούν στο χωρισμό υπό την επιρροή της όψης αυτής. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι η πρώτη καραντίνα έφερε πολλές σχέσεις στα όρια τους, η δεύτερη που βιώνουμε την περίοδο αυτή ίσως και να δώσει την χαριστική βολή… Όσο για τους αδέσμευτους, οι έρωτες που θα γεννηθούν τις μέρες και βδομάδες που ακολουθούν θα είναι συναρπαστικοί! Μιλάμε βέβαια κυρίως για γνωριμίες μέσω διαδικτύου, αλλά μέσα από την μοναδική αυτή διέξοδο για επικοινωνία, που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με άτομα από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, από διαφορετικές κουλτούρες, άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις.

Η αντίθεση αυτή συμβαίνει στον 9ο οίκο, στον άξονα της διπλωματίας, της επικοινωνίας και της δικαιοσύνης, τομείς στους οποίους θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετά ζητήματα και ανατροπές, ιδίως καθώς η Αφροδίτη συνδέεται με την διεθνή διπλωματία και τις πρεσβείες, στις συμμαχίες κρατών, την ειρήνη, τα οικονομικά και τα ζητήματα δικαιοσύνης. Ας μην μας εκπλήξει εάν δούμε ανατροπές συμμαχιών το διάστημα που ακολουθεί, αλλά και νέες πολεμικές ιαχές (και όχι μόνο!) σε κάποιες περιοχές του κόσμου που επηρεάζονται εντονότερα από την παρούσα έκλειψη.

Η χιαστή όψη Σελήνης-Αφροδίτης αυξάνει την ανάγκη μας για στοργή και αγάπη, καθώς όμως δίνει έμφαση στις ανισορροπίες που μπορεί να υπάρχουν σε μια σχέση, μπορεί να οδηγήσει και σε πόλωση, αντιπαραθέσεις και προστριβές. Οι τυχόν ανισορροπίες δε που βασανίζουν μια σχέση, ίσως να οφείλονται σε καρμικά κατάλοιπα των πατρογονικών μας οικογενειών και προέρχονται συνήθως από μια πιεστική ή υπερβολικά κτητική μητρική φιγούρα. Η έκλειψη μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τέτοιου είδους τραύματα ή μνήμες, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, εάν θέλουμε να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση με τον σύντροφό μας και να δημιουργήσουμε μια αρμονική οικογένεια.

Με την χιαστή όψη αυτή όμως ίσως και να ανθίσουν ερωτικές σχέσεις με φιλικά μας πρόσωπα ή με άτομα από τον κοινωνικό ή επαγγελματικό μας κύκλο. Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, η επήρεια της έκλειψης και των όψεων που την συνοδεύουν μπορεί να μας ωθήσει να βρούμε διέξοδο στην εσωτερική μας ένταση στο φαγητό ή τα γλυκά ή να την κατευνάσουμε με φαρμακευτικά σκευάσματα. Η Πανσέληνος αυτή δε, μπορεί να αναζωπυρώσει στους αδέσμευτους ζητήματα αυτοεκτίμησης ή αυτολύπησης, ερωτήματα για το αν είναι άξιοι της αγάπης ενός συντρόφου.

Η χιαστή όψη Ήλιου-Ουρανού επιτείνει το συναίσθημα της επικείμενης αλλαγής, που θα εκτοξεύσει το άγχος μας στα ουράνια! Ένα αιφνίδιο γεγονός ίσως μας αναγκάσει να αλλάξουμε κάποια πράγματα στην καθημερινότητα ή στα σχέδια μας. Είναι σημαντικό να είμαστε ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι, ειδικά στις εποχές που ζούμε, και να αγκαλιάσουμε τις αλλαγές, όσο και αν μας ξεβολεύουν. Γιατί εάν τις πολεμήσουμε δογματικά, οι απώλειες μας θα είναι πραγματικά μεγάλες! Ίσως όμως και με την επήρεια της σεληνιακής έκλειψης στους Διδύμους, ένα ζώδιο του αέρα, να αισθανθούμε την ακαταμάχητα ανάγκη για ελευθερία έκφρασης και κίνησης, να αποτινάξουμε δεσμά και δεσμούς που μας περιορίζουν ασφυκτικά και δεν μας αφήνουν να εκφραστούμε ελεύθερα, να ανασάνουμε καθαρό αέρα!

Δεν είναι ανάγκη όμως να γκρεμίσουμε τα πάντα γύρω μας, εάν υποκινήσουμε εμείς τις αλλαγές! Πολλές φορές μια μικρή παρέμβαση ή αναπροσαρμογή είναι ικανή να μας ανανεώσει, εάν αισθανθούμε ότι την χρειαζόμαστε, ή να ικανοποιήσει την ανάγκη μας για μια πιο εξωστρεφή πορεία. Η προσαρμογή οφείλει να είναι σταδιακή για να απορροφήσουμε τους κραδασμούς με ομαλό τρόπο και να μην προκαλέσουμε ζητήματα εκεί που δεν χρειάζεται.

Στην σεληνιακή έκλειψη της 30 Νοεμβρίου η Σελήνη ευθυγραμμίζεται με το λαμπρότερο αστέρι του αστερισμού του Ταύρου και ένα από τα λαμπρότερα του νυχτερινού ουρανού, τον Αλντεμπαράν ή τον α (άλφα) του Ταύρου. Η ονομασία του που προέρχεται από τα αραβικά σημαίνει «ο ακόλουθος», καθώς φαίνεται να ακολουθεί τις Πλειάδες, στην αρχαία Ελλάδα δε, ήταν γνωστός με την ονομασία «λαμπαδίας». Πρόκειται για έναν ερυθρό γίγαντα, 44 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιος μας και 400 φορές πιο φωτεινός, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 65 έτη φωτός από τον πλανήτη μας.

Ο Αλντεμπαράν, ένα από τα τέσσερα επονομαζόμενα βασιλικά αστέρια, είναι συνδεδεμένος στην αστρολογία με πλούτη και δόξα, ειδικά αυτά που κατακτούνται στον πόλεμο. Τα άτομα που έχουν τον σταθερό αυτό αστέρα στον αστρολογικό τους χάρτη χαρακτηρίζονται από ευγλωττία, ευφυία, ακεραιότητα, θάρρος και δημοτικότητα, έχουν όμως και μια άγρια φύση, μια τάση στην επιβολή των απόψεων τους και στην εφαρμογή μέτρων καταστολής. Πρόκειται για άτομα που μπορούν να αποκτήσουν θέσεις εξουσίας και υλική ευημερία, που όμως πολλές φορές είναι βραχύβια. Σε σύνοδο με την Σελήνη αναμένεται να φέρει εύνοια στις επιχειρήσεις, αναγνώριση, υλικά αγαθά, αλλά θα ελλοχεύει παράλληλα και ο κίνδυνος καταστροφής. Φέρνει πολύ συχνά κρίσεις άγχους και υποδαυλίζει την λαϊκή δυσαρέσκεια.  Θεωρείται ο εχθρός της ησυχίας και της τάξης, καθώς οδηγεί τους ανθρώπους σε άγριες διαμάχες, συμπλοκές και στην επαναστατικότητα.

Ο Ήλιος από την άλλη βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Σελήνη σε σύνοδο με τον σταθερό αστέρα Αντάρες στον αστερισμό του Σκορπιού, επίσης ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του νυκτερινού ουρανού. Ο Αντάρες ή Αντάρης, ή κοινώς ο α (άλφα) του Σκορπιού είναι ένας διπλός αστέρας, που ο κύριος αστέρας του είναι ένας ερυθρός υπερ-γίγαντας, με διάμετρο 800 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο και είναι δέκα χιλιάδες φορές πιο φωτεινός. Το όνομα του το οφείλει στον Πτολεμαίο και ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις «αντί» και «Άρης», καθώς έχει παρόμοιο φαινόμενο μέγεθος και χρώμα με τον πλανήτη Άρη.

Ο Αντάρης, που τοποθετείται στην καρδιά του αστερισμού του Σκορπιού κάνει τους ανθρώπους δύστροπους, κακούς και αδιάκριτους, εμμονικούς και αυτοκαταστροφικούς. Είναι ένα αστέρι που συνδέεται με την κακομεταχείριση, την απερισκεψία, την καταστροφή και τον θανάσιμο κίνδυνο. Η παρουσία του όμως στο χάρτη ενός πολεμιστή (στρατιωτικού) του χαρίζει θάρρος, τόλμη, πνευματική εγρήγορση και στρατηγικό μυαλό. Σε σύνοδο με τον Ήλιο κινητοποιεί ένα επίπλαστο θρησκευτικό συναίσθημα, προκαλεί βία, αυξάνει τον κίνδυνο προδοσίας αλλά και την πιθανότητα έκπτωσης από ένα αξίωμα με ατίμωση και οικονομική καταστροφή, καθώς και ασθένειες, πυρετούς ή τραυματισμούς στα μάτια.

Στην ουσία, πέρα από τις συνόδους των δύο απλανών αστέρων με Σελήνη και Ήλιο, έχουμε μια αντίθεση Αλντεμπαράν-Αντάρες, μια όψη που πυροδοτεί κάθε είδους αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, φέρνει ξεσηκωμούς και βία, μετωπικές συγκρούσεις και πολέμους.

Ο Ερμής που κυβερνά τον αστρολογικό χάρτη της έκλειψης, ως κυβερνήτης των Διδύμων, δεν είναι μόνο ο πλανήτης του εμπορίου, των συγκοινωνιών και της επικοινωνίας, αλλά έχει υπό την προστασία του τους συγγραφείς, τους εκδοτικούς οίκους, τις εφημερίδες και τις ειδήσεις, την εκπαίδευση και τους δασκάλους, τις πολιτικές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις. Στον πρώτο δε δεκανό των Διδύμων, στον οποίο συμβαίνει η έκλειψη, μοιράζεται την κυριαρχία του με τον Δία. Πρόκειται για έκλειψη που συμβαίνει σε ένα δυαδικό αστερισμό, σε ένα τομέα που κυβερνάται από ένα πλανητικό δίπολο, με παράλληλες πολύ ισχυρές πλανητικές και αστρικές αντιθέσεις, που θα πρέπει να μας προετοιμάσει για διχασμούς, διαιρέσεις και διασπάσεις. Και καθώς είναι υπερβολικά ισχυρή, μπορεί να φέρει συγκρούσεις με ένταση και διάρκεια και ένα γενικότερο χάος…

Την περίοδο αυτή ίσως να αντιμετωπίσουμε προβλήματα επικοινωνίας, είτε λόγω κατάρρευσης συστημάτων, είτε σε κάποιες περιπτώσεις λόγω περιορισμού των επικοινωνιών και της ελευθερίας του λόγου από κυβερνήσεις. Εκλείψεις δε που πραγματοποιούνται στον 4ο οίκο επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο τους τομείς που κυβερνά ο οίκος αυτός και συνδέονται συνήθως με μειωμένες ή ανύπαρκτες σοδιές, με την πείνα, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι έντονη και με διάρκεια, και πολύ συχνά με τον πόλεμο. Και καθώς ο οίκος αυτός συνδέεται με το υπέδαφος και τους σεισμούς, και η αντίθεση Αφροδίτης-Ουρανού προκαλεί τεκτονικά γεγονότα, θα πρέπει να περιμένουμε μια περίοδο έξαρσης των τεκτονικών φαινομένων.

Εκλείψεις που συμβαίνουν στα ζώδια του αέρα είναι συνήθως πολύ ισχυρές  και μπορεί να βοηθήσουν να εκφραστεί μια λαϊκή εξέγερση, να υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις και αναταραχές, διασπάσεις πολιτικών κομμάτων, να εκδηλωθούν ακόμη και εμφύλιοι πόλεμοι, καθώς το χάσμα μεταξύ αντιπάλων καθίσταται αγεφύρωτο. Αλλαγές γίνονται σε συμμαχίες, διακρατικές συμφωνίες ή συνθήκες ειρήνης μπορεί να ακυρωθούν και να επικρατεί μια γενικότερη αποσταθεροποίηση του γεωπολιτικού συστήματος. Και καθώς μιλάμε για εκλείψεις σε ζώδια του αέρα, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την αυξημένο κίνδυνο των ημερών για έντονα καιρικά φαινόμενα, με  ισχυρότατους ανέμους και καταστροφικές καταιγίδες ή και αυξημένη συχνότητα εκδήλωσης κυκλώνων ή τυφώνων.

Πολλές είναι οι χώρες που θα επηρεαστούν από την έκλειψη και θα βιώσουν σημαντικά γεγονότα σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου τους, και ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, το Ιράν και το Ιράκ (ίσως εκδηλωθεί ένας νέος μεταξύ τους πόλεμος), το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Άλλες θα βιώσουν διχασμούς, άλλες τρομοκρατικά χτυπήματα, κάποιες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές μεγάλης έκτασης, κάποιες άλλες θα αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες με νομισματική και χρηματιστηριακή αστάθεια και ανεργία, σε κάποιες περιπτώσεις δε θα υπάρξουν λαϊκές εξεγέρσεις ή πραξικοπήματα, κάπου θα ξεσπάσουν νέοι πόλεμοι, ενώ παράλληλα ο Covid-19 καλά θα κρατεί και θα απομακρύνονται με την πάροδο του χρόνου οι ελπίδες μας για ένα σύντομης διάρκειας lock down.

Και με το «αισιόδοξο» αυτό μήνυμα κλείνει και ο προτελευταίος μήνας του έτους και περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα προλάβει να μας φέρει το 2020 μέσα στον τελευταίο μήνα που απομένει. Κατά μια έννοια είναι σαν να μας ωθεί το Σύμπαν να αποτραβήξουμε το βλέμμα μας από αυτά που θα συμβαίνουν γύρω μας, γιατί θα είναι πολλά, σημαντικά και δυσάρεστα, και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Οι συνθήκες θα το φέρουν να εκτιμήσουμε τα μικρά καθημερινά πράγματα, να αισθανθούμε ευλογημένοι για το παραμικρό που έχουμε ή βιώνουμε και να μάθουμε να ζούμε τη στιγμή με όλη μας την ψυχή, εμπιστευόμενοι, ό,τι δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να ελέγξουμε ή να επηρεάσουμε, στις συμπαντικές δυνάμεις και στον Πατέρα μας.

Αλίντα Κανάκη

Περισσότερα άρθρα
Load More In Εκλείψεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Πανσέληνος-Έκλειψη παρασκιάς σελήνης στον Σκορπιό στις 5 Μαΐου 2023 : Αποκαλύψεις, ανατροπές, εγκληματικότητα και χάος

Η Πανσέληνος του Μαΐου πραγματοποιείται στις 5 του μήνα, στις 20:33 τοπική ώρα στις 14 μοί…