
Αυτός ο εκπληκτικός μετεωρίτης είναι ίσως το πιο όμορφο εξωγήινο αντικείμενο που έχει αντικρύσει ποτέ ο άνθρωπος. Ο μετεωρίτης Fukang ανακαλύφθηκε το 2000 στην έρημο Gobi, κοντά στην πόλη Fukang στην κινεζική επαρχία Xinjiang, από όπου πήρε και την ονομασία του. Ένας άγνωστος συλλέκτης απέσπασε έναν μεγάλο τμήμα από τον μετεωρίτη (πάνω από 1000 κιλά) και έστειλε μέρος του για μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο μετεωρίτης Φουκάνγκ είναι παλλασίτης στην σύσταση του, ένα πολύ σπάνιο είδος πετρωμάτων, ακόμη και μεταξύ των «αστέρων λίθων» (αποτελεί το 1% όλων των μετεωριτών που βρέθηκαν στη Γη), καθώς μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόνο 61 μετεωρίτες παλλασίτη.
Αυτός ο τύπος μετεωριτών αποτελείται κατά 50% από ολιβίνη και κατά 50% από νικέλιο σίδηρο. Η ολιβίνη στον μετεωρίτη Fukang είναι διάσπαρτη με ημιδιαφανείς κρυστάλλους, που λαμπυρίζουν με χρυσό χρώμα όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου. Οι παλλασίτες ονομάζονται επίσης «σίδηρος Παλλάς». Ο πρώτος παρόμοιος μετεωρίτης εντοπίστηκε από τον Γερμανό επιστήμονα Peter Pallas τον 18ο αιώνα, από όπου και πήραν την εναλλακτική τους ονομασία.
Παρά το γεγονός ότι οι παλλασίτες είναι ένας σπάνιος τύπος μετεωριτών, μουσεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα διαθέτουν επαρκή αριθμό «αστέρων λίθων» που προσφέρονται για έρευνα. Αυτό οφείλεται στα ευρήματα μεγάλων μετεωριτών της κατηγορίας αυτής, το βάρος των οποίων υπερβαίνει πολλές φορές τον έναν τόνο.
Ενδεικτικό της αξίας των μετεωριτών της κατηγορίας αυτής είναι, ότι ένα γραμμάριο τους πωλείται στην τιμή των 40–50 $ ΗΠΑ. Τον Απρίλιο του 2008, μεγάλος διεθνής οίκος δημοπρασιών αντικειμένων τέχνης και αντικών, έβγαλε την κύρια μάζα του Fukang σε δημοπρασία στο Μανχάταν, ελπίζοντας να πετύχει μια τιμή πώλησης στα 2.000.000 $ ΗΠΑ, δεν υπήρξε ωστόσο το αντίστοιχο ενδιαφέρον από αγοραστές.
Ως προς την ηλικία του συγκεκριμένου πετρώματος, ο μετεωρίτης Fukang πιστεύεται ότι είναι ηλικίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, κάτι που συμπίπτει κατά προσέγγιση με την ηλικία του πλανήτη Γη.
Αλίντα Κανάκη