Πανσέληνος–Ολική έκλειψη Σελήνης στον Σκορπιό

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 16.05, στις 07:13 τοπική ώρα, στις 25ο 17΄ του Σκορπιού. Πρόκειται για ένα φεγγάρι που θα απέχει μόλις μιάμιση μέρα από το περίγειο, την κοντινότερη δηλαδή απόσταση του από την επιφάνεια της γης, με αποτέλεσμα να φαίνεται αρκετά μεγαλύτερο από ότι συνήθως και να κατατάσσεται στην κατηγορία των supermoons. Η αντανάκλαση του ήλιου δε, θα του προσδώσει μια κοκκινωπή απόχρωση, και για τον λόγο αυτό του αποδίδεται συχνά η ονομασία κόκκινο ή ματωμένο φεγγάρι. Κατά τους ιθαγενείς της Βορείου Αμερικής, η Πανσέληνος του Μαΐου αποκαλείται το Φεγγάρι των Λουλουδιών, καθώς συμπίπτει με την περίοδο ανθοφορίας της φύσης.

Ένα φεγγάρι στον Σκορπιό, πόσο μάλλον μια έκλειψη, φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη μας για βαθιά και ουσιαστικά συναισθήματα, ουσιαστικές συναισθηματικές ανταλλαγές και επικοινωνία με το άτομο που έχουμε απέναντι μας, μια επικοινωνία σε ένα βαθύτερο πνευματικό επίπεδο. Οι ρηχές, επιφανειακές ή τυπικές σχέσεις δεν μας αφορούν και δεν μπορούν να μας ικανοποιήσουν, καθώς δεν είναι σε θέση να μας εξαγνίσουν, να δονήσουν τον βαθύτερο συναισθηματικό και ψυχικό μας κόσμο.

Πέρα όμως από την συναισθηματική αναστάτωση ή επιβάρυνση η Πανσέληνος, λόγω των αρκετά πιο έντονων βαρυτικών κυμάτων του δορυφόρου μας και της εντονότερης έλξης που θα ασκεί, όντας υπερπανσέληνος, στο υγρό στοιχείο της γης, αναμένονται αρκετά πιο έντονες παλίρροιες στις παράκτιες περιοχές του πλανήτη, όπου η παλίρροια και η άμπωτη είναι ιδιαίτερα αισθητές. Πρόκειται για μια ολική σεληνιακή έκλειψη, με την οποία ολοκληρώνεται ο εαρινός διάδρομος εκλείψεων της χρονιάς, ορατή κυρίως στην Αμερικανική Ήπειρο. Το επίκεντρο της έκλειψης βρίσκεται στην Νότια και Κεντρική Αμερική, ορατή δε σαν ολική θα είναι από το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Δυτική και Νότια Αφρική και από τα νησιωτικά συμπλέγματα του Νοτιοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού. Στην Δυτική-Βορειοδυτική δε Ευρώπη θα είναι ορατή στην δύση της.

Ο Ωροσκόπος της Πανσελήνου βρίσκεται τους Διδύμους, το ζώδιο της επικοινωνίας, των μετακινήσεων και των εμπορευματικών και ιδεολογικών ανταλλαγών. Ενεργοποιεί δε τον άξονα 6ου και 12ου οίκου στην κοσμική αστρολογία, που αφορά αφενός μεν τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης μας, τους εργαζόμενους, την δημόσια υγεία και τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών (6ος οίκος), αφετέρου τα μυστικά και απόκρυφα, τις μυστικές υπηρεσίες, την κατασκοπία, τους κρυφούς εχθρούς, τον εγκλεισμό, την εξορία, την μετανάστευση, το έγκλημα και τους φόνους (12ος οίκος). Την περίοδο επιρροής της Πανσελήνου-Ολικής Έκλειψης Σελήνης θα πρέπει να αναμένουμε γεγονότα στους τομείς αυτούς του δημόσιου βίου, ο χαρακτήρας των οποίων θα εξαρτηθεί από τις όψεις που την συνοδεύουν.

Η κυρίαρχη όψη της Πανσελήνου του Μαΐου είναι ένα τετράγωνο με τον Κρόνο, μια από τις πιο δύσκολες όψεις στην αστρολογία, που όμως αμβλύνεται κάπως από τις θετικές όψεις που σχηματίζει το φεγγάρι με τους Άρη και Ποσειδώνα. Εκ πρώτης όψεως πρόκειται για μια έκλειψη που θα μας φέρει αντιμέτωπους με τις ευθύνες αλλά και με τις φοβίες μας, τι οποίες θα πρέπει να ξεπεράσουμε με συναισθηματική ωριμότητα και υπομονή. Οι Άρης και Ποσειδώνας μας οπλίζουν με δύναμη, κουράγιο και αποφασιστικότητα να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες. Θα είναι σαν να βρισκόμαστε σε έναν εσωτερικό, πνευματικό πόλεμο να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό και να επικρατήσει η ηθική. Πέρα όμως από τους πλανήτες που εμπλέκονται στην παρούσα Πανσέληνο, η Σελήνη βρίσκεται σε σύνοδο με τον απλανή αστέρα Agena του αστερισμού του Κενταύρου, ένα αστέρι με θετική κατά βάση σημειολογία, ενώ ο Ήλιος επίσης σε σύνοδο με τον δυσοίωνο Algol του αστερισμού του Περσέα.

Η έκλειψη σε τετράγωνο με τον Κρόνο συνδέεται σε ατομικό επίπεδο με δυσκολίες, κακουχίες και προβλήματα. Είναι συχνές οι θλίψεις, οι απώλειες, και οι καθυστερήσεις σε μια τέτοια όψη. Σε επαγγελματικό επίπεδο το τετράγωνο έκλειψης-Κρόνου μπορεί να φέρει επιπλέον ευθύνες ή και εντονότερη πίεση, που θα μας βαρύνουν και πιθανόν να έχουν σαν συνέπεια να αισθανθούμε απογοήτευση ή απαξίωση και απαισιοδοξία. Είναι μια επιρροή που χαρακτηρίζεται από περιορισμούς και βάρη, απαιτεί σκληρή δουλειά, υπομονή και ωριμότητα, ώστε να μην προκαλέσουμε επιπλέον προβλήματα. Όσοι προσπαθήσουν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, υπάρχει το ενδεχόμενο να ταλαιπωρηθούν από ενοχές, τύψεις και φοβίες, με αποτέλεσμα να βιώσουν την όψη αυτή ακόμη πιο έντονα μέσα από αρνητικά συναισθήματα. Δυσκολευόμαστε συχνά να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας και καταφεύγουμε πίσω από μια τεχνητή μάσκα που δημιουργούμε, για να κρυφτούμε και να προστατευτούμε. Καταφύγιο μας είναι το σπίτι μας, ο ασφαλής μας χώρος, όπου ασχολούμαστε με οτιδήποτε, αρκεί να μην σκεφτόμαστε. Πρόκειται δε για μια όψη, που πολύ συχνά φέρνει κατάθλιψη!

Η έκλειψη σε τρίγωνο με τον Άρη έρχεται να ελαφρύνει την βαριά ατμόσφαιρα που δημιουργεί η παρουσία του Κρόνου και ενεργοποιεί το ένστικτο της επιβίωσης και αυτοσυντήρησης. Μας προικίζει με θάρρος να αγωνιστούμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, είτε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, είτε για να σηκώσουμε στους ώμους μας περισσότερες ευθύνες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις απογοητεύσεις που φέρνει ο Κρόνος στον δρόμο μας και μπορεί να αφορούν την προσωπική ή την επαγγελματική μας ζωή. Αν μη τι άλλο, μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε την ροπή προς την κατάθλιψη και την παραίτηση. Αρκεί ωστόσο να μην ξεφύγουμε από το μέτρο και με τον δυναμισμό μας δημιουργήσουμε μια νέα σειρά προβλημάτων, τα οποία δεν έχουμε στην παρούσα φάση ανάγκη. Με το τετράγωνο του Κρόνου λιγοστεύουν οι ελπίδες μας να πετύχουμε αυτό που προσδοκούμε, ο Άρης ωστόσο μας χαρίζει μαχητικότητα και ενθουσιασμό να αντιστρέψουμε την πορεία αυτή και να κατακτήσουμε περίτρανες νίκες. Μπορεί επίσης να αποδειχτεί εξαιρετικά ευεργετικός στις προσωπικές μας σχέσεις, καθώς τονώνει την σεξουαλικότητα μας και μέσα από αυτή μας βοηθάει να αναζωογονήσουμε τις ερωτικές μας σχέσεις.

Μια ακόμη όψη που έρχεται να αμβλύνει τις συνέπειες του σκληρού τετραγώνου με τον Κρόνο, είναι ένα τρίγωνο Πανσελήνου-Ποσειδώνα. Εκεί που ο Κρόνος μας οδηγεί σε συναισθηματική ψυχρότητα και απομάκρυνση, ο Ποσειδώνας αντιμάχεται την τάση αυτή και μας παροτρύνει να μοιραστούμε με τους γύρω μας τα συναισθήματα μας. Η παρουσία του Ποσειδώνα μας κάνει πιο ευαίσθητους, πολύ πιο συμπονετικούς αλλά και πιο ιδεαλιστές. Με την παρότρυνση του γαλάζιου πλανήτη γινόμαστε πιο δημιουργικοί και η φαντασία μας, εάν καταφέρουμε και την δαμάσουμε, μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Καθώς δε ο Ποσειδώνας συνδέεται με την διαίσθηση και την ψυχική επίγνωση των καταστάσεων, με την παρούσα όψη γινόμαστε πολύ πιο διαισθητικοί και ικανοί να επικοινωνήσουμε με τους γύρω μας σε ένα πολύ βαθύτερο, καθαρά πνευματικό επίπεδο.

Η σύνοδος Άρη-Ποσειδώνα στους Ιχθείς είναι η όψη που ενεργοποιεί τον πνευματικό πολεμιστή μέσα μας, εκείνον που θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, πνευματικές και σωματικές, κατά της αδικίας και υπέρ των ιδεωδών του. Με θάρρος, μαχητικότητα και ιδεαλισμό μαχόμαστε τώρα για το δικαίωμα μας στην ζωή και την ευημερία, τόσο την δική μας, όσο και των ανθρώπων που έχουμε την έγνοια τους ή υπό την προστασία μας. Παρόλα αυτά, πολλές περισσότερες μάχες κερδίζονται τώρα με την καλοσύνη και την κατανόηση, παρά με την επιθετική διεκδίκηση. Με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα κυνηγάμε τα όνειρά μας, καθώς και τους πνευματικούς μας στόχους. Η όψη ωστόσο συνδέεται στην αρνητική της έκφανση με αυταπάτες, στείρο ιδεαλισμό, ονειροπολήσεις, ακόμη και με παράνοια. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση των καταστάσεων, καθώς είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να μην αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα όπως πραγματικά είναι. Είναι ωστόσο μια όψη που ευνοεί τους δημιουργικούς χαρακτήρες, ιδίως όσους ασχολούνται με τον κινηματογράφο, τις παραδοσιακές τέχνες, την φωτογραφία και την μόδα, υπό την επιρροή της οποίας μπορούν να καταπλήξουν με τις δημιουργίες τους.

Ο β’ (βήτα) του Κενταύρου είναι ο απλανής αστέρας που βρίσκεται αυτή την φορά σε σύνοδο με την έκλειψη. Πρόκειται για έναν τριπλό αστέρα, γνωστό με την αραβική ονομασία Hadar ή ως Agena, από την λατινική ρίζα genua, που σημαίνει «γόνατο», καθώς βρίσκεται στο γόνατο του Κενταύρου. Ο Κένταυρος είναι ένας αστερισμός που στην αστρολογία είναι συνδεδεμένος με μια σκληρόκαρδη φύση, μια ροπή στην εκδικητικότητα, αγαπά τα όπλα, ζει δυνατά πάθη και έχει μεγάλη ενεργητικότητα. Δίνει ωστόσο και σοφία, καθώς και μια κλίση προς την ιατρική, την θεραπευτική χρήση βοτάνων, την μουσική, την αστρονομία αλλά και την μαντική. Ο β’ (βήτα) δε του Κενταύρου συνδέεται με καλή υγεία, κατάκτηση θέσεων και απολαβή τιμών, φινέτσα και ήθος. Σε σύνοδο ωστόσο με την Σελήνη γεννά δυνατά πάθη, φέρνει στην επιφάνεια σαρκασμό και εκφράζεται μέσα από πικρά λόγια.

Ο β’ (βήτα) του Περσέα από την άλλη, με τον οποίο βρίσκεται σε σύνοδο ο Ήλιος από τον Ταύρο, γνωστός με το όνομα Algol, επίσης ένα τριπλό σύστημα αστέρων, είναι ένα από τα ποιο δυσοίωνα αστέρια στον ουρανό. Ιστορικά έχει συνδεθεί η ενεργοποίηση του αστέρα μέσα από όψεις με αιματηρή βία. Στην Τετράβιβλο του Πτολεμαίου συσχετίζεται ο αστέρας με την Γοργόνα, την οποία αποκεφάλισε κατά την μυθολογία ο Περσέας, και συνδέεται με θανάτους διά αποκεφαλισμού. Στην σύγχρονη εποχή η παρουσία του αυξάνει τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και γεννά σκληρή βία που οδηγεί σε θανάτους. Ο αστερισμός του Περσέα δίνει μια έξυπνη και περιπετειώδη φύση, τόλμη αλλά και μια ροπή στο ψέμα. Ο αστερισμός δε ενεργοποιημένος γεννά γεγονότα, ιδίως μετεωρολογικής φύσης, που πλήττουν μεγάλα πλήθη.

Σε σύνοδο του ο Algol με τον Ήλιο αναμένεται να φέρει βίαιους θανάτους, πολύνεκρα ατυχήματα και πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Εκείνο που κάνει την παρουσία του Algol στην παρούσα έκλειψη ακόμη πιο ανησυχητική, είναι ότι βρισκόταν σε σύνοδο και στην τελευταία σεληνιακή έκλειψη στον Ταύρο τον Νοεμβρίου του 2021, θα βρίσκεται δε σε σύνοδο και με τον Ερμή, την μέρα που θα βρεθεί ο πλανήτης σε στάση στον Ταύρο για να γυρίσει ορθόδρομος, στις 3 Ιουνίου. Η διαρκής παρουσία του γεννά πρόσθετες ανησυχίες για κλιμάκωση της βίας και της αιματοχυσίας.

Σε κοσμικό επίπεδο η εμπλοκή του Κρόνου σε όψη τετραγώνου από τον Υδροχόο θα φέρει και πάλι περιορισμούς στις ελευθερίες μας, κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διέλευση του στο ζώδιο αυτό. Αυτή την φορά μπορεί να αποτελέσει αφορμή μια νέα μετάλλαξη του Covid-19, η ενεργειακή κρίση ή η κλιματική αλλαγή, ανάλογα με ποιο «κοστούμι» θα θεωρήσει η ελίτ ότι θα «φορέσουμε» με την μικρότερη δυνατή αντίσταση. Μόνο που η παρουσία του Άρη και του Ποσειδώνα θα θέσει μέσα από τις θετικές τους όψεις εμπόδια στα σχέδια της και δεν θα καταφέρει τα αποτελέσματα που προσδοκά και ελπίζει. Οι πληβείοι έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται και δεν θα μπορέσουν οι πατρίκιοι να τους εγκλωβίσουν αυτή την φορά με την ίδια ευκολία, όπως πριν από δύο χρόνια. Θα υπάρξουν αντιδράσεις, που μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις πολύ βίαιες και θα αναγκαστούν αρκετές κυβερνήσεις χωρών να υποχωρήσουν.

Η ενεργοποίηση του Algol με μια ακόμη έκλειψη προαναγγέλλει πολύ περισσότερη βία και αιματοχυσία, τόσο στα πεδία του πολέμου, όσο και στους δρόμους των πόλεων μας. Θα υπάρξει έξαρση της εγκληματικότητα, θα συμβούν όμως και πολλά περισσότερα ατυχήματα που θα οδηγήσουν στον θάνατο ή σε σοβαρούς τραυματισμούς. Στην Ουκρανία από ότι δείχνουν οι πλανητικές όψεις και διελεύσεις θα συνεχιστούν οι μάχες, ίσως και με μεγαλύτερη ένταση, ενώ θα ρίχνουν λάδι στην φωτιά οι παρασκηνιακές ενέργειες. Ο φόβος για επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων προς κάθε κατεύθυνση γίνεται πλέον περισσότερο από ορατός. Η ενεργοποίηση δε του 6ου ηλιακού οίκου μέσα από την έκλειψη και τις δύσκολες όψεις που την συνοδεύουν, αναμένεται να χειροτερεύσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών, είτε λόγω των ελλείψεων βασικών αγαθών, είτε λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που φέρνει η ραγδαία άνοδος των τιμών σε πλήθος αγαθών και υπηρεσιών.

Η αποσταθεροποίηση του συνολικού οικοδομήματος είναι πλέον αισθητή και η τελική κατάρρευση μια όλο και πιο ρεαλιστική πιθανότητα. Η μάχη του καλού και του κακού περνάει πια σε μια νέα φάση, μόνο που τώρα ενεργοποιούνται μέσα από τις όψεις αργά αλλά σταθερά τα αντανακλαστικά των κοινωνιών. Αφυπνίζεται η συνείδηση μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να αντιταχθούμε στην αδικία, να προτάξουμε την ηθική και τα πνευματικά μας ιδανικά, πατώντας έτσι φρένο στην ξέφρενη πορεία μας στον κατήφορο που μας οδηγεί στον όλεθρο. Και όσο μεγαλύτερες μάζες αφυπνίζονται, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα μας να νικήσουμε τις συλλογικές μας φοβίες και να επιλέξουμε συνειδητά το μονοπάτι εκείνο, που θα φέρει το τέλος, αν και μέσα από μεγάλες δυσκολίες και ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, στην μαύρη και δυσοίωνη αυτή εποχή.

Αλίντα Κανάκη

Δημήτρης Μήτρας

Περισσότερα άρθρα
Load More In Αστρολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης

Άρης 2024 – Αλλεπάλληλες σύνοδοι και πολεμικές ιαχές

Ο Άρης είναι ο πλανήτης που στην προσωπική μας ζωή έχει σχέση με την υγεία και την ζωτικότ…